Set 6 – Computers Awareness Quiz for SBI IBPS Bank PO/Clerk

0
  1. Microcomputer hardware consists of three basic categories of physical equipments ……………….
    (a) keyboards, monitor, hard drive
    (b) system unit, memory
    (c) system unit, input/output, secondary storage
    (d) system unit, primary storage, secondary storage
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution : B
  2.  A piece of hardware that is used to enter information into the computer by using keys ………………..
    (a) keyboard
    (b) monitor
    (c) hard disk
    (d) icon
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution : A
  3. Date’ and Time ‘are available on theidesktop at
    (a) Keyboard
    (b) Recycle Bin
    (c) My Computer
    (d) Task Bar
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution : D
  4.  Periodically adding, changing aned deleting file records is called ……………
    (a) updating’
    (b) upgrading
    (c) restructing
    (d) renewing
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution : B
  5. Capital letters on a keyboard are reffered to as ……………………
    (a) caps lock key
    (b) grownups
    (c) big guys
    (d) upper case letters

    Show Answer


    Solution : D
  6. Devices that make up a computer system that you can see or touch …………………..
    (a) menu
    (b) print
    (c) software
    (d) hardware
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution : D
  7. An output device that lets you see what the computer is doing ……………
    (a) a disk drive
    (b) monitor-screen
    (c) shift key
    (d) printer
    (e) None ofihese

    Show Answer


    Solution : B
  8.  Bit is short for ……………………
    (a) binary system
    (b) digital byte
    (c) binary digit
    (d) binary unit
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution : C
  9. A symbol on the screen that represents a disk,’ document or programs that you can select…………………
    (a) keys
    (b) caps
    (c) icon
    (d) monitor
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution : C
  10. A ………………….is an example of an inpuf device.
    (a) Keyboard
    (b) Monitor
    (c) Mouse
    (d) CPU
    (e) Both (a) & (c)

    Show Answer


    Solution : E
  11. A computer cannot ‘boot’ if it does not have the……………………..
    (a) Compiler
    (b) Loader
    (c) Operating System
    (d) Assembler
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution : C
  12. A command that takes what has been typed into the computer and can be seen on the screen and sends it to the printer for output on paper……………………
    (a) print
    (b) return
    (c) jump
    (d) attention
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution : A
  13. A CPU contains ………………………
    (a) a card reader and a printing device
    (b) an analytical engine and a control unit
    (c) a control unit and an arithmetic logic unit
    (d) an arithmetic logic unit and a card reader
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution : C
  14. Powerful key that lets you exit a program when pushed………………………..
    (a) arrow keys
    (b) space bar
    (c) escape key
    (d) return key
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution : C
  15. The ability of an OS to run more than one application at a time is called ………………………….
    (a) multitasking
    (b) object-oriented programming
    (c) multi-user computing
    (d) time-sharing
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution : A
  16. Which of the following statements best describes the batch method of input?
    (a) Data is processed as soon as it is input
    (b) Data is input at the time it is collected
    (c) Data is collected in the form of source documents, placed into groups, and then input to the computer
    (d) Source documents are not used
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution : B
  17. The term used to define all input and output devices in a computer system is
    (a) Monitor
    (b) Software
    (c) Shared resources
    (d) Hardware
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution : D
  18. Coded entries which are used to gain access to a computer system are called ……………………………….
    (a) Entry codes
    (b) Passwords
    (c) Security commands
    (d) Codewords
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution :B
  19.  The part of a computer that coordinates all its functions is called its ……………………….
    (a) ROM program
    (b) system board
    (c) arithmetic logic unit
    (d) control unit
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution : D
  20. ……………………represents raw facts, whereas…………………………….. is data made meaningful.
    (a) Information, reporting
    (b) Data, information
    (c) Information, bits
    (d) Records, bytes
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution : B

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Click Here to ASK Doubtsx