Set 30 – Banking General Awareness Quiz for SBI IBPS Bank PO/Clerk

0
  1. Expand DTAA.
    (1) Double Taxation Article Agreement
    (2) Double Taxation Avoidance Agreement
    (3) Double Taxation Avoidance Arrangement
    (4) Dual Tax Agreement  Arrangement
    (5) None of the above

    Show Answer


    Answer: 2
    Double Taxation Avoidance Agreement (DTAA) also referred as Tax Treaty is a bilateral economic agreement between two nations that aims to avoid or eliminate double taxation of the same income in two countries.
  2. When is “World Health Day” celebrated?
    (1) 7th April
    (2) 10th April
    (3) 14th April
    (4) 18th April
    (5) None of the above

    Show Answer


    Answer: 1
    For other options :
    10th April : World Homeopathy Day
    14th April : Ambedkar Jayanti
    18th April : World Heritage Day
  3. RBI has issued guidelines for introduction of white label ATMs. What are these white label ATMs?(1) These ATMs are white in colour.
    (2) These ATMs are managed by Non-banking companies.
    (3) These are jointly owned by two and more banks.
    (4) These are under control of third party and bank.
    (5) None of the above

    Show Answer


    Answer: 2
    A desktop ATM— the size of a coffee vending machine—ATMs inside kirana stores and battery-powered ATMs with wireless dongles are some of the innovations that operators of white-label ATMs (WLAs) are looking at to ensure viability of rural machines.
  4. National Statistical Commission was set up by the Government of India in January 2000 under the chairmanship of :
    (1) Pranab Mukherjee
    (2) C. Rangarajan
    (3) P. Chidambaram
    (4) P.C.Mahalanobis
    (5) Manmohan Singh

    Show Answer


    Answer: 2
    National Statistical Commission was set up on the order of government of India on June 1, 2005 on the recommendation of C. Rangarajan commission.
  5. Jankiraman committee is associated with which of the following?
    (1) Urban co-operative banks
    (2) Securities transactions of banks and financial institution
    (3) Electronic fund transfer
    (4) Rural bank
    (5) Capital adequacy of banks

    Show Answer


    Answer: 2
    Jankiraman was one of the founder leaders of the Centre of Indian Trade Unions in Tamil Nadu.
  6. What is CVD?
    (1) Tax levied an exports
    (2) It is an additional levy on the basic tax liability.
    (3) It is a tax imposed over and above the basic import duty
    (4) It is the tax levied on services availed by Indians
    (5) It is the tax levied on import of books and other printed material.

    Show Answer


    Answer: 3
    Counter Veiling Duties (CVDs); is at par with the excise duty paid by the domestic manufactures of similar goods.
  7. Which of the following book has been written by Charlotte Bronte?
    (1) A tale of two cities
    (2) Pride and Prejudice
    (3) Wuthering Heights
    (4) Jone Eyre
    (5) None of the above

    Show Answer


    Answer: 4
    Book                                                 Writer
    A tale of two cities        :       Charles Dickens
    Pride and Prejudice     :       Jane Austen
    Wuthering Heights      :       Emily Brontë
    Jone Eyre                           :       Charlotte Brontë
  8. Which of the following investment does not qualify for income tax exemption?
    (1) Post office fixed deposits
    (2) Public provident fund account
    (3) National saving certificate
    (4) Equity linked savings scheme
    (5) None of the above

    Show Answer


    Answer: 1
    An income tax is a government levy (tax) imposed on individuals or entities (taxpayers) that varies with the income or profits (taxable income) of the taxpayer.
  9. Which of the following services is not provided by bank?
    (1) Transfer of money
    (2) Corporate loans
    (3) Help in getting passport
    (4) Sale of demand drafts
    (5) Savings bank account

    Show Answer


    Answer: 3
  10. `Tughrilc’ is the currency of which of the following country?
    (1) Syria
    (2) Mongolia
    (3) Taiwan
    (4) Turkmenistan
    (5) Lebanon

