Set 18 – Banking General Awareness Quiz for SBI IBPS Bank PO/Clerk

0
  1. Which of the following bank merged with PNB in 1993 ?
    (1) New Bank of India
    (2) Central Bank of India
    (3) Imperial Bank of India
    (4) Oriental Bank of Commerce
    (5) None of these

    Show Answer


    Ans.  – (1)
  2. How many languages are used on a ten rupee note ?
    (1) 10
    (2) 16
    (3) 15
    (4) 20
    (5) None of these

    Show Answer


    Ans.  – (3)
  3. What is scheduled bank ?
    (1) A bank having 10 crore deposits
    (2) A bank having 100 crore deposits
    (3) A bank having 500 crore deposits
    (4) A bank include in the Second Schedule of RBI ACT, 1934
    (5) None of these

    Show Answer


    Ans.  –  (4)
    Scheduled Commercial Banks are those banks which were included in the second schedule of RBI ACT, 1934.
  4. The place where bankers meet and settle their mutual claims and accounts is :
    (1) Clearing house
    (2) Collection centre
    (3) Dumping house
    (4) Mutual claim house
    (5) None of these

    Show Answer


    Ans.  –  (1)
    An agency or separate corporation of a futures exchange responsible for settling trading accounts, clearing trades, collecting and maintaining margin monies regulating delivery and reporting trading data.
  5. Regional Rural Banks working in all states of country except :
    (1) Sikkim and Manipur
    (2) Manipur and Nagaland
    (3) Sikkim and Goa
    (4) Jammu and Kashmir
    (5) None of these

    Show Answer


    Ans.  –  (3)
  6. The national housing subsidiary of :
    (1) RBI
    (2) NABARD
    (3) SBI
    (4) IFCI
    (5) None of these

    Show Answer


    Ans.  – (1)
  7. Monetary policy policy of :
    (1) Moneylenders
    (2) Government
    (3) Commercial banks
    (4) RBI
    (5) None of these

    Show Answer


    Ans.  – (4)
    Monetary policy is also known as credit policy.Monetary policy is one of the ways that the U.S. goveinment attempts to control the economy. If the money supply grows too fast, the rate of inflation will increase ; if the growth of the money supply is slowed too much, then economic growth may also slow.
  8. The rate at which RBI takes loan from commercial banks is called :
    (1) Repo rate
    (2) Bank rate
    (3) Reverse Repo Rate
    (4) CRR
    (5) None of these

    Show Answer


    Ans.  – (3)
  9. Cash Reserve Ratio (CRR) and statutory liquidity ratio are terms mostly close related which
    industry ?
    (1) Finance industry
    (2) Close economy
    (3) Industrial sector
    (4) Banking industry
    (5) None of these

    Show Answer


    Ans.  –  (4)
  10. What is the maximum period for which domestic term deposits are normally accepted by banks ?
    (1) 15 Years
    (2) 10 Years
    (3) 5 Years
    (4) 20 Years
    (5) None of these

    Show Answer


    Ans.  –  (2)
    Minimum = 7 days
    Maximum = 10 Years
  11. Which of the following is not negotiable instrument ?
    (1) Bill of exchange
    (2) Cheques
    (3) Promissory notes
    (4) Fixed deposit receipt
    (5) None of these

    Show Answer


    Ans.  –  (4)
    A negotiable instrument is a document guaranteeing the payment of a specific amount of money, either on demand, or at a set time, with the payer named on the document.
  12. What does BPLR stand for ?
    (1) Benchmark Prime Lending Rate
    (2) Base Prime Lending Rate
    (3) Bank Prime Lending Rate
    (4) Basic Prime Lending Rate
    (5) None of these

    Show Answer


    Ans.  –  The Benchmark Prime Lending Rate (BPLR), is the reference interest rate based on which a bank lends to its credit worthy borrowers. Normally, loans are given out a little more or a little less that this reference interest rate.
  13. Bank report the information about the credit availed by their  clients to credit reference agencies on a :
    (1) Daily basis
    (2) Monthly basis
    (3) Yearly or annually basis
    (4) 6 month basis
    (5) None of these

    Show Answer


    Ans.  – (2)
  14. Which of the following is not directly associated with the functioning of RBI ?
    (1) Monetary policy
    (2) Money market
    (3) Sensex
    (4) Credit policy
    (5) None of these

    Show Answer


    Ans.  –  (3) An abbreviation of the Bombay Exchange Sensitive Index (Sensex) – the benchmark index of the Bombay Stock Exchange (BSE). It is composed of 30 of the largest and most actively-traded stocks on the BSE. Initially compiled in 1986, the Sensex is the oldest stock index in India.
  15. What does the letter ‘F’ denotes in FDI ?
    (1) Foreign
    (2) Fiscal
    (3) Forum
    (4) Favourable
    (5) None of these

    Show Answer


    Ans.  – (1) FDI-Foreign Direct Investment. A foreign direct investment (FDI) is a controlling ownership in a business enterprise in one country by an entity based in another country.
  16. Which of the following is not considered as money market instrument ?
    (1) Commercial papers
    (2) Certificate of deposits
    (3) Call money
    (4) Share and bonds
    (5) None of these

    Show Answer


    Ans.  – (4) Bonds and stocks are both securities, but the major difference between the two is that (capital) stockholders have an equity stake in the company (i.e., they are investors), whereas bondholders have a creditor stake in the company (i.e., they are lenders).
  17. Teaser loans are related to which of the following types of loans ?
    (1) Car loan
    (2) Agriculture loan
    (3) Industrial loan
    (4) Home loan
    (5) None of these

    Show Answer


    Ans.  – (4)
    An adjustable-rate mortgage loan in which the borrower pays a very low initial interest rate, which increases after a few years. Teaser loans try to entice borrowers by offering an artificially low rate and small down payments, claiming’ that borrowers should be able to refinance before the increases Occur.
  18. Capital market regulator is :
    (1) SIDBI
    (2) SEBI
    (3) RBI
    (4) NHB
    (5) None of these

    Show Answer


    Ans.  –  (2)
  19. What does the term NSDL stand for ?
    (1) National Securities Depository Limited
    (2) National Scheme for Depository Loan
    (3) New Scheme for Loan Deposits
    (4) National Social for Division Lending
    (5) None of these

    Show Answer


    Ans.  – (1)
  20. At which of the following levels central co-operative banks in India are established ?
    (1) State level
    (2) District level
    (3) Central level
    (4) Local or town level
    (5) None of these

    Show Answer


    Ans.  –  (2)

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Click Here to ASK Doubtsx