GENERAL AWARENESS (State Bank of India & Associate Banks Clerk Recruitment Exam, 25-01-2015 - Previous Year Paper)


General Awareness  ||  Reasoning  ||  Quantitative Aptitude  ||  English  ||  Computer Awareness/Marketing

GENERAL AWARENESS

  1. The Cabinet Ministers for Urban Development, Housing and Urban Poverty Allevation and Parliamentary affairs in the Union Council of Ministers is.......
    A. Mr. D.V. Sadananda Gowda
    B. Mr. Anant Geete
    C. Mr. Rajnath Singh
    D. Mr. Vankiah Naidu
    E. Mr. Nitin Gadkari

    Show Answer

    Solution: D
  2. The World Cancer day is observed every year on
    A. 14th October
    B. 4th February
    C. 14th September
    D. 4th March
    E. 14th December

    Show Answer

    Solution:B
  3. Capital Market in India is controlled by which of the following?
    A. MRTP
    B. SEBI
    C. IRDA
    D. RBI
    E. FEMA

    Show Answer

    Solution:B
  4. In International Banking terms, 'Appreciation' of Rupee means.............
    A. Excess of exports over imports
    B. Purchasing power of rupee has come down
    C. Availability of less foreign currency vis-a-vis rupee
    D. Excess of imports over exports
    E. Availability of more foreign currency vis-a-vis rupee

    Show Answer

    Solution:E
  5.  The book 'Wandering in many Worlds' is the autobiography eminent jurist and former Supreme Court Judge.....
    A. Justice V.R. Krishna Iycr
    B. Justice Mohammad Hidayatullah
    C. Justice Altamas Kabir
    D. Justice R.M. Lodha
    E. Justice P. Sathasivam

    Show Answer

    Solution:A
  6. Which of the following is not the Banking Organization?
    A. ICICI Prudencial
    B, Axis Bank
    C. Kotak Mahindra
    D. ICICI Bank
    E. HDFC Bank

    Show Answer

    Solution:A
  7.  Who amongst the following is the chairperson of the newly conducted 'NITI AYOG'?
    A. Prime Minister of India
    B. President of India
    C. Vice President of India
    D. Finance Minister of India
    E. Other than those given as options

    Show Answer

    Solution:A
  8.  The term 'CASA' is used in which of the following industries?
    A. Machine Manufacturing
    B. Travel and Tourism
    C. Textile, Industry
    D. Software Industry
    E. Banking and Finance

    Show Answer

    Solution:E
  9.  A non perthrming Asset in Banking Business means..........
    1. A fixed asset of bank is not been utilized
    2. A portion of deposits not been utilized
    3. A loan asset on which interest and/or installments remain unchanged
    A Only 2
    B.Only 3
    C. Only 1
    D. Only 2 & 3
    E. Only 1 & 3

    Show Answer

    Solution:B
  10. Drawing on Prime Minister Narendra Modi's `Make in India' call, a programme called `Great Collaborations' has recently been launched in.........
    A. Russia
    B. China
    C. United Kingdom
    D. France
    E. Germany

    Show Answer

    Solution:C
  11.  'Fort Agaunda' constructed in 1913 is situated in the Indian state of .............
    A. Gujarat
    B. Tamil Nadu
    C. Kerala
    D. Maharashtra
    E. Goa

    Show Answer

    Solution:E
  12. The Food and Agriculture Organisations of the United Nations (FAO) is an agency of the United Nations that leads International efforts to defeat hunger. Its headquarters are located in.
    A. Washington DC, USA
    B. Rome, Italy
    C. Quebec, Canada
    D. New York, USA
    E. Paris, France

    Show Answer

    Solution:B
  13. The abbreviation 'PETA' stands for
    A. Populace for Ethical Treatment to Animals
    B. Principles for Ethical Treatment to Animals
    C. Public for Exchange of Timid Animals
    D. People for the Ethical Treatment of Animals
    E. Public for the Ethical Treatment of Animals

