Set 8 – Banking General Awareness Quiz for SBI IBPS Bank PO/Clerk

0
  1. Which among the following statement(s) is/are true :
    (1) The Regional Rural Banks established in 1976
    (2) The Regional Rural Banks are not included in the category of scheduled banks
    (3) The Regional Rural Banks enjoy the status of scheduled banks
    (4) Both (1) and (2)
    (5) Both (1) and (3)

    Show Answer

    Solution :  (3)
  2. The demand drafts, mail transfers, telegraphic transfers and traveller cheques for 50,000 and above should be issued by banks only by debit to :
    (1) the customer’s account
    (2) against cheque
    (3) against cash payment’
    (4) Either (1) or (2)
    (5) None of the above

    Show Answer

    Solution :  (4)
  3. Which among the following is not time deposits ?
    (1) Fixed deposits
    (2) Recurring deposits
    (3) Credit balance in cash credit accounts
    (4) Staff security deposits
    (5) None of the above

    Show Answer

    Solution :  (3)
  4. Which among the following is not commercial banks ?
    (1) State Bank of India and its subsidiary banks
    (2) Nationalized Banks
    (3) Regional Rural Banks
    (4) Foreign Banks
    (5) None of the above

    Show Answer

    Solution :  (3)  The Regional rural banks are not commercial banks.A commercial bank is a type making business loans, and offering basic investment products.
  5. Which among the following statement(s) is/are true about “Term Loans”?
    (1) Short and medium term loans are called ‘Term Loans’
    (2) These loans are usually secured by the tangible assets like, building, plant and machinery etc
    (3) Only (1)
    (4) Both (1) and (2)
    (5) None of the above

    Show Answer

    Solution :  (4)  A term loan is a monetary loan that is repaid in regular payments over a set period of time. Term loans usually last between one and ten years, but may last as long as 30 years in some cases. A term loan usually involves an unfixed interest rate that will add additional balance to be repaid.
  6.  Reserve Bank is the banker to the……………..
    (1) Commercial Bank
    (2) Cooperative Bank
    (3) Regional Rural Banks
    (4) Both (1) and (3)
    (5) All of the above

    Show Answer

    Solution :  (5)
  7. What is the full form of CIPD ?
    (1) The Committee of Indian Petroleum Dealers
    (2) The Confederation of Indian Petroleum Dealers
    (3) The Conference of Indian Private Dealers
    (4) The , Conference of International Private Dealers
    (5) None, of these

    Show Answer

    Solution :  (2)  CIPD — The Confederation of Indian Petroleum Dealers
  8. Which bank will launch M-Power, a mobile premium payment facility ?
    (1) SBI
    (2) PNB
    (3) OBC
    (4) UBI
    (5) None of the above

    Show Answer

    Solution :  (4)
  9. The Uruguay Round of talks is related with which of the following international organizations ?
    (1) IMF
    (2) ADB
    (3) UNESCO
    (4) WTO
    (5) None of the above

    Show Answer

    Solution :  (4)  Uruguay Round of talks is related with WTO.
  10. Which of the following banks have entered the capital market in the wake of Narasimham Committee recommendations ?
    (1) SBI
    (2) OBC
    (3) Bank of India
    (4) All of the above
    (5) None of the above

    Show Answer

    Solution :  (4)
  11. World Development Report is an annual publication of
    (1) United Nations Industrial Development Organization (UNIDO)
    (2) World Bank
    (3) World Food Programme (WFP)
    (4) Asian Development Bank
    (5) None of the above

    Show Answer

    Solution :   (2)  The World Bank is a United Nations’ international  financial institution that provides loans to developing countries for capital programs. The World Bank is a component of the World Bank Group, and a member of  the United Nations
    Development Group.
  12. For the performance of its duties as the regulator of credit, the Reserve Bank possesses which usual instrument of general credit control ?
    (1) Bank rate
    (2) Open market operations
    (3) The power to vary the reserve requirements of banks
    (4) All of the above
    (5) None of the above

    Show Answer

    Solution :  (4)
  13.  Britain’s 4th largest bank `BARCLAYS’ will close how many branches in India ?
    (1) 6
    (2) 9
    (3) 8
    (4) 2
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution : (2) ; It will close 9 branches in India.
  14. Which among the following banks is planning to launch a `signature card’ for high net worth individuals ?
    (1) SBI
    (2) HDFC
    (3) ICICI
    (4) Bank of Baroda
    (5) None of the above

    Show Answer

    Solution :  (1) ; SBI is planning to launch “signature card.”
  15. The Reserve Bank of India on 16th May, 2012 decided to set up a $2 billion swap facility for
    member nation, whose headquarters is in Nepal ?
    (1) BRICS
    (2) SAARC
    (3) ASEAN
    (4) APEC
    (5) None of the above

    Show Answer

    Solution :  (2) ; Headquarters of SAARC is in Kathmandu, Nepal.
  16.  Indian born ………….will succeed Germany’s Thomas Mirow as the President of the European Bank for reconstruction and development.
    (1) V.S. Sampath
    (2) Suma Chakrabarti
    (3) D.K. Joshi
    (4) Rajat Gupta
    (5) None of the above

    Show Answer

    Solution :  (2)
  17.  The government created a separate department of “Disability Affairs”, ‘which was earlier part of the ministry of…………….
    (1) Health Ministry
    (2) Family and Welfare Ministry
    (3) Social Justice and Empowerment
    (4) Labour Ministry
    (5) None of the above

    Show Answer

    Solution :  (3)
  18. The Uber cup is related to :
    (1) Football
    (2) Badminton
    (3) Table Tennis
    (4) Hockey
    (5) None of the above

    Show Answer

    Solution :  (2) ; Uber cup is related to Badminton.
  19.  Where has the country’s first mega food park been inaugurated ?
    (1) Rai Bareilly (Uttar Pradesh)
    (2) Nagpur (Maharashtra)
    (3) Chitoor (Andhra Pradesh)
    (4) Jabalpur (Madhya Pradesh)
    (5) None of the above

    Show Answer

    Solution :  (3)
  20. RRBs were established in :
    (1) 1974
    (2) 1972
    (3) 1976
    (4) 1980
    (5) None of the above

    Show Answer

    Solution :  (5) ; RRBs were established in 1975

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Disabled by Admin!!!