    Show Answer


    Answer: 2
    Country                       Currency
    Syria               :              Syrian pound
    Mongolia     :              Tughrik
    Taiwan          :               Taiwan New Dollar
    Turkmenistan :         Turlcmenistani Manat
    Lebanon     :                Lebanese pound
  11. World Book and copyright day is celebrated on :
    (1) 24th April
    (2) 14th April
    (3) 5th April
    (4) 17th April
    (5) 23th April

    Show Answer


    Answer: 5
    The World Book and Copyright Day is celebrated every 23rd of April, a symbolic date in remembrance of the deaths of two major authors: William Shakespeare and Miguel de Cervantes. By celebrating this Day, UNESCO seeks to promote reading, publishing and the protection of copyright.
  12. Borlaug award is associated with which of the following fields?
    (1) Film
    (2) Agriculture
    (3) Journalism
    (4) Science
    (5) Sports

    Show Answer


    Answer: 2
    The Borlaug Award is an award recognition conferred by a fertilizer company, Coromandel International, for outstanding Indian scientists for their research and contributions in the field of agriculture and environment. The award was created in 1972 and named in honour of Nobel Laureate Norman E. Borlaug. It carries a cash prize of 500,000, a gold medal, and a citation.
  13. Where is the headquarters of United Nations fund for population activities located?
    (1) Geneva, Switzerland
    (2) Rome, Italy
    (3) New York city, USA
    (4) Damascus, Syria
    (5) None of the above

    Show Answer


    Answer: 3
    UNFPA began operations in 1969 as the United Nations Fund for Population Activities under the administration of the United Nations Development Fund. The headquarters of United Nations Fund for Population Activities is situated at New York City, USA.
  14. WADA is related to :
    (1) Banking
    (2) Government securities
    (3) Online trading
    (4) Dope testing
    (5) Stock exchange

    Show Answer


    Answer: 4
    WADA is world anti-doping agency. It is an independent foundation created through a collective initiative led by the international Olympic committee. It was established in 1999 as an international independent agency which works towards a vision of a world where all athletes compete in a doping free sporting environment.
  15. ‘IAEA’ is related to :
    (1) Prevention of money laundering
    (2) Control of foreign direct investment
    (3) Nuclear energy
    (4) World trade
    (5) Promoting international understanding among the nations.

    Show Answer


    Answer:  3
    IAEA—International Atomic Energy Agency.
  16. Which of the following is used for measurement of distribution of income?
    (1) Laffer curve
    (2) Engle’s law
    (3) Gini Lorenz curve
    (4) Phillip curve
    (5) None of the above

    Show Answer


    Answer: 3
    The Gini Lorenz curve is a graphical representation of the cumulative distribution function of the empirical probability distribution of wealth.
  17. When the national energy conservation Day celebrated?
    (1) 16th August
    (2) 5th September
    (3) 10th November
    (4) 14th December
    (5) None of the above

    Show Answer


    Answer: 3
    National energy conservation day is celebrated every year by the people all over the India on 14th of December. The Energy Conservation Act in India was executed by the Bureau of Energy Efficiency (BEE) in the year 2001.
  18.  ………… is the employment generating programme of the goverment of india.
    (1) ASHA
    (2) Pulse polio
    (3) SJGSY
    (4) Middaly meal
    (5) None of these

    Show Answer


    Answer:  3
    SJGSY—Swarn Jayanti Gram Swarojgar Yojana is an employment generation programme that provides income generating assets through a mix Of bank credit.
  19. Which of the following is not a non-banking subsidiary of SBI in India?
    (1) SBI Publications
    (2) SBI Capital markets ltd
    (3) SBI DFHI ltd
    (4) SBI General insurance company limited
    (5) SBI cards and payment

    Show Answer


    Answer: 1
  20. In the ‘CAMELS’ rating ‘S’ stands for :
    (1) Societal and cultural factors
    (2) Socio-economic factors
    (3) Security for people ‘s bank
    (4) Service to society
    (5) Sensitivity to market risks

    Show Answer


    Answer: 5
    C – Capital Adequacy
    A – Asset Quality
    M – Management Quality
    E – Earnings
    L – Liquidity
    S – Sensitivity to Market Risk

Leave A Reply

Your email address will not be published.