SET 28 – Computer Awareness Quiz For SBI IBPS BANK PO/CLERK

0

 

  1. The feature of Word that automatically adjusts the amount of space between certain combination of characters so that an entire word looks more evenly spaced. What is that feature called?
    (a) Spacing
    (b) Scaling
    (c) Kerning
    (d) Positioning

    Show Answer


    Solution    :   C
  2. Which of the following statement is wrong?
    (a) Windows XP is an operating system
    (b) Linux is owned and sold by Microsoft
    (c) Photoshop is a graphical design tool by Adobe
    (d) Linux is free and open source software
    (e) None of the above

    Show Answer


    Solution    :   B
  3. A phenomenon in virtual memory schemes in which the processor spends most of the time swapping pages rather than executing instructions is:
    (a) loading
    (b) swapping
    (c) thrashing
    (d) aging
    (e) digging

    Show Answer


    Solution    :   C
  4. Give the name of the Linear list in which elements can be added at ends but not in the middle:
    (a) Array
    (b) Queue
    (c) Tree
    (d) Circular Queue
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution    :   B
  5. Flip-flop is the basic structure of the device :
    (a) Hard disk
    (b) Memory
    (c) Cells
    (d) Speakers
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution    :   B
  6. What is a specialized software program that allows input and output devices to communicate with the rest of the computer system?
    (a) Utility driver
    (b) Utility program
    (c) Data compression utility
    (d) Device driver
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution    :   D
  7. A dumb terminal has :
    (a) An embedded microprocessor
    (b) Extensive memory
    (c) Independent processing
    (d) A keyboard and screen
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution    :   D
  8. Which of the following is a software selection criteria ?
    (a) Appropriateness
    (b) Efficiency
    (c) Compatibility
    (d) All of these
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution    :   D
  9. Which of the following memories needs refresh ?
    (a) SRAM
    (b) DRAM
    (c) ROM
    (d) All of the above
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution    :   B
  10. ……….is paperless document transfer between companies.
    (a) EFT
    (b) EDI
    (c) ETS
    (d) RTGS
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution    :   B
  11. The switching devices used in First Generation computer’s were :
    (a) Transistors
    (b) SSI chips
    (c) VLSI chips
    (d) Vacuum Tubes
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution    :   D
  12. A software used to convert source program instructions to object instruction is known as :
    (a) Compiler
    (b) Assembler
    (c) Interpreter
    (d) Language processor
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution    :   D
  13. WAIS stands for :
    (a) Wide Area IntellectualServers
    (b) Web Access Information system
    (c) World wide Application of Intelligent System
    (d) Wide Area Information Servers
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution    :   D
  14. Which type of processing speed measurement is used primarily with super computers?
    (a) Flops
    (b) Fractions of second
    (c) Gigahertz
    (d) MIPS
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution    :   A
  15. What is the term associated with the second part of an e-mail address?
    (a) Local address
    (b) Eight characters long
    (c) User name
    (d) Domain name
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution    :   D
  16. This is a group of servers that share work and may be able to back each other up if one server fails.
    (a) Channel bank
    (b) Cluster
    (c) Ti ger team
    (d) Serverless backup
    (e) Logical unit

    Show Answer


    Solution    :   B
  17. Smart Card is:
    (a) Special purpose Cards
    (b) Microprocessor Cards
    (c) Processing unit contains memory for storing data
    (d) Processing unit for software handling
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution    :   B
  18. A screen element of MS Word that is usually located below the title bar that provides categorized options is:
    (a) Menu Bar
    (b) Tool Bar
    (c) Status Bar
    (d) All of these
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution    :   A
  19. Which keys can be used together with other keys for special tasks?
    (a) Insert, Delete
    (b) Ctrl, Shift
    (c) Left Arrow, Right Arrow
    (d) Page up, Page Down
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution    :   B
  20. Data related crime does not incorporate:
    (a) Data Didling
    (b) Data Spying
    (c) Data Leakage
    (d) Data Mining
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution    :   D

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Click Here to ASK Doubtsx