SET 27 – Computer Awareness Quiz For SBI IBPS BANK PO/CLERK

0
  1. The code that relational database management Systems use to perform their database task is referred to as:
    (a) QBE
    (b) SQL
    (c) OLAP
    (d) Sequel Server
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution  :    B
  2. …………..is the language that enable user to access or manipulate data as organized by appropriate data model:
    (a) DML
    (b) SDL
    (c) DDL
    (d) All of these
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution  :    A
  3. The user commands that are used to interact with a database is called as:
    (a) Query
    (b) Interaction
    (c) Command
    (d) Instruction
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution  :     C
  4. An assembler is used to translate program written in…………..
    (a) a low level language
    (b) machine language
    (c) a high level language
    (d) assembly language
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution  :    D
  5. The operating system controls access to the processor by assigning an(n)………. to each task requiring the processor’s attention.
    (a) CPU
    (b) slice of time
    (c) stack
    (d) event
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution  :    B
  6. Which of the following is the correct sequence of actions that takes place during the boot-up process ?(a) Load operating system-Activate BIOS-Perform POST-Check configuration settings
    (b) Activate BIOS-PerformPOST-Load operating system-Check configuration settings
    (c) Perform POST – Load operating system – Activate BIOS-Check configuration settings
    (d) Activate BIOS-Check configuration settings-PerformPOST -Load operating system
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution  :    B
  7. Whicli of the following position is not available for fonts on MS Word?
    (a) Normal
    (b) Raised
    (c) Lowered
    (d) Centered
    (e) All are available

    Show Answer


    Solution  :    D
  8. Before a package can be used in a java program it must be
    (a) executed
    (b) referenced
    (c) imported
    (d) declared
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution  :    C
  9. The different styles of lettering in a word processing program ……………
    (a) font
    (b) calligraphy
    (c) writing
    (d) manuscript
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution  :    A
  10. To move down a page in a document  …………..
    (a) jump
    (b) fly
    (c) wriggle
    (d) scroll
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution  :    D
  11. Which was the first Scientific Computer Programming Language?
    (a) COBOL
    (b) LISP
    (c) ADA
    (d) FORTRAN
    (e) JAVA

    Show Answer


    Solution  :    D
  12. Flow control in TCP/IP is handled using:
    (a) Urgent pointer
    (b) Checksum
    (c) Acknowledgement number
    (d) Variable-size sliding window
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution  :    D
  13. This component is required to process data into information and consists of integrated circuits.
    (a) Hard disk
    (b) RAM
    (c) CPU
    (d) ROM
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution  :    C
  14. From which menu you can insert Header and Footer?
    (a) Insert Menu
    (b) View Menu
    (c) Format menu
    (d) Tools Menu
    (e) Edit Menu

    Show Answer


    Solution  :    A
  15. Moves the cursor one space to the right to puts spaces in between words …………..
    (a) control key
    (b) space bar
    (c) printer
    (d) mouse
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution  :    B
  16. The horizontal and vertical lines on a worksheet are called:
    (a) cells
    (b) sheets
    (c) block lines
    (d) gridlines
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution  :    D
  17. Which of the following features usually applies to data in a data warehouse?
    (a) Data are often deleted
    (b) Most applications consists of transactions
    (c) Data are rarely deleted
    (d) Relatively few records are processed by applications
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution  :    B
  18. What type of program controls the various computer parts and allows the user interact with the computer?
    (a) Utility software
    (b) Operating system
    (c) Word processing software
    (d) Database program
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution  :    A
  19. The command used to remove text or graphics from a document. The information is then stored on a clipboard so you can paste it.
    (a) chop
    (b) cut
    (c) clip
    (d) cart away
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution  :    B
  20. People, procedures, software, hardware, and data are the five parts of a(n) :
    (a) competency system
    (b) computer system
    (c) information system
    (d) software system
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution  :    C

Leave A Reply

Your email address will not be published.

IBPS Clerk 2017 Video Lecturesx