1. Which devices were used in first generation of computers :
    (a) Integrated circuit
    (b) Processor
    (c) Microprocessor
    (d) Vaccum tubes
    (e) None of these

    Show Answer

    Solution :  D
  2.  Which part of the hardware compensate the difference between the speed of CPU and peripheral?
    (a) Scanner
    (b) Printer
    (c) Video card
    (d) Motherboard
    (e) Interface

    Show Answer

    Solution :  D
  3. Computers designed for specialized work and specific instructions?
    (a) Mainframe computer
    (b) Special purpose computer
    (c) Portable computer
    (d) Super computer
    (e) None of these

    Show Answer

    Solution :  D
  4. Who manages for computer resources?
    (a) ALU
    (b) BUS
    (c) Control unit
    (d) I/O unit
    (e) Secondary memory

    Show Answer

    Solution :  C
  5. Which of the following statements is true about RAM?
    (a) It retains data when the PC is turned-off
    (b) It is a type of read and write memory
    (c) It contains start-up instructions
    (d) It is a peripheral
    (e) It stands for Read Access Memory

    Show Answer

    Solution :  C
  6. MB stands for :
    (a) Micro Bytes
    (b) Mega Bytes
    (c) Mini Bytes
    (d) Milli Bytes
    (e) Midi Bytes

    Show Answer

    Solution :  B
  7. Identify the fastest memory :
    (a) Hard disk
    (b) DVD ROMs
    (c) Cache memory
    (d) Static RAM
    (e) None of these

    Show Answer

    Solution :  C
  8. To start a computer system, which memory is optional?
    (a) RAM
    (b) ROM
    (c) Cache
    (d) Secondary memory
    (e) RAM and ROM

    Show Answer

    Solution :  B
  9. Which high speed memory co-ordinate with the speed gap between processor and main memory?
    (a) Cache
    (b) PROM
    (c) EPROM
    (d) SRAM
    (e) None of these

    Show Answer

    Solution :  A
  10. A data warehouse is which of the following?
    (a) Can be updated by end users
    (b) Contains numerous naming conventions and formats
    (c) Organized around important subject areas
    (d) Contains only current data
    (e) None of these

    Show Answer

    Solution :  C
  11. Which of the following is largest unit of storage
    (a) GB
    (b) KB
    (c) MB
    (d) TB
    (e) None of these

    Show Answer

    Solution :  D
  12. This part of the operating system manages the essential peripherals, such as the keyboard, screen, disk drives, and parallel and serial posts
    (a) Basic input/output system
    (b) Secondary input/output system
    (c) Peripheral input/output system
    (d) Marginal input/output system
    (e) None of these

    Show Answer

    Solution :  A
  13. Making a field means that it cannot be left blank.
    (a) Numeric
    (b) Required
    (c) Calculated
    (d) Validated
    (e) None of these

    Show Answer

    Solution :  B
  14. Disk can be used to store
    (a) Sequential files
    (b) Random files
    (c) Both (a) and (b)
    (d) Automatic
    (e) None of these

    Show Answer

    Solution :  A
  15. Which of the following is NOT the part of DBMS?
    (a) Monitoring the data input
    (b) Monitoring the data base usage
    (c) Reviewing the DBMS log
    (d) Both (a) and (b)
    (e) None of these

    Show Answer

    Solution :  A
  16.  Firewall acts as
    (a) Modem
    (b) Browser
    (c) Router
    (d) Both (a) and (b)
    (e) None of these

    Show Answer

    Solution :  C
  17. Which of the following is not a part of CPU?
    (a) CU
    (b) Hard disk
    (c) Memory
    (d) Both (a) and (b)
    (e) None of these

    Show Answer

    Solution :  B
  18. Which of the following is NOT the function of Clock in CPU?
    (a) Timing pulses
    (b) Interrupt
    (c) Flow of operation
    (d) Both (a) and (b)
    (e) None of these

    Show Answer

    Solution :  D
  19. LOOP in a computer
    (a) calls another function
    (b) repetivilly executes given data
    (c) ends the execution
    (d) makes system calls
    (e) None of these

    Show Answer

    Solution :  B
  20. Which of the following memories can be erased?
    (a) RAM
    (b) DRAM
    (c) EIROH
    (d) ROM
    (e) None of these

    Show Answer

    Solution :  A


Ask Doubt/Comment




error: Disabled by Admin!!!

© TheTubeGURU 2016 Privacy Policy