Set 14 – Computers Awareness Quiz for SBI IBPS Bank PO/Clerk

0
  1. Word processing, spreadsheet, and photo-editing are examples of :
    (a) application software
    (b) system software
    (c) operating system software
    (d) platform software
    (e) None of these

    Show Answer

    Answer :  A
  2. A Compact Disk is an :
    (a) Optical Disk
    (b) Magnetic Disk
    (c) Digital Disk
    (d) Laser Disk
    (e) None of these

    Show Answer

    Answer : A
  3. In latest generation computers, the instructions are executed :
    (a) Parallel only
    (b) Sequentially only
    (c) Both sequentially and parallel
    (d) All of these
    (e) None of these

    Show Answer

    Answer : C
  4. Before a disk drive can access any sector record, a computer program has to provide the record’s disk address. What information does this address specify?
    (a) Track number
    (b) Sector number
    (c) Surface number
    (d) All of these
    (e) None of these

    Show Answer

    Answer : D
  5. A computer which CPU speed around 100 million instruction per second and with the word length of around 64 bits is known as:
    (a) Super computer
    (b) Mini computer
    (c) Micro computer
    (d) Macro computer
    (e) Mainframe computer

    Show Answer

    Answer : A
  6. The metal disks, which are permanently housed in, sealed and contamination free containers are called :
    (a) Hard disks
    (b) Floppy disk
    (c) Winchester disk
    (d) Flexible disk
    (e) None of these

    Show Answer

    Answer : C
  7. A factor which would strongly influence a business person to adopt a computer is its :
    (a) Accuracy
    (b) Reliability
    (c) Speed
    (d) All of these
    (e) None of these

    Show Answer

    Answer : D
  8. FAT stands for :
    (a) File Accommodation Table
    (b) File Access Tape
    (c) File Allocation Table
    (d) File Activity Table
    (e) None of these

    Show Answer

    Answer : C
  9. Which of the following is not true for a magnetic disk?
    (a) It is expensive relative to magnetic tape
    (b) It provides only sequential access to stored data
    (c) Users can easily update records by writing over the old data
    (d) All of these
    (e) None of these

    Show Answer

    Answer : B
  10. If a word is typed that is not in Word’s dictionary, a color underline appears below the word.
    (a) red
    (b) green
    (c) blue
    (d) black
    (e) None of these

    Show Answer

    Answer : A
  11. …………….cells involves creating a single cell by combining two or more selected cells.
    (a) Formatting
    (b) Merging
    (c) Embedding
    (d) Splitting
    (e) None of these

    Show Answer

    Answer : B
  12. The operating system does all of the following EXCEPT:
    (a) provide a way for the user to interact with the computer.
    (b) manage the central processing unit (CPU).
    (c) manage memory and storage.
    (d) enable users to perform a specific task such as document editing.
    (e) None of these

    Show Answer

    Answer : D
  13. During the boot process, the………………….  looks for the system files.
    (a) CD
    (b) BIOS
    (c) CPU
    (d) DVD
    (e) HDD

    Show Answer

    Answer : B
  14. ………………is the ability of an operating system to control the activities of multiple programs at the same time.
    (a) Multitasking
    (b) Streamlining
    (c) Multiuser
    (d) Simulcasting
    (e) None of these

    Show Answer

    Answer : A
  15. Virtual memory is typically located :
    (a) on a floppy disk
    (b) in the CPU
    (c) in a flash card
    (d) on the hard drive
    (e) None of these

    Show Answer

    Answer : D
  16. All of the following are TRUE of Safe Mode EXCEPT :
    (a) Safe Mode is a special diagnostic mode
    (b) Safe Mode loads all nonessential icons
    (c) Safe Mode allows ‘ users to troubleshoot errors
    (d) Safe Mode loads only the most essential devices
    (e) None of these

    Show Answer

    Answer : B
  17. Ensuring that the essential peripheral devices are attached and operational is the …………………….process.
    (a) Configuration
    (b) CMOS
    (c) POST
    (d) ROM
    (e) None of these

    Show Answer

    Answer : C
  18. Verification of a login name and password is known as :
    (a) configuration
    (b) accessibility
    (c) authentication
    (d) logging in
    (e) None of these

    Show Answer

    Answer : C
  19. The basic input/output system (BIOS) is stored in :
    (a) RAM
    (b) ROM
    (c) CPU
    (d) Hard Drive
    (e) None of these

    Show Answer

    Answer : B
  20. The operating system allows users to organize the computer’s contents in a hierarchical structure of directories that include all of the following EXCEPT :
    (a) files
    (b) folders
    (c) drives
    (d) systems
    (e) None of these

    Show Answer

    Answer : D

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Disabled by Admin!!!