Set 5 - Computers Awareness Quiz for SBI IBPS Bank PO/Clerk



  1.  How many keys were in keyboard used in early days.........
    (a) 90
    (b) 95
    (c) 80
    (d) 85
    (e) 84

    Show Answer

    Solution : A
  2.  How much data can be stored in one CD .....................
    (a) 100 mb
    (b) 2.5 mb
    (c) 700 mb
    (d) 500 mb
    (e) None of hese

    Show Answer

    Solution : C
  3.  Who is the father of Computer...............
    (a) Blaise Pascal
    (b) Charles Babbage
    (c) Adam Smith
    (d) Connard Zuse
    (e) None of these

    Show Answer

    Solution : B
  4. We can connect two or more than two personal computers to create a..........................
    (a) Server
    (b) Supercomputer
    (c) Enterprise
    (d) Network
    (e) None of these

    Show Answer

    Solution : D
  5. Bit is a short form of :
    (a) megabyte
    (b) binary language
    (c) binary information unit
    (d) binary number
    (e) binary digit

    Show Answer

    Solution : E
  6. CD-ROM is a :
    (a) Semiconductor memory
    (b) Memory register
    (c) Magnetic memory
    (d) All of these
    (e) None of these

    Show Answer

    Solution : E
  7. The octal equivalent of 111010 is :
    (a) 81
    (b) 72
    (c) 71
    (d) All of these
    (e) None of these

    Show Answer

    Solution : C
  8. Which type of memory holds only the program and data that the CPU is presently processing?
    (a) CMOS
    (b) ROM
    (c) RAM
    (d) ASCII
    (e) None of these

    Show Answer

    Solution : C
  9. A button that makes character either upper or lower case and numbers to symbol.
    (a) monitor
    (b) shift key
    (c) icon
    (d) mouse
    (e) None of these

    Show Answer

    Solution : B
  10.  Pick the odd one :
    (a) Mouse
    (b) Scanner
    (c) Printer
    (d) Keyboard
    (e) None of these

    Show Answer

    Solution : C
  11. Programs designed specifically to address general-purpose applications and special-purpose
    applications are called .......................
    (a) operating system
    (b) system software
    (c) application software
    (d) management information system
    (e) None of these

    Show Answer

    Solution : C
  12. A series of instruction that tells a computer what to do and how to do it called a ................
    (a) program
    (b) command
    (c) user response
    (d) processor
    (e) None of these

    Show Answer

    Solution : A
  13. The communications device that allow the computer to access a network is called a ...................card.
    (a) modem
    (b) video
    (c) sound
    (d) network
    (e) None of these

    Show Answer

    Solution : D
  14. A screen list of options in a program that tells you what is in that program ..............................
    (a) screen
    (b) icon
    (c) menu
    (d) backup
    (e) None of these

    Show Answer

    Solution : C
  15.  ........................is a data that has been organized or presented in a meaningful fashion.
    (a) A process
    (b) Storage
    (c) Software
    (d) information
    (e) None of these

    Show Answer

    Solution : D
  16.  A ................contains buttons, and menus that provide quick access to commonly used commands.
    (a) menu bar
    (b) toolbar
    (c) wind
    (d) find
    (e) None of these

    Show Answer

    Solution : B
  17.  Letters, numbers and symbols found on a keyboards are .............................
    (a) Icon
    (b) Screen
    (c) Keys
    (d) Menu
    (e) None of these

    Show Answer

    Solution : C
  18.  What menu is selected to print?
    (a) File
    (b) Tools
    (c) Special
    (d) Edit
    (e) None of these

    Show Answer

    Solution : A
  19. Programs or a set of electronic instructions that tell a computer what to do.......................
    (a) Menu
    (b) Monitor
    (c) Hardware
    (d) Software
    (e) None of these

    Show Answer

    Solution : D
  20. A(n).................. contains commands that can be selected.
    (a) pointer
    (b) menu
    (c) icon
    (d) button
    (e) Nonedof these

    Show Answer

    Solution : C


Ask Doubt/Comment




error: Disabled by Admin!!!

© TheTubeGURU 2016 Privacy Policy