Working of Institutions – Class 9 IX – Political Social Science – Textbook NCERT Solutions

0

TEXTBOOK  QUESTIONS  SOLVED

Q1. If you are elected as the President of India which of the following decisions can you take on your own?
(a) Select the person you like as Prime Minister.
(b) Dismiss a Prime Minister who has a majority in Lok Sabha.
(c) Ask for reconsideration of a bill passed by both the Houses.
(d) Nominate the leaders of your choice to the Council of Ministers.

Show Answer


Ans. (c) Ask for reconsideration of a bill passed by both the Houses.

Q2. Who among the following is a part of the political executive?
(a) District Collector
(b) Secretary of the Ministry of Home Affairs
(c) Home Minister
(d) Director General of Police

Show Answer


Ans. (c) Home Minister


Q3. Which of the following statements about the judiciary is false?
(a) Every law passed by the Parliament needs approval of the Supreme Court.
(b) Judiciary can strike down a law if it goes against the spirit of the Constitution.
(c) Judiciary is independent of the Executive.
(d) Any citizen can approach the courts if her rights are violated.

Show Answer


Ans. (a) Every law passed by the Parliament needs approval of the Supreme Court.

Q4. Which of the following institutions can make changes to an existing law of the country?
(a) The Supreme Court
(b) The President
(c) The Prime Minister
(d) The Parliament

Show Answer


Ans. (d)The Parliament.

Q5. Match the following:

Part-‘A’Part-‘B’
(a) A new policy is being made to increase the jute exports from the country.(i) Ministry of Defence.
(b) Telephone services will be made more accessible to rural areas.(ii) Ministry of Health.
(c) The price of rice and wheat sold under the Public Distribution System will go down.(iii) Ministry of Agriculture, Food and Public Distribution.
(d) A pulse polio campaign will be launched.(iv) Ministry of Commerce and Industry.
(e) The allowances of the soldiers posted on high altitudes will be increased.(v) Ministry of Communications and Information Technology.

Show Answer

Ans.

Part-‘A’Part-‘B’
(a) A new policy is being made to increase the jute exports from the country.(iv) Ministry of Commerce and Industry.
(b) Telephone services will be made more accessible to rural areas.(ii) Ministry of communications and Information Technology.
(c) The price of rice and wheat sold under the Public Distribution System will go down.(iii) Ministry of Agriculture, Food and Public Distribution.
(d) A pulse polio campaign will be launched.(iv) Ministry of Health.
(e) The allowances of the soldiers posted on high altitudes will be increased.(i) Ministry of Defence.

 


Q6. Of all the institutions that we have studied in this chapter, name the one that exercises the powers on each of the following matters.
(a) Decision on allocation of money for developing infrastructure like roads, irrigation etc. and different welfare activities for the citizens
(b) Considers the recommendation of a Committee on a law to regulate the stock exchange
(c) Decides on a legal dispute between two state governments
(d) Implements the decision to provide relief for the victims of an earthquake.

Show Answer


Ans.
(a) The Finance Ministry
(b) The Parliament
(c) The Supreme Court
(d) The Executive

Q7. Why is the Prime Minister in India not directly elected by the people? Choose the most appropriate answer and give reasons for your choice.
(a) In a Parliamentary democracy, only the leader of the majority party in the Lok Sabha can become the Prime Minister.
(b) Lok Sabha can remove the Prime Minister and the council of Ministers even before the expiry of their term.
(c) Since the Prime Minister is appointed by the President there is no need for it.
(d) Direct election of the Prime Minister will involve a lot of expenditure on election.

Show Answer


Ans.
(a) The most appropriate answer is option ‘a’. There is no direct election to the post of the Prime Minister. The President appoints the Prime Minister. But the President cannot appoint anyone he likes. The President appoints the leader of the majority party or the coalition of parties that commands a majority in the Lok Sabha, as the Prime Minister.

Q8. Three friends went to watch a film that showed the hero becoming Chief Minister for a day and making big changes in the state. Imran said this is what the country needs. Rizwan said this kind of a personal rule without institutions is dangerous. Shankar said all this is a exercise fantasy. No minister can do anything in one day. What would be your reaction to such a film?

Show Answer


Ans. Such a thing can happen only in films, not in the real world. In a democratic setup, the Chief Minister is appointed after a fair election process and for a fixed tenure. At the same time a lot of planning is needed if the Chief Minister wants to carry and reforms in his/her state. Moreover, one day is not at all enough to bring out big changes. Hence, I would like to go with Shankar.


Q9. A teacher was making preparations for a mock parliament. She called two students to act as leaders of two political parties. She gave them an option: Each one could choose to have a majority either in the mock Lok Sabha or in the mock Rajya Sabha. If this choice was given to you, which one would you choose and why?

Show Answer


Ans. I would like to join the mock Lok Sabha because it is more powerful than the Rajya Sabha. Money bills can only be introduced in the Lok Sabha. Once the Lok Sabha passes the budget of the government or any other money-related law, the Rajya Sabha cannot reject it. The Rajya Sabha can only delay it by 14 days or suggest changes in it. The Lok Sabha may or may not accept these changes. Besides, the Lok Sabha controls the Council of Ministers. With the support of the majority of the members in the Lok Sabha I will be appointed as the Prime Minister of the country.

Q10. After reading the example of the reservation order, three students had different reactions about the role of the judiciary. Which view, according to you, is a correct reading of the role of judiciary?
(a) Srinivas argues that since the Supreme Court agreed with the government, it is not independent.
(b) Anjaiah says that judiciary is independent because it could have given a verdict against the government order. The Supreme Court did direct the government to modify it.
(c) Vijaya thinks that the judiciary is neither independent nor conformist, but acts as a mediator between opposing parties. The court struck a good balance between those who supported and those who opposed the order.

Show Answer


Ans. The view of Anjaiah is correct. In fact, judiciary is independent because it could have given a verdict against the government order. The Supreme Court did direct the government to modify it.

 


Leave A Reply

Your email address will not be published.

Click Here to ASK Doubtsx