Set 1 – Computers Awareness Quiz for SBI IBPS Bank PO/Clerk

2
  1. The name of the computer’s brain is ……………….
    (1) monitor
    (2) hardware
    (3) CPU
    (4) byte
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution: 3
  2.  A(n) …………….is a device that electronically processes data, converting it to information.
    (1) algorithm
    (2) computer
    (3) software
    (4) program
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:2
  3. Which of the following are computers that can be carried around easily?
    (1) Minicomputers
    (2) Supercomputers
    (3) PCs
    (4) Laptops
    (5) None of the above

    Show Answer


    Solution:4
  4. The secret code that restricts entry to some programs ……………….
    (1) password
    (2) passport
    (3) entry-code
    (4) access-code
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:1
  5. The basic goal of computer process is to convert data into…………
    (1) files
    (2) tables
    (3) information
    (4) graphs
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:3
  6. Where is the disk put in a computer?
    (1) In the modem
    (2) In the hard drive
    (3) Into the CPU
    (4) In the disk drive
    (5) None of the above

    Show Answer


    Solution:4
  7. A hard copy of a document is……………..
    (1) printed on the paper
    (2) stored on a floppy
    (3) stored on a CD
    (4) stored in the hard disk
    (5) None of the above

    Show Answer


    Solution:1
  8. The name that the user gives to a document is referred to as…………………
    (1) document-name
    (2) filename
    (3) name-given
    (4) document-identity
    (5) None of the above

    Show Answer


    Solution:2
  9. Restarting a computer that is already on is referred to as………………….
    (1) shutdown
    (2) cold booting
    (3) warm booting
    (4) logging off
    (5) None of the above

    Show Answer


    Solution:3
  10. E-mail (electronic mail) is …………………….
    (1) an Internet standard that allows users to upload and download files
    (2) a teal-time typed conversation that takes place on a computer
    (3) an online area in which users conduct written discussions about a particular subject
    (4) the transmission of messages and files via a computer network
    (5) None of the above

    Show Answer


    Solution:4
  11. The person who writes and tests computer programs is called a………………….
    (1) programmer
    (2) computer scientist
    (3) software engineer
    (4) project developer
    (5) None of the above

    Show Answer


    Solution:3
  12. The information you, put into the computer is called……………….
    (1) facts
    (2) data
    (3) files
    (4) directory
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:2
  13. The output devices make it possible to………………
    (1) view or print data
    (2) store data
    (3) scan data
    (4) input date
    (5) None of the above

    Show Answer


    Solution:1
  14. A chat is ……………….
    (1) an Internet standard that allows users to upload and download files
    (2) a typed conversation that takes place on a computer
    (3) an online area in which users conduct written discussions about a particular subject
    (4) the transmission of messages and files via a computer network
    (5) None of the above

    Show Answer


    Solution:2
  15. The most common method of entering text and numerical data into a computer system is through the use of a …………………………………..
    (1) keyboard
    (2) scanner
    (3) printer
    (4) plotter
    (5) None ofIhese

    Show Answer


    Solution:1
  16. Which of the following groups consists of only input devices?
    (1) Mouse, Keyboard, Monitor
    (2) Mouse, Keyboard, Printer
    (3) Mouse, Keyboard, Plotter
    (4) Mouse, Keyboard, Scanner
    (5) None of the above

    Show Answer


    Solution:4
  17. An example of a telecommunication device is a :
    (1) keyboard
    (2) mouse
    (3) modem
    (4) printer
    (5) scanner

    Show Answer


    Solution:3
  18. Every component of your computer is either……………….
    (1) software or CPU/RAM
    (2) hardware or software
    (3) application software or system software
    (4) input devices or output devices
    (5) usable or unusable

    Show Answer


    Solution:2
  19. A ………………….is a unique name that you give to a file of information.
    (1) folder
    (2) filename
    (3) filename extension
    (4) device letter
    (5) username

    Show Answer


    Solution:2
  20. A …………………….contains specific rules and words that express the logical steps of an algorithm.
    (1) programming language
    (2) syntax
    (3) programming structure
    (4) logic chart
    (5) Graphs

    Show Answer


    Solution:1

Leave A Reply

Your email address will not be published.

2 Comments

  1. Rahul Kumar Saini says

    Very useful stuff. thanks a lot

  2. siddaling says

    thise is very good fractice tq you very much bestguru website

Click Here to ASK Doubtsx