SET 26 – Computer Awareness Quiz For SBI IBPS BANK PO/CLERK

0
  1. To access and display documents on the web, you must have a communication standard called…………………
    (a) DNS
    (b) URL
    (c) HTTP
    (d) HTML
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution :    B
  2. In concern of database, what does OLTP stands for?
    (a) On-Line Transfer Process
    (b) On-Line Transfer Protocol
    (c) On-Line Transaction Protocol
    (d) On-Line TransactionProcessing
    (e) None of the above

    Show Answer


    Solution :    D
  3. The toolbar in which you can type a web address is the…………………. Bar ?
    (a) Address
    (b) Format
    (c) Status
    (d) Navigation
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution :    A
  4. You are entering a paragraph in a word processing program. When the cursor gets to the end of the line, what is the best way to get the cursor to the next line?
    (a) Press the ENTER key
    (b) Press the TAB key
    (c) Press the ESC key
    (d) Just keep typing
    (e) None of the above

    Show Answer


    Solution :    D
  5. …………..is the process of sending some e-mail message to a selected group of recipients.
    (a) Multicasting
    (b) Spamming
    (c) Webcasting
    (d) Broadcasting
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution :    A
  6. The default opening/beginning web page of a website is called …………….
    (a) Index page
    (b) Search page
    (c) Homepage
    (d) Feedback
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution :    C
  7. In which type of network, all computers must be on the same local network or subnet?
    (a) Peer to Peer
    (b) MAN
    (c) WAN
    (d) Internet
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution :    A
  8. Arranging data such as names in alphabetical order in a table is called :
    (a) Numbering
    (b) Searching
    (c) Listing
    (d) Sorting
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution :    D
  9. Hotmail, a free web-based e-mail service operated by which company? Hotmail, a free web-based e-mail service operated by which company?
    (a) Apple
    (b) Rediff
    (c) Microsoft
    (d) Yahoo
    (e) Google

    Show Answer


    Solution :    C
  10. When a user turns on a Windows XP system, which program will activate first?
    (a) Exhaust fan of SMPS will start rotating
    (b) Windows XP logo screen appear with progress bar
    (c) Operating System start to load its file in RAM
    (d) Desktop screen appear with mouse pointer
    (e) BIOS the in-charge of system start executing

    Show Answer


    Solution :    E
  11. Adobe Acrobat files are stored in what format?
    (a) Portable Document Format (PDF)
    (b) Adobe Acrobat File (AAF)
    (c) Document (DOC)
    (d) Text (TXT)
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution :    A
  12. The……………………..directory is mandatory for every disk.
    (a) Root
    (b) Base
    (c) Sub
    (d) Case
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution :    C
  13. The term, “Hypertext”, means……………..
    (a) Non-sequential writing
    (b) Hypermedia
    (c) Text with heavy formatting
    (d) Blinking text
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution :    B
  14. After a picture has been taken with a digital camera and processed appropriately, the actual print of the picture is considered :
    (a) data
    (b) output
    (c) input
    (d) the process
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution :    B
  15. Making illegal copies of Making illegal copies of copyrighted software is called………………..
    (a) software piracy
    (b) browsing
    (c) collaboration
    (d) electronic distribution
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution :    A
  16. The action of moving a page up or down on the screen is called…………………
    (a) scrolling
    (b) linking
    (c) lurking
    (d) framing
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution :    A
  17. Provides a fast, economical and convenient way to send messages to another computer using a modem.
    (a) e-mail
    (b) sms
    (c) chating
    (d) internet
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution :    A
  18. Use the mouse, put the pointer on an object, hold down the button, move the mouse; and release. Moves an object to a new location.
    (a) copy
    (b) cut
    (c) drag
    (d) drop
    (e) hold

    Show Answer


    Solution :    C
  19. An input device used to read text and bar codes or a device to input pictures into a computer.
    (a) printer
    (b) scanner
    (c) reader
    (d) hardware
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution :    B
  20. The bar that is usually located immediately below the menu bar in a window is called a……………
    (a) toolbar
    (b) taskbar
    (c) catalog bar
    (d) window bar
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution :    A

Leave A Reply

Your email address will not be published.

IBPS Clerk 2017 Video Lecturesx