    Show Answer

    Solution:D
  14.  `Conflucius Peace Prize 2014' China's version of the Noble Peace Prize has recently been awarded to.......
    A. Shanghai Co-operation Organisation
    B. South Korean President Park Geun-Hye
    C. Cuban Leader Fidel Castro
    D. UN Secretary General Ban Ki-Moon
    E. US President Barrack Obama

    Show Answer

    Solution:C
  15. Bank Holidays are covered by which of the following?
    A. As per the order of the GOI
    B. As per the order of the IBA
    C. Newtiable Instruments Act
    D. Other than those given as options
    E. RBI Act

    Show Answer

    Solution:B
  16. The Federal Capital of the 'Federative Republic of Brazil' is.........
    A. Brasilia
    B. Forzaieda
    C. Salvador
    D. Sao Paulo
    E. Rio de Janeiro

    Show Answer

    Solution:A
  17. Ending over 50 years of Hostilities the United States has recently decided to normalise its relations and to re-establish diplomatic relations with...........
    A. Iraq
    B. Russia
    C. Syria
    D.Cuba
    E. China

    Show Answer

    Solution:D
  18. According to a study conducted by PHD Chamber of Commerce, the country that emerged as.the biggest trading partner of India in the year 2013-2014 ...................
    A. USA
    B. China
    C. Singapore
    D. Germany
    E. Saudi Arabia

    Show Answer

    Solution:E
  19. According to a report titled 'Mobile Internet in India 2014' released by the Internet and Mobile Association of India (IMAI) & IMA International. 'The mobile internet users in India in December, 2014 were around......
    A. 273 million
    B. 117 million
    C. 300 million
    D. 173 million
    E. 197 million

    Show Answer

    Solution:C
  20. 'Launchram Sarita Devi' is associated with which of the following'?
    A. Athletics
    B. Golf
    C. Skating
    D. Swimming
    E. Football

    Show Answer

    Solution:A
  21. The 2014-15 the Indian Federation Cup also called the Hero Federation cup is won by.............
    A. Bangluru Football Club
    B. Mumbai Football Club
    C. East Bengal Football Club
    D. Mohan Bagan Athletic Club
    E. Football Club de Goa

    Show Answer

    Solution:A
  22. Which of the following is not an Indian  credit Rating agency?
    A. ICRA
    B. CARE
    C. SMERA
    D. CRISIL
    E. Standard & Poor

    Show Answer

    Solution:E
  23. The year 2015 is being observed as the International year of light and Light-Based Technologies as the initiative of ........
    A. United Nation Organisations (UNO)
    B. International Energy Forum (IEF)
    C. Global Environment Facility (GEF)
    D. World Trade Organizations (WTO)
    E. International Union for Conservation of Nature (IUCN)

    Show Answer

    Solution:A
  24. A Committee is set up by the Central Government recently has suggested that the Sick Public Sector undertakings could be revived with the help of cash rich PSUs. The Committee was headed by............
    A. Rajeev Maharishi
    B. Arvind Mayaram
    C. Shri Arup Roy Choudhary
    D. Bibek Debroy
    E. Arvind Bhatnagar

    Show Answer

    Solution:C
  25. Which_of the following is correct in respect of the International Monetary Funds?
    A. It can lead to any country
    B, It lends only to the Central Bank of the country
    C. It lends only to developing countries
    D. It lends only to member countries
    E. It lends only to developed countries

    Show Answer

    Solution:D
  26. India's latest Communication Satellite GSAT16 has recently been placed in orbit from the space port of kourou in French Guisana. GSAT-16 has a designated on orbit operational life of...............
    A. Twenty years
    B. Twelve years
    C. Fifteen years
    D. Ten years
    E. Twenty five years

    Show Answer

    Solution:B
  27. Dandi Kutir, a museum on the life and works of Mahatma Gandhi has recently been opened in
    A. Rajkot, Gujarat
    B. Gandhinagar, Gujarat
    C. Durban, South Africa
    D. Wardha, Maharashtra
    E. Other than those given as options

