GENERAL AWARENESS (State Bank of India Clerk Exam, 15-11-2009(First sitting) - Previous Year Paper)



General Awareness  ||  Reasoning  ||  Quantitative Aptitude  ||  English  ||  Computer Awareness/Marketing

GENERAL AWARENESS

  1. The changed management programme of which of the following banks is named as "Parivartan"?
    A. Reserve Bank of India
    B. Bank of India
    C. Union Bank of India
    D. Bank of Baroda
    E. State Bank of India

    Show Answer

    Solution:E
  2. The Govt. of India recently increased its allocation of funds to which of the following schemes by 87% to make it Rs. 12,886 crones?
    A. Midday Meal Scheme
    B. Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana
    C. Jawaharlal Nehru National Urban Renewable Mission (JNNURM)
    D. National Watershed Development Programme
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:C
  3.  Which of the following countries has decided to give a 20% subsidy to its farmers even though they are rich?
    A. France
    B. England
    C. Italy
    D. USA
    E. Germany

    Show Answer

    Solution:B
  4.  Which of the following statement(s) is/are true about the Rail Budget 2009-10 presented in July 2009?
    (1) A new scheme `Izzat' was unveiled for the workers in unorganized sector. In this scheme, monthly season tickets will be available at the rate of Rs. 25, only.
    (2) No charges will be levied for "Tatkal Tickets" if booked 72 hours in advance.
    (3) Now passengers can buy their reserved tickets from 5000 post offices.
    A. Only (1)
    B. Only (2)
    C. Only (3)
    D. Both (1) & (3)
    E. All (1), (2) & .(3)

    Show Answer

    Solution: D
  5.  As per the reports published recently, Income Tax Department has found about Rs 1,200 crones lying in Frozen Demat Accounts in India. Why were these Demat Accounts frozen?
    (1) Funds in these accounts were coming from unknown foreign sources.
    (2) These account holders were not able CO produce their Permanent Account Number, which is mandatory for such transactions.
    (3) There are the accounts of those who expired without making a will or nominating someone as their heir apparents.
    A. Only (1)
    B. Only (2)
    C. Only (3)
    D. All (1), (2) & (3)
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:C
  6.  As per the *reports published in various newspapers/magazines, the Indo-US trade dropped by 24% in January to March 2009. But there are certain items whose exports were on increase. Which of the following is/are these. items? ,
    (1) Sugar (2) Steel
    (3) Apparels
    A. Only (2) & (3)
    B. Only (2)
    C. Only (3)
    D. Only (1)
    E. All (1), (2) & (3)

    Show Answer

    Solution:A
  7.  Which of the following clearly defines what corporate taxes, are?
    (1) It is a direct tax levied on the income of a company, or—association
    (2) It is a tax which is levied to the companies on their production and commonly known as Value Added Tax (VAT)
    (3) This is the tax levied on the income of the Directors, Promoters of a company/ association on the profits earned by them during the year
    A. Only (I)
    B. Only (2)
    C. Only (3)
    D. All (1), (2) & (3)
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:A
  8.  The Govt. of India is planning to infuse how much amount in 12 public sector banks to make their capital base strong?
    A. Rs. 10,000 crores
    B. Rs. 12,000 crores
    C. Rs. 16,000 crores
    D. Rs. 22,000 crores
    E. Rs. 24,000 crores

    Show Answer

    Solution:C
  9.  How much amount did the Govt. of India allocate to National Housing Bank (NHB) for making up of the shortfall in priority sector lending by commercial banks? (Announcement was made in Union Budget 2009-10)
    A. Rs. 1,000 crores
    B. Rs. 2,000 crores
    C. Rs. 2,500 crores
    D. Rs. 3,000 crores
    E. Rs. 5,000 crores

