Set 10 – Banking General Awareness Quiz for SBI IBPS Bank PO/Clerk

0
  1. Banks classify non-performing assets into three categories based on the period for which the assets
    has remained non-performing, which of the following is not included in these three categories ?
    (1) Sub-standard assets
    (2) Doubtful assets
    (3) Loss assets
    (4) Debt assets
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution :  (4)
    Debt Ratio is a financial ratio that indicates the percentage of a company’s assets that are provided via debt. It is the ratio of total debt (the sum of current liabilities and
    long-term liabilities) and total assets.
  2. ‘Talking ATMs’ are specially designed for which of the following ?
    (1) Handicapped
    (2) Visually impaired
    (3) Mentally impaired
    (4) Both (1) and (3)
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution : (2)
    Talking ATMs are designed specially for visually impaired people.
  3. Rate at which RBI purchases or rediscounts bills of exchange of commercial banks is called :
    (1) Bank rate
    (2) SLR
    (3) Repo rate
    (4) Base rate
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution :  (1)
  4. If the interest rates on your deposits either go up or down, then it indicates that :
    (1) Rate of interest has been changed by the bank
    (2) Rate of interest has been decreased by the bank
    (3) Rate of interest has been changed by Finance Minister
    (4) Revision in the bank rate has been done by the Central Bank
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution :  (4)
    It means revision in the bank rate has been done by the Central Bank.
  5. What is the maximum limit of SLR?
    (1) 25%
    (2) 40%
    (3) 30%
    (4) 15%
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution :   (2)
    There is no minimum limit of SLR, winle its maximum limit is 40%. Statutory liquidity ratio (SLR) is the Indian government term for reserve requirement that the commercial banks in India require to maintain in the form of gold, cash or government approved securities before providing credit to the customers.
  6. PFRDA stands for :
    (1) Pension Fund Revisory and Direct Authority
    (2) Provident Fund Regulatory and Development Asset
    (3) Pension Fund Regulatory and Development Authority
    (4) Pension Fund Revisory and Development Authority
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution :  (3)
    PFRDA—Pension Fund Regulatory and Development Authority. PFRDA was established by Government of India on 23rd August, 2003.
  7. Which of the following two alternative measures of money are known as broad money ?
    (1) M1 and M4
    (2) M1 and M2
    (3) M2 and M3
    (4) M3 and M4
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution :  (4)
    M1 and M2 are known as narrow money while M3 and M4 are known as broad money.
  8. An upward revision in bank rate by Central Bank is an indication that banks should also increase :
    (1) Deposit rate
    (2) Base rate
    (3) Benchmark prime Lending rate
    (4) All 1,2 and 3
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution : (4) 
  9. Highest or Apex body of Agriculture bank :
    (1) RBI
    (2) NABARD
    (3) NHB
    (4) Government
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution :  (2)
    Highest or Apex body of agriculture bank is NABARD.
    The headquarters of NABARD is in Mumbai. It was established on 12th July, 1982. Government hold 99% stake in NABARD and the remaining 1% stoke is of RBI.
  10. Which of the following is world’s oldest international financial organization ?
    (1) International Finance Corporation
    (2) World Bank
    (3) Bank for international settlement
    (4) World Trade Organization
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution : (3) BIS was established on 17th May, 1930. It does not deal withthe private Individuals.It provides banking services not only to central banks, but also to other international
    organization. It is based in Basel, Switzerland.
  11. Which of the following is a type of treasury bill ?
    (1) 525 day T-Bill
    (2) 265 day T-Bill
    (3) 200 day T-Bill
    (4) 364 day T-Bill
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution :    (4)  There are three types of treasury bills
    (a) 91 Day Treasury Bill
    (b) 182 Day Treasury Bill
    (c) 364 Day Treasury Bill 14 Day Treasury Bill are now out of circulation.
  12. Which of these are included in tax revenues ?
    (1) Tax on goods and services
    (2) Tax on income and expenditure
    (3) Tax on assets and capital transaction
    (4) All (1),(2) and (3)
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution :  (4)
  13. It is a small tax on each withdrawn from bank exceeding a particular amount in a single day :
    (1) securities and government tax
    (2) money truncation tax
    (3) cash truncation tax
    (4) cash withdrawl tax
    (5) Banking cash transaction tax

    Show Answer


    Solution :   (5)
    Banking Cash Transaction Tax (BCCT) was a tax on withdrawal of cash from banks in India.
  14. A scheme of financial inclusion, known as Swabhimaan, was launched in :,
    (1) 28th February, 2010
    (2) 10th February, 2011
    (3) 25th February, 2009
    (4) 29th January, 2011
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution :   (2)
    Swabhimaan was launched on 10th February, 2011. Swavalamban Yojana seeks to provide pension scheme to the unorganised sector in India. It will be applicable to
    all citizens in the unorganised sector who join the National Pension System (NPS) administered by the Pension Fund Regulatory and Development Authority (PFRDA) Act 2013.
  15. Which of the following inflation is also known as “Administered price inflation” ?
    (1) Sectoral inflation
    (2) Demand pull inflation
    (3) Pricing power inflation
    (4) Cost-push inflation
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution :   (3)
    Pricing power inflation is. also known as ‘Administered price inflation.
  16. BSC is a :
    (1) Stock Exchange
    (2) Insurance company
    (3) Bank
    (4) Tax
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution :   (1)
    BSC-Banking Stock Exchange
  17. Which of the following is a credit Ratio of Indian origin ?
    (1) CRISIL
    (2) IBA
    (3) SKP
    (4) SEBI
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution :  (1)
    CRISIL is a credit rating agency.
  18. In Banking terminology, what does the term NEFT and RTGS denote ?
    (1) Various deposit products
    (2) Cheque truncation process
    (3) Various loan product
    (4) Electronic fund transfer system
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution :  (4)
    NEFT and RTGS both are known as electronic fund transfer system.
  19. What do you mean by Non-Performing Assets ?
    (1) The assets in the form of gold and silver
    (2) The assets that have stopped giving income to a bank
    (3) The assets that have stopped giving capital to bank
    (4) All of the above
    (5) None of the above

    Show Answer


    Solution :  (2)
    NPA—the assets that have stopped giving income to a bank.
  20. What is the full form of EEFC ?
    (1) Exchange Earner’s Flexible Currency
    (2) Exchange Earner’s Floating Currency
    (3) External Earner’s Foreign Currency
    (4) Exchange Earner’s Foreign Currency
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution :   (4)

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Click Here to ASK Doubtsx