Set 9 - Computers Awareness Quiz for SBI IBPS Bank PO/Clerk


  1. Which of the following procedures can be done through net banking ?
    (a) Fund transfer
    (b) Viewing recent transactions
    (c) Payment of utility bills
    (d) All of these
    (e) None of these

    Show Answer

    Solution : D
  2. Computers use the ............language to process data.
    (a) processing
    (b) code
    (c) binary
    (d) representational
    (e) None of these

    Show Answer

    Solution : C
  3. Input devices are used to provide the steps and tasks the computer needs to process data, and these steps and tasks are called ...............
    (a) instructions
    (b) programs
    (c) commands
    (d) application
    (e) None of these

    Show Answer

    Solution : A
  4. Malicious software is known as :
    (a) badware
    (b) malware
    (c) malicious ware
    (d) illegal ware
    (e) None of these

    Show Answer

    Solution : B
  5. ...............is the measurement of things such as fingerprints and retinal scans used for security access.
    (a) Biometrics
    (b) Biomeasurement
    (c) Computer security
    (d) Smart weapon machinery
    (e) None of these

    Show Answer

    Solution : A
  6. .................System software is the set of programs that enables your computer hardware devices and software to work together.
    (a) management
    (b) processing
    (c) utility
    (d) application
    (e) None of these

    Show Answer

    Solution : D
  7. Which of the following is the correct order of the four major functions of a computer?
    (a) Process - Output - Input Storage
    (b) Input - Obtput - Process Storage
    (c) Process - Storage - Input Output
    (d) Input - Process - Output Storage
    (e) None of these

    Show Answer

    Solution : D
  8. Which generation of computer is still under development :
    (a) Fourth Generation
    (b) Fifth Generation
    (c) Sixth Generation
    (d) Seventh Generation
    (e) None of these

    Show Answer

    Solution : B
  9. ISP stands for :
    (a) International Serial Port
    (b) Internet Switching Protocol
    (c) Internet Service Provider
    (d) Internet Security Provider
    (e) None of these

    Show Answer

    Solution : C
  10. Which American computer company is called Big Blue?
    (a) Microsoft
    (b) Compaq Corp
    (c) IBM
    (d) Tandy Svenson
    (e) None of these

    Show Answer

    Solution : C
  11. What is the full form of TFT ?
    (a) Thin Film Transistor
    (b) Thick Film Tube
    (c) Thin Film Tube
    (d) Thick Film Transistor
    (e) None of these

    Show Answer

    Solution : A
  12.  A bar code reader is an example of a(n):
    (a) processing device
    (b) input device
    (c) storage device
    (d) output device
    (e) None of these

    Show Answer

    Solution : B
  13. Laser beam technology is used for :
    (a) terminals
    (b) keyboards
    (c) optical disks
    (d) magnetic tape
    (e) None of these

    Show Answer

    Solution : C
  14. The processor speed for top-end personal computers is measured in :
    (a) kilohertz (KHz)
    (b) megahertz (MHz)
    (c) gigahertz (GHz)
    (d) terahertz (THz)
    (e) None of these

    Show Answer

    Solution : C
  15. BIOS stands for :
    (a) Basic Input Output system
    (b) Binary Input Output system
    (c) Basic Input Off system
    (d) All of these
    (e) None of these

    Show Answer

    Solution : A
  16. ....................is a set of computer programs used on a computer to help perform tasks.
    (a) An instruction
    (b) Software
    (c) Memory
    (d) A processor
    (e) None of these

    Show Answer

    Solution : B
  17. ..................programs search for and
    eliminate viruses.
    (a) Antivirus
    (b) Security
    (c) Malware
    (d) System
    (e) None of these

    Show Answer

    Solution : A
  18. .............is the science that attempts to create machines that will emulate the human thought process.
    (a) Artificial intelligence
    (b) Biometrics
    (c) Robotics
    (d) Nano-technology
    (e) None of these

    Show Answer

    Solution : A
  19. The following are all computing devices, except.....................
    (a) notebook computers
    (b) cellular telephones
    (c) digital scanners
    (d) personal digital assistants
    (e) None of these

    Show Answer

    Solution : C
  20. Magnetic characters representing the check amount are entered into your bank checks by :
    (a) bar-code readers
    (b) mice
    (c) MICR inscribers
    (d) OCR
    (e) None of these

    Show Answer

    Solution : C


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Ask Doubt/Comment