Set 21 – Banking General Awareness Quiz for SBI IBPS Bank PO/Clerk

0
  1. Indian commercial banks are categorized into :
    (1) Public sector bank
    (2) Private sector bank
    (3) Foreign bank
    (4) All of these
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution  :   4
    A commercial bank is a type of bank that provides services such as accepting deposits, making business loans, and offering basic investment products.
  2. Regional Rural Banks have been set-up with the objective of :
    (1) Proving credit, deposit and other banking facilities to farmers
    (2) Credit facility to industrialist
    (3) It provide loan to urban area
    (4) All of the above
    (5) None of the above

    Show Answer


    Solution :    1
    Regional Rural Banks are local level banking organizations operating in different states of India. They have been created with a view to serve primarily the rural areas of India with basic banking and financial services.
  3. ………….are raised in capital market.
    (1) Funds through long term securities
    (2) Funds through short term securities
    (3) Funds through long term and short term both
    (4) Any of the above
    (5) None of the above

    Show Answer


    Solution :    1
    Capital Markets-Markets for buying and selling equity and debt instruments. Capital markets channel savings and investment between suppliers of capital such as retail investors and institutional investors, and users of capital like businesses, government and individuals.
  4. Interest on the government securities on fixed basis is known as :
    (1) Token
    (2) Coupan
    (3) Rate
    (4) Ticket
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution :    2
  5. Punjab National Bank was nationalized in :
    (1) 1980
    (2) 1954
    (3) 1969
    (4) 1985
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution :    3
  6. In the first round, 14 major banks with a liability base of …………….were nationalized.
    (1) 200 crore or more
    (2) 500 crore or more
    (3) 100 crore or more
    (4) 500 crore or more
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution :    4
  7. The maximum SLR to be maintained by :
    (1) 40 %
    (2) 45 %
    (3) 30 %
    (4) 35 %
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution :    1
  8. CRR funds are kept by banks in :
    (1) SBI
    (2) Central Government
    (3) RBI
    (4) State Government
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution :    3
    CRR funds are kept by banks in RBI.Cash Reserve Ratio is a specified minimum fraction of the total deposits of customers, which commercial banks have to hold as reserves with the central bank.
  9. SSIs stands for :
    (1) Small Scale Industries
    (2) Small Social Industrial
    (3) Social Scheme for Industries
    (4) Systematic Scheme for Industrial
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution :    1
    A Small Scale Industry (SSI) is an industrial undertaking in which the investment in fixed assets in plant and machinery, whether held on ownership term or on lease or hire purchase, does not exceed Z 1 crore, However, this investment limit is varied by the Government from time to time.
  10. …………..heads and conducts the affair of RBI.
    (1) State Board
    (2) Central Board
    (3) District Board
    (4) All of the above
    (5) None of the above

    Show Answer


    Solution :    2
    The central bank of India, which was established on April 1, 1935, under the Reserve Bank of India Act, The RBI uses monetary policy to create financial stability in India and is charged with regulating the country’s currency and credit systems.
  11. RRBs were set up on the recommendation of :
    (1) Narasimhan Committee
    (2) Shivraman Committee
    (3) C. Rangarajan Committee
    (4) Ranghuram Rajan
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution :    1
    RRB was set up on the recommendation of Narasimhan Committee.
  12. As per the new guidelines issued by RBI, which of the following categories will get relaxation in KYC norms while opening bank account and borrowing from the banks ?
    (1) Marginal farmers
    (2) Daily labours
    (3) Self help groups
    (4) All of these
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution :    3
    Know Your Customer (KYC) is the process used by a business to verify the identity of their clients. The term is also used to refer to the bank regulation which governs these activities.
  13. Which of the following is/are essential features of a genuine currency note ?
    (1) The issuing authority name should be printed on it
    (2) The promise clause should be there
    (3) The guarantee clause should be there
    (4) All of the above
    (5) None of the above

    Show Answer


    Solution :    4
  14. PAN stands for :
    (1) Permanent Account Number
    (2) Pin Account Number
    (3) Permanent Assured Number
    (4) Permanently Accounting Number
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution :    1
    PAN-Permanent Account Number. A personal area network (PAN) is the interconnection of information technology devices within the range of an individual person, typically within a range of 10 metre.
  15. Deposit in Public Provident Fund accounts can be made how many times in a year ?
    (1) 3 times
    (2) 6 times
    (3) 9 times
    (4) 12 times
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution :    4
  16. Banks keep notes/coins on behalf of which of the following in currency chest ?
    (1) Their ownself –
    (2) The Central Government
    (3) The Reserve Bank of India
    (4) The head office
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution :    3
  17. While closing the business of the day, if excess cash is found at a branch of a bank :
    (i) It is distributed among the present employees
    (ii) It is deposited in the sundries account
    (iii) If claim is not received by any party, say six month, it is credit to branch revenue
    (1) Only (i)
    (2) Only (ii) and (iii)
    (3) Only (ii)
    (4) Only (iii)
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution :    2
  18. The merchant banking activities in India are governed by which of the following bodies ?
    (1) SEBI
    (2) IRDA
    (3) TRAI
    (4) SIDBI
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution :    1
  19. Which of the following types of institutions operate in call money market as lender ?
    (1) Primary dealers
    (2) SBI
    (3) Commercial banks
    (4) Insurance companies
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution :    4
    A short-term money market. which allows for large financial institutions, such as banks, mutual funds and corporations to borrow and lend money at interbank rates. The loans in the call money market are very short, usually lasting no longer than a week and are often used to help 29. banks meet reserve requirements.
  20. The term “Moral suasion” refers to :
    (1) The moral duty of a borrower to deal with only one bank
    (2) The advice given by RBI to banks / financial institutions in the matter of their lending and other operations
    (3) It is a banker duty to maintain accounts properly
    (4) All of the above
    (5) None of the above

    Show Answer


    Solution :    2
    Moral Suasion-A persuasion tactic used by an authority (i.e. Federal Reserve Board) to influence and pressure, but not force, banks into adhering to policy.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

IBPS Clerk 2017 Video Lecturesx