    Show Answer

    Solution:B
  28. The International Boundary between 'United States of America' and 'Canada' is often referred to as......
    A. 23rd Parallel
    B. 49th Parallel
    C. 45th Parallel
    D.31st Parallel
    E. 37th Parallel

    Show Answer

    Solution:B
  29. Haryana has the worst Male-female ratio among all states. As per 2011 census, the number of females per 1000 males in Haryana in 2011 stood at...............
    A. 799 females against 1000 males
    B. 879 females against 1000 males
    C. 979 females against 1000 males
    D. 939 females against 1000 males
    E. 959 females against 1000 males

    Show Answer

    Solution:B
  30. Which of the following is the largest of the Great Lakes of North America and is generally considered as the largest freshwater lake in the World in terms of surface area?
    A. Great Bear Lake
    B. Lake Michigan
    C. Great Slave Lake
    D. Lake Ruron
    E. Lake Superior

    Show Answer

    Solution:E
  31. Former President and Prime Minister Sir Anerood Jugnauth has recently been named as a Prime Minister of........
    A. Mauritius
    B. Maldives
    C. Myanmar
    D. Fiji Islands
    E. Madagascar

    Show Answer

    Solution:A
  32. Who amongst the following has recently been named as the winner of the Sahitya Academy Award 2014 for Sanskrit?
    A. Pramod Kumar Goyal
    B. Prabhu Nath Dwedi
    C. Gopinath Raviraj
    D. Dr. Damodar Khadse
    E. Kamalesh Dutt Tripathi

    Show Answer

    Solution:B
  33. Who among the following is called the father of 'MICRO FINANCING' and was also awarded Noble Peace Prize for the same?
    A. Kuldip Sharma
    B. Muhammad Yunus
    C. Ravi Raj
    D. Arvind Mayaram
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:B
  34. Who amongst the following has recently taken over as the chief of the 'Intelligence Bureau'?
    A. Kuldip Sharma
    B. Dineshwar Sharma
    C. Rahul Sharma
    D. Ajay Kumar Sharma
    E. Anil Kumar Sinha

    Show Answer

    Solution:B
  35. The present day currency of Republic of Philippines' is................
    A. Philippine Kuna
    B. Philippine Pound
    C. Philippine Peso
    D. Philippine Rupee
    E. Philippine Dollar

    Show Answer

    Solution:C
  36. Which of the following is an objective of Monetary Policy?
    A. Regulate capital markets
    B. Regulate Insurance Trade
    C. Regulate commodity markets
    D. Other than those given as options
    E. Accelerate economic growth, obtain price stability and stabilize exchange rates

    Show Answer

    Solution:E
  37. Who amongst the following is an opposite activity of 'SPECULATION'?
    A. Arbitrage
    B. Long
    C. Short
    D. Hedging
    E. Spread

    Show Answer

    Solution:D
  38. Indian Swimmer Bhakti Sharma has recently set a world record by swimming 1.4 miles in 52 minutes in one degree temperature in which ocean?
    A. Arctic Ocean
    B. Antarctica Ocean
    C. Pacific Ocean
    D. Arabian Sea
    E. Indian Ocean

    Show Answer

    Solution:B
  39. With a view to enhance co-operation in the explorations on Mars, ISRO has recently set up a joint working group with..........
    A. National Aeronautics and Space Administration
    B. European Space Agency (ESA)
    C. Canadian Space Agency (CSA)
    D. Other than those given as options
    E. (ROSCOMOS)

    Show Answer

    Solution:A
  40. The 2015 G-20 Summit is scheduled to be held in ...................
    A. Brisbane, Australia
    B, Ottawa, Canada
    C. Cannes, France
    D. Saint Petersburg, Russia
    E. Antalya, Turkey

    Show Answer

    Solution:E


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Ask Doubt/Comment