Set 14 – Banking General Awareness Quiz for SBI IBPS Bank PO/Clerk

0
  1. What is the full form of GSLV ?
    (1) Geo-synchronous Satellite Launch Vehicle
    (2) Global Satellite Launch Vehicle
    (3) Geo-synchronous Station Launch Vehicle
    (4) Global Station Launch Vehicle
    (5) None of these

    Show Answer

    Answer   :  1
    Geo-synchronous Satellite Launch Vehicle is an expendable launch system operated by the Indian Space Research Organisation (ISRO). It was developed to enable India to launch its satellites without dependence on foreign rockets and providers.
  2. What are the reasons for rapidly increasing inflation in the country ?
    (1) Excess currency in market
    (2) Speculation in essential commodities
    (3) The higher prices of food grains
    (4) Commodity futures
    (5) None of these

    Show Answer

    Answer   : 3
  3. What are the teaser loan rates, charged by the banks ?
    (1) Interest rate, charged by the banks
    (2) The non-stable interest rate, charged by the banks
    (3) In the beginning, the rate of interest are lessen and afterwards happens to be more
    (4) In the beginning, the rate of interest are more and afterwards happens to be less
    (5) None of these

    Show Answer

    Answer   : 3
    An adjustable-rate mortgage loan in which the borrower pays a very low initial interest rate, which increases after a few years. Teaser loans try to entice borrowers by offering an artificially low rate and small down payments, claiming that borrowers should be able to refinance before the increases occur.
  4. What is the full form of CCPA ?
    (1) Cabinet Committee on Political Affairs
    (2) Congress Core Personal Association
    (3) Cabinet Council of Public Affairs
    (4) Cabinet Core Personal Authority
    (5) None of these

    Show Answer

    Answer   : 1
    CCPA-Cabinet Committee on Political Affairs. CCPA primarily deals with problems relating to Centre-State
    relations in the context of the Federal structure of the country and Constitutional provisions.
  5. What is the full form of LIBOR ?
    (1) Local Indian Bank Offered Rate
    (2) London Inter – Bank Offered Rate
    (3) Liberal International Bank Official Ratio
    (4) London India Bureau of Regulations
    (5) None of these

    Show Answer

    Answer   : 2
    LIBOR is a benchmark rate that some of the world’s leading banks charge each other for short-term loans. It stands for Intercontinental Exchange London Inter bank Offered Rate and serves as the first step to calculating interest rates on various loans throughout the world.
  6. What is the full form of FSDC ?
    (1) Financial Security and Development Council
    (2) Financial Stability and Development Council
    (3) Fiscal Security and Development Council
    (4) Fiscal Stability and Development Council
    (5) None of these

    Show Answer

    Answer   : 2
  7. By which of the following the bulk/large accounts can be collected ?
    (1) Advertising door to door
    (2) By cold calls
    (3) By E-mail
    (4) By writing letters
    (5) By contacting with all the employees of an institution

    Show Answer

    Answer   :  3
  8. In the financial inclusion, the opening of the account of which of the following is essential ?
    (1) Poor class people
    (2) Handicapped only
    (3) NRIs
    (4) HNIs
    (5) None of these

    Show Answer

    Answer   :  1
  9. Value added services mean :
    (1) Dear products
    (2) Products in a large number
    (3) Additional services
    (4) No any additional service
    (5) None of these

    Show Answer

    Answer   :  3
  10. Which is the biggest share market in India ?
    (1) Delhi
    (2) Kolkata
    (3) Ahmedabad
    (4) Mumbai
    (5) None of these

    Show Answer

    Answer   : 4
  11. Which of the following work is not included in Central bank’s functions ?
    (1) Deal in foreign exchange market
    (2) Control or regulate monetary policy
    (3) Control on Government securities
    (4) Control on Liquidity market
    (5) None of these

    Show Answer

    Answer   : 3
  12.  The meaning of ‘D’ amid the term `MPLADS’, which has been under discussions, recently :
    (1) Damaging
    (2) Decorating
    (3) Development
    (4) Dealing
    (5) Delimitation

    Show Answer

    Answer   : 3
    Members of Parliament Local Area Development Scheme (MPLADS) is a scheme formulated by Government of India on 23rd December 1993 that provides that each member of parliament of India has the choice to suggest to the Head of the District works to the tune of Rs.5 crore per year, to be taken up, in his/her constituency.
  13. The meaning of giving more consideration upon branchless banking by the banks is :
    (1) The branches of the banks be limited and only to accomplish core business as directed
    (2) Banks will start several delivery channels as ATM, Mobile Banking etc. so that the people need not to go to the bank for general needs
    (3) For the daily transaction, banks will issue only debit and credits (cards) cheques and cash payment will not be allowed
    (4) All 1, 2 and 3
    (5) Only 1 and 2

    Show Answer

    Answer   : 5
  14. What is the full form of FRBM ?
    (1) Fiscal Responsibility and Budget Management
    (2) Fiscal Resource and Business Management
    (3) Financial Responsibility and Business Market
    (4) Fiscal Responsibility and Business Management
    (5) None of these

    Show Answer

    Answer   :  1
    FRBM – Fiscal Responsibility and Budget Management Act
  15. What is the full form of ECB in banking operation ?
    (1) External Commerce Board
    (2) External Commercial Borrowing’
    (3) European Central Bank
    (4) European Commercial Bank
    (5) None of these

    Show Answer

    Answer   : 2
    An external commercial borrowing (ECB) is an instrument used in India to facilitate the access to foreign money by Indian corporations and PSUs.
  16. Which are the low and high limits of Real Time Gross Settlement (RTGS) ?
    (1) 50,000 to 3 lakh
    (2) 1 lakh to 5 lakh
    (3) 2 lakh to 1 crore
    (4) 2 lakh to unlimited amount
    (5) None of these

    Show Answer

    Answer   :  4
    Minimum – 2 lakh
    Maximum -There is no maximum limit.
  17. The currency of Bangladesh is :
    (1) Rupya
    (2) Taka
    (3) Yuman
    (4) Yen
    (5) None of these

    Show Answer

    Answer   : 2
  18. Federal Reserve is a central bank of :
    (1) India
    (2) Japan
    (3) China
    (4) America
    (5) None of these

    Show Answer

    Answer   : 4
  19. Whose signature are there on the notes from two to thousand rupees ?
    (1) The Governor of RBI
    (2) The Deputy Goveinor of India
    (3) The President of India
    (4) The Finance Minister
    (5) None of these

    Show Answer

    Answer   : 1
    Governor of RBI does signature on currency notes.
  20. What is “CASA” ?
    (1) Cost Account and Savings Account
    (2) Current Account and Savings Account
    (3) Commercial Account and Savings Account
    (4) Both (1) and (2)
    (5) None of these

    Show Answer

    Answer   : 2
    The CASA (current and savings account) ratio is the ratio of deposits in the current and savings accounts of a bank to its total deposits. A high CASA ratio indicates that a higher portion of the banks deposits come from current and savings accounts.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Disabled by Admin!!!