Set 13 – Computers Awareness Quiz for SBI IBPS Bank PO/Clerk

0
  1. The arranging of data in a logical sequence is called :
    (a) Sorting
    (b) Classifying
    (c) Reproducing
    (d) Summarizing
    (e) None of these

    Show Answer


    Answer : A
  2. Human beings are referred to as Homosapiens, which device is called Sillico Sapiens?
    (a) Monitor
    (b) Hardware
    (c) Robot
    (d) Computer
    (e) None of these

    Show Answer


    Answer : D
  3. Personal computers use a number of chips mounted on a main circuit board. What is the common name for such boards?
    (a) Daughter board
    (b) Motherboard
    (c) Father board
    (d) Breadboard
    (e) None of these

    Show Answer


    Answer : B
  4. Kind of serial dot-matrix printer that forms characters with magnetically- charged ink sprayed dots is called :
    (a) Laser printer
    (b) Ink-jet printer
    (c) Drum printer
    (d) Chan printer
    (e) None of these

    Show Answer


    Answer : B
  5. Time during which a job is processed by the computer is :
    (a) Delay times
    (b) Real time
    (c) Execution time
    (d) Down time
    (e) None of these

    Show Answer


    Answer : C
  6. As compared to the secondary memory, the primary memory of a computer is :
    (a) Large
    (b) Cheap
    (c) Fast
    (d) Slow
    (e) None of these

    Show Answer


    Answer : C
  7. …………………..is the process of translating a task into a series of commands that a computer will use to perform that task.
    (a) Project design
    (b) Installation
    (c) Systems analysis
    (d) Programming
    (e) None of these

    Show Answer


    Answer : D
  8. Which of the following data structure is linear data structure?
    (a) Trees
    (b) Graphs
    (c) Arrays
    (d) Both (a) & (b)
    (e) None of these

    Show Answer


    Answer : C
  9. Fastest component of a computer system is :
    (a) Flash ROM
    (b) Cache memory
    (c) DDR RAM
    (d) CPU
    (e) None of these

    Show Answer


    Answer : B
  10. `MICR’ technology used for clearance of cheques by banks refers to :
    (a) Magnetic Ink Character Recognition
    (b) Magnetic Intelligence Character Recognition
    (c) Magnetic Information Cable Recognition
    (d) Magnetic Insurance Cases Recognition
    (e) None of these

    Show Answer


    Answer : A
  11. Surgeons can perform delicate operations by manipulating devices through computers instead of manually. This technology is known as :
    (a) robotics
    (b) computer forensics
    (c) simulation
    (d) forecasting
    (e) None of these

    Show Answer


    Answer :  A
  12. The type of operating system software you use depends on your computer’s ……………
    (a) hardware
    (b) platform
    (c) operating system
    (d) wrokstation
    (e) None of these

    Show Answer


    Answer : B
  13. The common name for the crime of stealing passwords is :
    (a) spooling
    (b) identity theft
    (c) phishing
    (d) hacking
    (e) None of these

    Show Answer


    Answer :  C
  14. DSL is an example of a(n) ………………….. connection.
    (a) network
    (b) wireless
    (c) slow
    (d) broadband
    (e) None of these

    Show Answer


    Answer :  D
  15. Servers store and manages files for network users.
    (a) Authentication
    (b) Main
    (c) Web
    (d) File
    (e) None of these

    Show Answer


    Answer :   D
  16. Without using the mouse or the arrow keys, what is the fastest way of getting to cell Al in a spreadsheet?
    (a) Press Ctrl +Home
    (b) Press Home
    (c) Press Shift + Home
    (d) Press Alt + Home
    (e) Press Ctrl + Up arrow

    Show Answer


    Answer :   A
  17. Which symbol must all formula begin with in Excel?
    (a) =
    (b) +
    (c) (
    (d) @
    (e) None of these

    Show Answer


    Answer :  A
  18. Which of the following is graphics solution for Word Processors?
    (a) Clip Art
    (b) Word Art
    (c) Drop Cap
    (d) All of these
    (e) None of these

    Show Answer


    Answer :   A
  19. Ping is a command used for :
    (a) Checking MAC address
    (b) Checking Networking functionality and validity of IP address
    (c) Checking cabling performance
    (d) Checking cable connectivity only
    (e) None of these

    Show Answer


    Answer :  B
  20. Multi user systems provided cost savings for srriall business because they use a single processing unit to link several
    (a) Personal computers
    (b) Workstations
    (c) Dumb terminals
    (d) Mainframes
    (e) None of these

    Show Answer


    Answer :  C

Leave A Reply

Your email address will not be published.

IBPS Clerk 2017 Video Lecturesx