SET 24 – Computer Awareness Quiz For SBI IBPS BANK PO/CLERK

0
  1. …………….is a language, instead of is a language, instead of using numbers, programmers began using English like abbreviations (Mnemonics) to represent the elementary operations.
    (a) Machine language
    (b) Mnemonics language
    (c) Assembly level language
    (d) High level language
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution  :    C
  2. Encryption decryption are functions of :
    (a) Transport layer
    (b) Session layer
    (c) Presentation layer
    (d) All of these
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution  :    B
  3. The process of building a model that demonstrate the features of a proposed product, service or system is called a :
    (a) JAD
    (b) RAD
    (c) templating
    (d) prototyping
    (e) TAD

    Show Answer


    Solution  :    D
  4. Memory, also called random access memory, or RAM……………………..
    (a) contains the electronic circuits that cause processing to occur
    (b) makes the information resulting from processing available for use
    (c) allows data, programs,commands and user responses to be entered into a computer
    (d) consists of electronic components that store data
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution  :    D
  5. A represent approximately. A represent approximately one billion memory locations.
    (a) kilobyte
    (b) megabyte
    (c) gigabyte
    (d) terabyte
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution  :    C
  6. An interrupt handler is a(n) :
    (a) location in memory that keeps track of recently generated interrupts.
    (b) peripheral device.
    (c) utility program.
    (d) special numeric code that indicates the priority of a request
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution  :    D
  7. All of the following are steps involved in the boot process EXCEPT:
    (a) load the operating system into RAM.
    (b) the power-on self-test.
    (c) activate the basic input/output system (BIOS).
    (d) load application programs.
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution  :    D
  8. A port that allows 8 bits at a time to be transmitted simultaneously isa(n)
    (a) dedicated port
    (b) parallel port
    (c) SCSI port
    (d) USB port
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution  :    B
  9. Which of these terms refers to the feature of an OS that allows a single computer to process the tasks of several users at different stations, in round- robin fashion?
    (a) Multiprocessing
    (b) Multiprogramming
    (c) Multitasking
    (d) Time processing
    (e) Time-sharing

    Show Answer


    Solution  :    E
  10.  A program which helps create written documents and lets you go back and make corrections as necessary
    (a) spreadsheet
    (b) personal writer
    (c) word printer
    (d) word processor
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution  :    D
  11. Screen that comes on when you turn on your computer that shows all the icons
    (a) desktop
    (b) face to face
    (c) viewer
    (d) view space
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution  :   A
  12. A place that a user can create to store files
    (a) cursor
    (b) text
    (c) folder
    (d) boot
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution  :    C
  13. Electronic pens are used with the mouse to write on a slide in which view ?
    (a) Master
    (b) Slide Sorter
    (c) Slide Show
    (d) Normal
    (e) Print preview

    Show Answer


    Solution  :    C
  14. When you insert a picture and adjust the height, Word automatically adjusts the to maintain the correct proportion
    (a) pixel size
    (b) resolution
    (c) screen size
    (d) width
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution  :    D
  15. Which of the following is NOT one of the steps in the machine cycle ?
    (a) Execute
    (b) Store
    (a) Decode
    (a) Decode
    (b) Pipelining
    (c) None of these

    Show Answer


    Solution  :    D
  16. How many peripheral devices can be connected to a single SCSI port ?
    (a) 1
    (b) 8
    (c) 16
    (d) 32
    (e) 64

    Show Answer


    Solution  :    B
  17. The four-step process of fetch, decode, execute and store is called a(n) :
    (a) machine cycle
    (b) instruction cycle
    (c) arithmetic operation
    (d) logical operation
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution  :    A
  18. The operating system is the most common type of software.
    (a) communication
    (b) application
    (c) system
    (d) word-processing
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution  :  C
  19. The human-readable version of a program is called
    (a) source code
    (b) program code
    (c) human code
    (d) system code
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution  :    D
  20.  Data are in client/sever computing.
    (a) never sent to the client machine
    (b) sent in very large sections to save processing time
    (c) sent only upon the client’s request
    (d) sent incomplete copies for the client to filter and sort
    (e) sent from the client to the server for processing

    Show Answer


    Solution  :    C

Leave A Reply

Your email address will not be published.

IBPS Clerk 2017 Video Lecturesx