SET 23 – Computer Awareness Quiz For SBI IBPS BANK PO/CLERK

0
  1.  ‘DOS’ floppy disk does not have :
    (a) A Boot Record
    (b) A File Allocation Table
    (c) A Root Directory
    (d) Virtual Memory
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution :   D
  2. A disk on which you store information…
    (a) plate
    (b) data disk
    (c) paper disk
    (d) TV disk
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution :   B
  3. Lets you leave a screen or program…
    (a) boot
    (b) programs
    (c) exit
    (d) text
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution :   C
  4. Procedures are typically documented in manuals written by :
    (a) computer specialists
    (b) end users
    (c) Microsoft
    (d) service providers
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution :   A
  5. What deletes the entire file except the file structure?
    (a) ERASE
    (b) DELETE..
    (c) ZAP
    (d) PACK
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution :   C
  6. ……………….takes one line, checks it for errors and then executes it.
    (a) Assembler
    (b) Interpreter
    (c) Loader
    (d) Compiler
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution :   B
  7. Which of the following is not an input device?
    (a) OCR
    (b) Optical scanners
    (c) Voice recognition device
    (d) COM (Computer Output to Microfilm)
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution :   D
  8. A technique used by codes to convert an analog signal into a digital bit stream is known as :
    (a) Pulse code modulation
    (b) Pulse stretcher
    (c) Query processing
    (d) Queue management
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution :   A
  9. The number of bits that can be transmitted over a network in a certain period of time
    (a) Latency
    (b) Delay
    (c) Bandwidth
    (d) Baud
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution :   C
  10. Linux partitions are created using the file system :
    (a) FAT
    (b) FAT32
    (c) EXT3
    (d) NTFS
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution :   C
  11. Which of the following data structure is widely used in a network model RDBMS ?
    (a) Arrays
    (b) trees
    (c) graphs
    (d) stacks
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution :   C
  12. The scientist who developed idea of the WWW is :
    (a) James Gosling
    (b) Tim Berns Lee
    (c) Andrew Tannenbaum
    (d) Linus Torvalds
    (e) Bill Gates

    Show Answer


    Solution :   B
  13. What was the data transmission method in which bi-directional data flow is allowed ?
    (a) Simplex
    (b) Duplex
    (c) Analog
    (d) Single side mode
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution :   B
  14. To check the presence of a computer in the network, use the command :
    (a) ping
    (b) cmd
    (c) check
    (d) ipconfig
    (e) connect

    Show Answer


    Solution :   A
  15. The word processing task associated with changing the appearance of a document is :
    (a) Editing
    (b) Writing
    (c) Formatting
    (d) All of these
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution :   C
  16. Easy to use
    (a) user friendly
    (b) select
    (c) helpful
    (d) ever-ready
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution :   A
  17. Anything written on the screen……………
    (a) cursor
    (b) text
    (c) folder
    (d) boot
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution :   B
  18. A method of executing two or more programs concurrently using the same computer describe :
    (a) multi processing
    (b) multi programming
    (c) virtual processing
    (d) time sharing
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution :   B
  19. A one-time password is :
    (a) one that changes every time it is used
    (b) one that is assigned once and not changed at all.
    (c) one that can be used only at a particular time of the day
    (d) one that is assigned for all session that starts at a particular time
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution :   A
  20. A hardware interface that allows for the connection of several peripheral devices to a single PCIboard
    (a) SCSI
    (b) SATA
    (c) ATA
    (d) PCI
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution :   A

Leave A Reply

Your email address will not be published.

IBPS Clerk 2017 Video Lecturesx