    Show Answer

    Solution:B
  10.  After J.L. Nehru, who amongst the following was/is yhe other Prime Minister who completed. his/her first term and immediately came for the second term?
    A. Mrs. Indira Gandhi
    B. Dr. Manmohan Singh
    C. Mr. Atal Bihari Vajpayee
    D. Mr. Rajiv Gandhi
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:B
  11.  Which of the following teams won the Asia Cup Hockey Tournament held in May 2009?
    A. South Korea
    B. Iran
    C. India
    D. Pakistan
    E. China

    Show Answer

    Solution:A
  12.  Which of the following countries recently conducted 2nd nuclear test and also test fired some missiles defying the condemnation of various nations?
    A. North Korea
    B. China
    C. South Korea
    D. Pakistan
    E. USA

    Show Answer

    Solution:A
  13.  An epidemic of infectious diseases which is passed on through population across a large region or worldwide is called—
    A. Pandemic
    B. Endemic
    C. Global
    D. Non-infectious
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:A
  14.  Which of the following is the Cash Reserve Ratio (CRR) at present'?
    A. 3%
    B. 4%
    C. 5%
    D. 6%
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:C
  15.  Who amongst the following is the winner of Women's Singles "French Open Tennis Tournament-2009"?
    A. Dinara Safina
    B. Virginia Ruano Pascual
    C. Anabel Medina Garrigues
    D. Svetlana Kuznetsova
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:D
  16.  Many times we read in newspapers/magazines about the increase or decrease in tax collection. Which of the following taxes is not included in the tax collection levied by the Union Govt.'?
    A. Property Tax
    B. Education Cess
    C. Corporate Tax
    D. Income Tax
    E. Fringe Benefit Tax

    Show Answer

    Solution:A
  17.  Sheikh Sharif Ahmed who is heading a UN backed Central Govt. in his country, is the President of—
    A. Somalia
    B. Iran
    C. Uganda
    D. Israel
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:A
  18.  Which of the following is the name of the international treaty which was signed by many nations to curb production of atomic bombs and other such Weapons of Mass Destruction (WMD)?
    A. 123 Agreement
    B. Rio Declaration
    C. ROTTERDOM convention
    D. Nuclear-Non Proliferation Treaty (NPT)
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:D
  19.  Which of the following nations celebrated its first Republic Day on 29th May 2009?
    A. Fiji
    B. Bangladesh
    C. Myanmar
    D: Nepal
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:D
  20.  Which of the following is/are the objectives of the National Mission on Sustainable Habitat?
    (1) Greater emphasis on urban waste management and recycling
    (2) Emphasis on use of items made of plastics and other such material and not of metals, as they need deep digging of earth
    (3) It suggests incentive for use of public transportation more and more
    A. Only (1)
    B. Only (2)
    C. Both ( 1) & (3)
    D. Both (1) & (2)
    E. All (1), (2) & (3)

    Show Answer

    Solution:C
  21.  As per the National Food Security Act, how much wheat or rice, the people below poverty line, will get every month @ Rs. 3/- per kg.?
    A. 10 kg.
    B. 15 kg.
    C. 20 kg.
    D. 25 kg.
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:D
  22.  As we all know, emission of certain gases is responsible for the level of Global Warming. Which of the following gases makes maximum contribution in the same?
    A. Ammonia
    B. Oxygen
    C. Carbon Dioxide
    D. Nitrogen
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:C
  23.  Sayan Gokhale who won an international title recently is associated with which of the following games/sports?
    A. Lawn Tennis
    B. Badminton
    C. Golf
    D. Chess
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:B
  24.  Who amongst the following is NOT a member of the Council of Ministers headed by Dr. Manmohan Singh?
    A. Mr. Vilasrao Deshmi'kh
    B. Mr. Praful Patel
    C. Mr. Kama! Nath
    D. Ms. Ambika Soni
    E. Mr. Rahul Gandhi

    Show Answer

    Solution:E
  25.  Which of the following is NOT a banking or finance related term?
    A. Letter of Credit
    B. Back up Guarantee
    C. LIBOR
    D. Polymerization
    E. Factoring Services

