Set 15 – Banking General Awareness Quiz for SBI IBPS Bank PO/Clerk

0
  1. Which of the following is also known as policy rate ?
    (1) Bank Rate
    (2) Repo Rate
    (3) Reverse Repo Rate
    (4) All of the above
    (5) None of the above

    Show Answer

    Solution :   (1)
    Bank rate is, also known as policy rate, the interest rate at which a nation’s central bank lends money to domestic banks. Often these loans are very short in duration. Managing the bank rate is a preferred method by which central banks can regulate the level of economic activity.
  2. Which of the following is a foreign bank ?
    (1) HDFC Bank
    (2) ICICI Bank
    (3) Yes Bank
    (4) Standard Chartered Bank
    (5) Syndicate Bank

    Show Answer

    Solution :   (4)
  3. Whenever a bank returns a cheque unpaid, then what that cheque is called ?
    (1) Honour cheque
    (2) Returned cheque
    (3) Dishonour cheque
    (4) Application cheque
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution :   (3)
    Dishonour cheque—A cheque which the bank will not pay because there is not enough money in the account to pay it.
  4. Which is the third largest public sector bank of India ?
    (1) Punjab National Bank (PNB)
    (2) Bank of Baroda
    (3) State Bank of India
    (4) Allahabad Bank
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution :   (1)
    Ist – State Bank of India IInd – Bank of Baroda
  5. what does ASBA stand for ?
    (1) Application Support by Blocking Amount
    (2) Application Specific for Banking Accounts
    (3) Saving Accounts Banking Application
    (4) Application Supported by Blocked Amount
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution :   (4)
    ASBA (Applications Supported by Blocked Amount) is a process developed by the India’s Stock Market Regulator SEBI for applying-to IPO. In ASBA, an IPO applicant’s account doesn’t get debited until shares are allotted to them.
  6. What will happen if there is an increase in Cash Reserve Ratio (CRR) ?
    (1) There will be a decrease in lendable resources
    (2) There will be an increase in lendable resources
    (3) Liquidity will be increased in market
    (4) Banks will give more loans to customers
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution :   (1)
    Cash Reserve Ratio is a specified minimum fraction of the total deposits of customers, which commercial banks have to hold as reserves with the central bank.
  7. In which year, RBI announced banking Ombudsman scheme ?
    (1) 1992
    (2) 1885
    (3) 1995
    (4) 1990
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution :   (3)
    The Banking Ombudsman Scheme enables an expeditious and inexpensive forum to bank customers for resolution of complaints relating to certain services rendered by banks. The Banking Ombudsman Scheme is introduced under Section 35 A of the Banking Regulation Act, 1949 by RBI with effect from 1995.
  8. What is the percentage of Foreign Direct Investment (FDI) in private sector bank ?
    (1) 51%
    (2) 74%
    (3) 49%
    (4) 50%
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution :   (2)
    Foreign Direct , Investment (FDI) is an investment in a business by an investor from another country for which the foreign investor has control over the company purchased. The Organization of Economic Cooperation and Development (OECD) defines control as owning 10% or more of the business.
  9. How many directors are associated with RBI ?
    (1) 15
    (2) 20
    (3) 10
    (4) 4
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution :   (1)
  10. Which policy is adopted by RBI during inflation ?
    (1) Near money policy
    (2) Close money policy
    (3) Hard money policy
    (4) Dear money policy
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution :   (4)
    A policy in which a government reduces the amount of money being spent in an economy by raising interest rates, making it more expensive to borrow money.
  11. Which negotiable instrument can be crossed to bank ?
    (1) Cheque
    (2) Bill of Exchange
    (3) Certificate of deposits
    (4) Commercial papers
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution :   (2)
    A negotiable instrument is a document guaranteeing the payment of a specific amount of money, either on demand, or at a set time, with the payer named on the document.
  12. Money laundering refers to which of the following ?
    (1) Conversion of assets into cash
    (2) Conversion of money which is illegally obtained
    (3) Conversion of cash into gold
    (4) Conversion of gold into cash
    (5) Conversion of shares into cash

    Show Answer

    Solution :   (2)
    Money laundering is the process in which the proceeds of crime are transformed into ostensibly legitimate money or other assets.
  13. The Reserve Bank of. India issues :
    (1) All the currency notes
    (2) All the currency notes except the one rupee note
    (3) All the currency notes except the hundred rupee note
    (4) Only notes of 10 and above
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution :   (2)
  14. RBI does not transact the business of which of the following State Government ?
    (1) Nagaland
    (2) Delhi
    (3) Jammu and Kashmir
    (4) Sikkim
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution :   (3)
  15. The first Indian bank to open branch outside India in London in 1946 :
    (1) Bank of Baroda
    (2) Central Bank of India
    (3) State Bank of India
    (4) Bank of India
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution :   (4)
  16. What is HOT money ?
    (1) NRI deposits
    (2) 1000 above notes
    (3) Industrial money
    (4) Money easily available
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution :   (1)
    NRI deposits come under hot money. Money that flows regularly between financial markets as investors attempt to ensure they get the highest short-term interest rates possible. Hot money will flow from low interest rate yielding countries into higher interest rates countries by investors looking to make the highest
    return. These financial transfers could affect the exchange rate if the sum is high enough and can therefore impact the balance of payments.
  17. Which of the following is the objective for amendment to the Indian Postal Act, 1898 ?
    (1) Courier companies shall be monitored by the Postal Department
    (2) Courier companies will do every post
    (3) It will enlarge the role of courier companies
    (4) All documents weighing less than 300 gm will have to go through post and cannot be couriere d
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution :   (4)
  18. Euro bond is an instrument :
    (1) issued in the European market
    (2) issued on the euro currency
    (3) issued in a currency other than the currency of the country
    (4) All of these
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution :   (3)
    A bond issued in a currency other than the currency of the country or market in which it is issued. Eurobonds are attractive financing tools .as they give issuers the flexibility to choose the country in which to offer their bond according to the country’s regulatory constraints.
  19. National income estimates in India are prepared by :
    (1) Finance Ministry
    (2) Central Statistical Organization
    (3) Statistical Department
    (4) National Development Council
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution :   (2)
    National income is the total value a country’s final output of all new goods and services produced in one year. Understanding how national income is created is the starting point for macroeconomics.
  20. The RBI has prescribed that all SCBs should maintain their SLR in :
    (1) Dated securities notified by RBI
    (2) T – Bills of Government of India
    (3) State Development Loans
    (4) All of the above
    (5) None of the above

    Show Answer

    Solution :   (4)
    Statutory Liquidity Ratio (SLR) is the Indian government term for reserve requirement that the commercial banks in India require to maintain in the form of gold, cash or government approved securities before providing credit to the customers.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Disabled by Admin!!!