Set 1 - Banking General Awareness Quiz for SBI IBPS Bank PO/Clerk




  1. 'London Look Challenge' is related to which among the following Olympic sports ?
    (1) Cycling
    (2) Boxing
    (3) Wrestling
    (4) Shooting
    (5) Long jump

    Show Answer

    Solution : 1
    This programme has been created to reward medical winning performances by Americans, cyclists in London.
  2. There are mainly three pillars of BASEL-III guidelines minimum capital requirement, supervisory review process and which is the third one ?
    (1) Capital adequacy
    (2) Market discipline
    (3) Financial inspection
    (4) Depository ratio
    (5) Capital risks

    Show Answer

    Solution : 2
    Basel-III strengthens bank capital requirements and introduces new regulatory requirements on bank liquidity and bank leverage.The Basel Committee on Banking Supervision published the first version of Basel III in late 2009, giving banks approximately three years to satisfy all requirements. Largely in response to the credit crisis, banks are required to maintain proper leverage ratios and meet certain capital requirements.
  3. Which of the following statement(s) is/are true ?
    (A) Bancassurance refers to banks selling the insurance products.
    (B) Insurance companies get the benefit because they can have distribution relationship with multiple insurers.
    (C) Both the bank and insurance company share the commission.
    (1) Only A
    (2) Only B
    (3) Only C
    (4) All of the above
    (5) Both A and B

    Show Answer

    Solution : 4
  4. Which of the following is not a function of RBI ?
    (1) Formulates, implements and monitors the monetary policy
    (2) Maintaining price stability and ensuring adequate flow of credit to productive sectors
    (3) Manages the foreign exchange management Act, 1999
    (4) Manages the scholarships of students going abroad for studies
    (5) Maintains banking accounts of all scheduled banks

    Show Answer

    Solution : 4
  5. Which of the following statement(s) is/are true ?
    (A) Reserve Bank has launched a website explaining ways to detect counterfeit notes.
    (B) The tagline of this website is Tehchano Paise ki Boli , Kyonki Paise Bolta Hai'.
    (C) It gives visual presentation with pointers on currency notes.
    (1) Only A
    (2) Only B
    (3) Only C
    (4) Both A and B
    (5) All of the above

    Show Answer

    Solution : 5
    The website is :
    www.paisaboltahai. rbi. org.in
  6. The case of doing business index is an index created by the :
    (1) International Monetary Fund
    (2) World Bank
    (3) World Trade Organization
    (4) Organization for Economic Co-operation and Development
    (5) International Finance Corporation

    Show Answer

    Solution : 2
    The World Bank is a United Nations international financial institution that provides loans to developing countries for capital programs. The World Bank is a component of the World Bank Group, and a member of the United Nations Development Group.
  7. Akash is a............................... missile.
    (1) surface-to-air
    (2) air-to-air
    (3) surface-to-surface
    (4) air-to-surface
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution : 1
    Akash is a surface-to-air missile.
  8. Which of the following terms is not used in banking ?
    (1) Net demand, and time liability
    (2) Polygamy
    (3) CRR
    (4) Mortgage
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution : 2
    Polygainty is a term of sociology.
  9. When is World Theatre Day celebrated ?
    (1) 8th June
    (2) 27st March
    (3) 21st March
    (4) 3rd December
    (5) 5th June

    Show Answer

    Solution : 2
    For others :
    8th June — World Ocean Day
    21st March — World Poetry Day
    3rd December — World Disabilities Day
    5th June — World Environment Day
  10. What is the currency of Indonesia ?
    (1) Dollar
    (2) Rupiah
    (3) Lira
    (4) Rupee
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution : 2
    The currency of Indonesia is Rupiah.
  11.  When was RBI established ?
    (1) 1945
    (2) 1935
    (3) 1965
    (4) 1934
    (15) 1969

