SET 22 – Computer Awareness Quiz For SBI IBPS BANK PO/CLERK

0
  1. The communication line between the CPU, memory and peripherals is called a:
    (a) Bus
    (b) line
    (c) media
    (d) cable
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution :    A
  2. …………is a tool to browse all disks connected to the computer.
    (a) Internet Explorer
    (b) Windows Explorer
    (c) My Computer
    (d) Control Panel
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution :    B
  3. Central Processing Unit consists of 3 main components :
    (a) Control Unit, Arithmetic Logic Unit, Memory Unit
    (b) Input Unit, Memory Unit, Output Unit
    (c) Control Unit, Input Unit, Memory Unit
    (d) Control Unit, Disk Drive, Memory Unit
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution :    A
  4. In the URL www.abc.com, .com signifies that it is a commercial site. Which of the following extension specifies that the site is an educational site.
    (a) .org
    (b) .edu
    (c .com
    (d) net
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution :    B
  5. The Third Generation Computer was made with
    (a) Vacuum Tube
    (b) Discrete Components
    (c) IC
    (d) Bio Chips
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution :    C
  6. The resolution of the screen is indicated by :
    (a) pixels
    (b) dots
    (c) lines
    (d) colors
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution :    A
  7. Which of the following is not computer language?
    (a) High level language
    (b) Medium level language
    (c) Low level language
    (d) All of the above
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution :    B
  8. Which of the following package is best suited for preparing `Presentation’?
    (a) Excel
    (b) Unix
    (c) Windows
    (d) Power Point
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution :    D
  9. What is System Analysis?
    (a) The design of the screen the user will see and use to enter or display data
    (b) System analysis defines the format and type of data the program will use
    (c) System Analysis involves creating formal model of the problem to be solved
    (d) All of these
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution :    C
  10. When a network is confined to a single location, it is called :
    (a) Local Area Network
    (b) Wide area Network
    (c) Internet
    (d) Intranet
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution :    A
  11. These chips are specifically designed to handle the processing requirements related to displaying and manipulating 3-D images.
    (a) Graphics coprocessors
    (b) Arithmetic-logic unit processors
    (c) Control unit processors
    (d) CISC chips
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution :    A
  12. …………..is a process of creating a duplicate set of programs or date files for safekeeping.
    (a) booting
    (b) initializing
    (c) backing up
    (d) restoring
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution :    C
  13. For web navigation following software is/are used :
    (a) Google Chrome
    (b) Mozila Firefox
    (c) Internet Explorer
    (d) All of these
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution :    D
  14. Which of the following types of printers can be classified as a non-impact printer?
    (a) Dot Matrix Printers
    (b) Daisy Wheel Printers
    (c) Drum Printers
    (d) Ink jet Printers
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution :    D
  15. The devices are connected in thotherboard via :
    (a) ports
    (b) hubs
    (c) switches
    (d) bus
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution :    A
  16. Loading Operating System onto RAM is called:
    (a) Printing
    (b) Saving
    (c) Booting
    (d) Starting
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution :    C
  17. A file name has two parts i.e., Primary name and Extension name, which are separated by a :
    (a) space
    (b) comma
    (c) dot
    (d) colon
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution :    C
  18. Basic purpose of the testing of the program is :
    (a) to detect software failures so that defects may be discovered and corrected
    (b) to remove the bugs and also to reduce the labour cost
    (c) to ensure that program is meeting the specified requirements
    (d) All of these
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution :    D
  19. The hierarchy of data, arranged in ascending order is :
    (a) Database – Bit – Byte – Record File
    (b) Bit – Byte – Field – Record – File – Database
    (c) Bit – Byte – Record – File
    (d) Byte – Record – File
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution :    B
  20. Which feature moves the text automatically to the next line while typing in notepad?
    (a) Word Wrap
    (b) Justify
    (c) Compress
    (d) Alignment
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution :    A

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Click Here to ASK Doubtsx