    Show Answer

    Solution:D
  26.  Twang I and Twang II, two big hydropower projects are being developed in the state of—
    A. Assam
    B. Meghalaya
    C. West Bengal
    D. Tripura
    E. Arunachal Pradesh

    Show Answer

    Solution:E
  27.  "Navratna Status" is awarded to which of the following organizations/units?
    A. Those IITs/IIMs who are doing' good research work
    B. Defence production units/factories who are showing good profits
    C. Any public sector manufacturing unit doing well and earning good profits--;::7.:
    D. A public sector bank rated very high iLiy' the RBI in the area of customer service and recovery of NPAs
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:C
  28.  "Irani Trophy" is associated with which of the following games?
    A. Badminton
    B. Golf
    C. Cricket
    D. Football
    E. Hockey

    Show Answer

    Solution:C
  29.  Which of the following awards is given for the excellence in the field of literature in India?
    A. Arjun Award
    B. Bharatiya Jnanpith Award
    C. Shanti Swarup Bhatnagar Award
    D. Dronacharya Award
    E. Tansen Sanman

    Show Answer

    Solution:B
  30.  The World Population Day is observed on—
    A. 10th July
    B. 11th July
    C. 10th Augiist
    D. 11th August
    E. 15th September

    Show Answer

    Solution:B
  31.  An Indian citizen can open a Savings Account in which of the following?
    A. SIDBI
    B. RBI
    C. NABARD
    D. A Private Sector Bank
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:D
  32.  Indian citizens generally make investments in many schemes. Which of the following is not the name of any such scheme in which investment for the purpose of saving income tax can be made?
    A. National Savings Certificate
    B. White Papers
    C. Mutual Funds
    D. Infrastructure Bonds
    E. LIC policies

    Show Answer

    Solution:B
  33.  Which of the following has written the book "Between the Lines"?
    A. V.S. Naipaul
    B. Prem Bhatia
    C. Kuldeep Nayyar
    D. C. Rangarajan
    E. Saul Bellow

    Show Answer

    Solution:C
  34.  Which of the following countries has decided to use the revenue collected from newly discovered oil field to make a Special Sovereign Fund?
    A. Iraq
    B. Russia
    C. Iran
    D. Indonesia
    E. Brazil

    Show Answer

    Solution:E
  35.  Many times, we read a term 'ISO'. What is the full form of the same?
    A. International Social Organisation
    B. Insurance & Social Obligations
    C. International Space Organisation
    D. Integrated Security Organisation
    E. International Standards Organisation

    Show Answer

    Solution:E
  36.  As per the reports published by the Govt. of India, what is the approximate percentage of
    the people in rural India who hold a bank account?
    A. 10%
    B. 20%
    C. 25%
    D. 15%
    E. 35%

    Show Answer

    Solution:E
  37.  Mr. Kurmanbek Bakiev has taken over as President of—
    A. Honduras
    B. Lithuania ,
    C. Venezuela
    D. Kyrgyzstan
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:D
  38.  If some people wish to start a banking company in India, they certainly need a permission of the-
    A. Indian Banks' Association
    B. Institute of Chartered Accountants in India
    C. Ministry of Finance
    D. Banking Ombudsman
    E. Reserve Bank of India

    Show Answer

    Solution:E
  39.  The number of people living Below Poverty Line (BPL) is maximum in—
    A. Gujarat
    B. Tamil Nadu
    C. Jammu & Kashmir
    D. Maharashtra
    E. Orissa

    Show Answer

    Solution:E
  40.  Basel Norms are related with further strengthening and performance of—
    A. Public sector manufacturing units
    B. Banking industry
    C. Educational Institutes
    D. Hotels
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:B


Ask Doubt/Comment




error: Disabled by Admin!!!

© TheTubeGURU 2016 Privacy Policy