The Voice of the Rain – English – (NCERT Solutions for Class 11)

0

TEXTBOOK QUESTIONS SOLVED

A. THINK IT OUT

  1. There are two voices in the poem. Who do they belong to? Which lines indicate this?

    Show Answer


    Ans. One of them belongs to the poet and the other to the rain. These are indicated in lines 1-2 and 3-9 respectively.
  2. What does the phrase ‘strange to tell’ mean?

    Show Answer


    Ans. The phrase refers to a strange phenomenon—the rain gives an answer to the poet’s query. It is surprising to report the answer.
  3. There is a parallel drawn between rain and music. Which words indicate this? Explain the similarity between the two.

    Show Answer


    Ans. The following words/phrases indicate the parallel between rain and music: ‘Poem of Earth’, ‘eternal I rise impalpable out of land and the bottomless sea’ For song duly with
    love returns.’
    Both originate from a source, rise up, reach fulfilment, wander about whether cared about or not and finally return to source of origin with love.
  4. How is the cyclic movement of rain brought out in the poem?

    Show Answer


    Ans. Rain water rises untouched out of the land and deep sea and gathers in the sky, where it changes form, and then comes down to earth to bathe the dry tiny particles of dust layers and all that lies buried under it. Then it returns to the place of its origin.
    Science textbooks indicate that water vapours from the rivers and ocean rise up to the sky due to the intense heat. They assume the form of clouds and after condensation drop down as rain. The water flows back through rivers to the seas and oceans.
  5. Why are the last two lines put within brackets?

    Show Answer


    Ans. The last two lines contain a comment about music and its cycle. These differ from the first nine lines. The first two lines are the voice of the poet whereas lines three to nine are spoken by rain. The cycle of song is put within brackets to mark the difference in speakers but similarity in content.
  6. List the pairs of opposites found in the poem.

    Show Answer


    Ans. rise-descend; day-night; reck’d-unreck’d.

  1. B. Notice the sentence pattern in the following:
    Rewrite these sentences in prose.
    (i) And who art thou? said I to the soft-falling shower.
    (ii) I am the poem of Earth, said the voice of the rain.
    (iii) Eternal I rise.
    (iv) For song duly with love returns.

    Show Answer


    Ans. (i) I said to the soft-falling shower, “Who arc you?”
    (ii) The voice of the rain said, “I am the poem of Earth.”
    (iii) I rise eternally.
    (iv) For song returns duly with love.

  1. C. Look for some more poems on the rain and see how this one is different from them.

    Show Answer


    Ans. Do yourself.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Click Here to ASK Doubtsx