Set 15 – Computers Awareness Quiz for SBI IBPS Bank PO/Clerk

0
  1. What is the full form of a computer language ‘Basic’?
    (a) Beginners all purpose Symbolic Information Code
    (b) Beginners all purpose Symbolic Instruction Code
    (c) Beginners all purpose Symbolic Interchange code
    (d) Beginners all purpose Symbolic IT code
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution :   B
  2.  The kind of the memory that comes from the CPU that is erased when you shut the computer off or exit the program that you were in.
    (a) ROM
    (b) RAM
    (c) CACHE
    (d) Flash Drive
    (e) Hard Drive

    Show Answer


    Solution :   B
  3. Electronic telecommunications
    system joining many thousands Of computers together.
    (a) e-mail
    (b) chatting
    (c) internet
    (d) WAN
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution :   C
  4. A computer …………… is a set of program instructions that can attach itself to a file, reproduce itself, and spread to other files.
    (a) worm
    (b) virus
    (c) trojan horse
    (d) phishing scam
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution :   B
  5. A(n) ………….. camera is a peripheral device used to capture still images in a digital format that can be easily transferred into a computer and manipulated using graphics software.
    (a) digital
    (b) analog
    (c) classic
    (d) film
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution :   A
  6. A telephone number, a birth date, and a customer name are all examples of :
    (a) a record
    (b) data
    (c) a file
    (d) a database
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution :   D
  7. Which of the following would cause quickest access ?
    (a) direct access from a magnetic tape
    (b) direct access from a hard disk
    (c) direct access from a floppy disk
    (d) direct access from a cassette tape
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution :  B
  8. Laptop PCs are also known as ……………… Computers.
    (a) Mainframe
    (b) Super
    (c) Notebook
    (d) Personal
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution :   C
  9. A …………is a special device that is installed in your computer that allows it to communicate with other devices on a network.
    (a) Web browser
    (b) network adapter
    (c) Bluetooth
    (d) LAN
    (e) WiFi

    Show Answer


    Solution :   B
  10. Machine language is :
    (a) Machine dependent
    (b) Difficult to program
    (c) Error prone
    (d) All of these
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution :   D
  11. Which one of the following is unlikely to be the number of keys in the standard keyboard?
    (a) 101
    (b) 104
    (c) 107
    (d) 109
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution :   B
  12. A file with extension “jpeg” stores which type of files?
    (a) Data document
    (b) Pictures
    (c) Movies
    (d) Music
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution :   B
  13. A real-time communication session involving video and audio data for the participants, over a network spanning long distance?
    (a) Broadcasting
    (b) Routing
    (c) Video conferencing
    (d) Chatting
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution :   C
  14. Which of the following utilities used to monitor and restrict all the file transfer between two networks?
    (a) Web server
    (b) Firewall
    (c) Internet Explorer
    (d) LAN
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution :   B
  15. Name the branch of science which tries to make computer work like human beings?
    (a) Forensic Science
    (b) Encryptology
    (c) Virtual reality
    (d) Artificial Intelligence
    (e) Biometrics

    Show Answer


    Solution :   D
  16. The bar at the top of a window that bears the name of the window is known as :
    (a) control panel
    (b) task bar
    (c) menu bar
    (d) status bar
    (e) title bar

    Show Answer


    Solution :    E
  17. We can get………. menu by pressing Alt–F in mostly software.
    (a) file
    (b) format
    (c) find
    (d) edit
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution :   A
  18. Which device is used as the standard pointing device in a Graphical User Environment?
    (a) Keyboard
    (b) Mouse
    (c) Joystick
    (d) Track ball
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution :   B
  19. …………devices store instructions or data that the CPU processes.
    (a) Output
    (b) Memory
    (c) Input
    (d) Storage
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution :   A
  20. What is the first stage in software development?
    (a) System Analysis
    (b) Specification and design
    (c) Testing
    (d) Maintenance
    (e) None of these

    Show Answer


    Solution :   A

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Click Here to ASK Doubtsx