    Show Answer

    Solution : 2
    RBI was established in the year 1935.The Reserve Bank of India is India's Central Banking Institution, which controls the Monetary Policy of the Indian Rupee. It commenced its operations on .1st April, 1935 during the British Rule in accordance with the provisions of the Reserve Bank of India Act, 19.34.
  12. Which of the following statement(s) is/are true about `Indian D4pository Receipt'?
    (A) A deposit account with any of the depositories in India.
    (B) A deposit account with a public sector bank.
    (C) An instrument in the form of depository receipt created by an Indian depository against underlying equity shares of the issuing company.
    (1) Only C
    (2) Both A and B
    (3) Both B and C
    (4) All of the above
    (5) None of the above

    Show Answer

    Solution : 1
    An Indian Depository Receipt (IDR) is a financial instrument denominated in Indian Rupees in the form of a depository receipt created by a Domestic Depository (custodian of securities registered with the Securities and Exchange Board of India) against the underlying equity of issuing company to enable foreign companies .
  13. is an apex banking institution.
    (1) NABARD
    (2) State Bank of India
    (3) Industrial Development Bank of India
    (4) Exim Bank
    (5) All of the above

    Show Answer

    Solution : 5
    NABARD, SBI, IDBI and Exim Bank all are apex banking institutions.
  14. Fiscal policy is formulated by :
    (1) SEBI
    (2) Ministry of Finance
    (3) RBI
    (4) Planning Commission
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution : 3
    RBI formulates the fiscal policy.Fiscal policy is the means by which a government adjusts its spending levels and tax rates to monitor and influence a nation's economy. It is the sister strategy to monetary policy through which a central bank influences a nation's money supply.
  15. Where is the headquarters of UNESCO located ?
    (1) Switzerland
    (2) Italy
    (3) Paris
    (4) France
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution : 3
    The headquarters of UNESCO is in Paris.
  16. Who has set-up an expert committee to review and rework the controversial General Anti-Avoidance Rules (GAAR) tax- provisions ?
    (1) Sharad Pawar
    (2) Parthasarathi Shome
    (3) Pranab Mukharjee
    (4) Manmohan Singh
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution : 4
    In Indian law, GAAR is an acronym for General Anti-Avoidance Rules which are framed to minimize tax avoidance. GAAR could be termed as a general set of rules enacted to limit tax avoidance. It was proposed by the Union Budget 2012-13
  17. "Powered by Intellect, Driven by Values" is the tag line of which company ?
    (1) HCL
    (2) Infosys
    (3) Wipro Technologies
    (4) IBM
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution : 2
    The tagline of Infosys is "Powered by Intellect, Driven by Values"
  18. Which of the following is the component of SJSRY ?
    (1) Urban Woman Self-help Programme (UWSP)
    (2) Urban Self Employment Programme (USEP)
    (3) Urban Wage Employment Programme (UWEP)
    (4) Urban Community Development Programme (UCDP)
    (5) All of the above

    Show Answer

    Solution : 5
    Swarna Jayanti Shari Rozgar Yojana (SJSRY) in India is a centrally sponsored scheme which came into effect on 1 December, 1997. The scheme strives to provide gainful employment to the urban unemployed and underemployed poor, through encouraging the ; setting up of self-employment ventures by the urban poor living below the poverty line
  19. Which of the following organizations launched the World Day Against Child Labour ?
    (1) ILO
    (2) WTO
    (3) LPM
    (4) UNICEF
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution : 1
    The World Day against Child Labour was launched by the International Labour Organization (ILO) ; in 2002
  20. Minsk is the capital of which country ?
    (1) Brazil
    (2) France
    (3) Belarus
    (4) Austria
    (5) Azerbaijan

    Show Answer

    Solution : 3
    1. Minsk is the capital of Belarus
    For others :
    Brazil - Brasilia
    France - Paris
    Austria - Vienna
    Azerbaijan - Baku


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 4.50 out of 5)
Loading...

Ask Doubt/Comment

  • Amit upadhyay

    This feature is best for students

    Reply