Set 17 – Computers Awareness Quiz for SBI IBPS Bank PO/Clerk

0
  1. A Field is a related group of :
    (a) Records
    (b) Files
    (c) Characters
    (d) Cables
    (e) None of these

    Show Answer


    Ans. –  A
  2. To restart the computer… key is used.
    (a) Del + Ctrl
    (b) Backspace + Ctrl
    (c) Ctrl + Alt + Home
    (d) Reset
    (e) None of these

    Show Answer


    Ans. –   D
  3. The process of preparing a floppy diskette for use is called
    (a) assembling
    (b) translating
    (c) parsing
    (d) formatting
    (e) None of these

    Show Answer


    Ans. –   D
  4. A prescribed set of well-defined instructions for solving mathematical problems is called……
    (a) a compiler
    (b) a code
    (c) a description
    (d) an algorithm
    (e) None of these

    Show Answer


    Ans. –   B
  5. A record is related to a file, as a statement is related to a :
    (a) procedure
    (b) file
    (c) program
    (d) data
    (e) None of these

    Show Answer


    Ans. –   C
  6. Housing all hardware, software, storage, and processing in one site location is called :
    (a) time-sharing
    (b) a distributed system
    (c) centralized processing
    (d) a host computer
    (e) None of these

    Show Answer


    Ans. –  C
  7. Several computers linked to server to share programs storage space
    (a) Network
    (b) grouping
    (c) library
    (d) integrated system
    (e) None of these

    Show Answer


    Ans. –   A
  8. Soft copy refers to :
    (a) printed output
    (b) music sounds
    (c) screen output
    (d) digitizing
    (e) None of these

    Show Answer


    Ans. –  D
  9. Meaningful file name helps in easy file :
    (a) Storing
    (b) Accessing
    (c) Identification
    (d) Printing
    (e) None of these

    Show Answer


    Ans. –  C
  10. LAN stands for :
    (a) Local Access Network
    (b) Local Area Network
    (c) Logical Access Network
    (d) Logical Area Network
    (e) None of these

    Show Answer


    Ans. –  B
  11. MS-DOS is a …operating system.
    (a) point-and-click
    (b) user-friendly
    (c) command-driven
    (d) Mac
    (e) None of these

    Show Answer


    Ans. –   C
  12. All of the following are TRUE regarding virtual memory EXCEPT:
    (a) any amount of RAM can be allocated to virtual memory.
    (b) the setting for the amount of hard drive space to allocate to virtual memory can be manually changed.
    (c) this temporary storage is called the swap file (or page file).
    (d) virtual memory is physical space on the hard drive
    (e) None of these

    Show Answer


    Ans. –  A
  13. …………….controls the way in which the computer system functions and provides a means by which users can interact with the computer
    (a) The platform
    (b) Application software
    (c) Operating system
    (d) The motherboard
    (e) None of these

    Show Answer


    Ans. –  C
  14. What is top-level domain name of following URL http.//www.yahoo. com/mail/default.asp?
    (a) http
    (b) www
    (c) yahoo
    (d) .com
    (e) asp

    Show Answer


    Ans. –  D
  15. Which of the following devices typically attaches to a parallel port?
    (a) Keyboard
    (b) Mouse
    (c) Monitor
    (d) Printer
    (e) None of these

    Show Answer


    Ans. –  D
  16. The geometric arrangement of devices on the network is called
    (a) Topology
    (b) Media
    (c) URL
    (d) Protocol
    (e) Pipelining

    Show Answer


    Ans. –   A
  17. The vast network of computers that connects millions of people all over the world is called……………
    (a) Web
    (b) LAN
    (c) Internet
    (d) Workgroup
    (e) None of these

    Show Answer


    Ans. –  C
  18. Which one of the following is true ?
    (a) A blog is an online diary or journal posted on the Web
    (b) The term blog is a shortened version of Web log
    (c) A blog reflects the personal and unique viewpoint of its creator
    (d) Each blog post can be three screens deep or three lines long
    (e) All of these

    Show Answer


    Ans. –  E
  19. What is other name of LAN Card ?
    (a) MODEM
    (b) Network Connector
    (c) Internet Card
    (d) NIC
    (e) None of these

    Show Answer


    Ans. –  D
  20. A process known as……………. is used by large retailers to study trends.
    (a) data mining
    (b) data selection
    (c) POS
    (d) data conversion
    (e) None of these

    Show Answer


    Ans. –  A

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Click Here to ASK Doubtsx