REASONING ( SBI PO ( Preliminary Exam) , 03-07-2016- Previous Year Paper)




                                              Reasoning  ||  Quantitative Aptitude  ||  English 

REASONING

Directions (1-5) : In these questions, relationship between different elements is shown in the statements. The statements are followed by conclusions. Study the conclusions based on the given statements and select the appropriate answer.

Give answer :
(1) If only conclusion I is true.
(2) If either conclusion I or II is true
(3) If only conclusion II is true.
(4) If neither conclusion I nor II is true
(5) If both conclusions I and II are true.

  1. Statements :
    G ≥ R> O ≥ S; Y < O ≤ F
    Conclusions :
    I. G > Y
    II. S ≤ F

    Show Answer

    Solution :  5


  2.  Statements :
    W ≥ I = P > E ≥ S
    Conclusions :
    I. S < W
    II. S=W

    Show Answer

    Solution :  1


  3.  Statements :
    R ≤ C ≤ J = T ≤ P > Q ≥ H
    Conclusions :
    I. R < P
    II. P = R

    Show Answer

    Solution :  2


  4. Statements :
    R ≤ O < A ≤ M; L=D ≥ A
    Conclusions :
    I. R < L
    II.D > O

    Show Answer

    Solution :  5


  5. Statements :
    R ≤C ≤ J = T ≤ P  > Q ≥ H
    Conclusions :
    I. H > T
    II. C ≤ Q

    Show Answer

    Solution :  4


    Directions (6-11) : Study the following information and answer the given questions.
    Seven people, namely C, D, E, F, G, H and I like different cities namely, Surat, Kolkata, Bangalore, Mumbai, Ranchi, Delhi and Pune. Each of them studies in either of three schools viz. DAS, RIS and VCS with atleast two of them in a school. (Note : None of the information given is necessarily in the same order.)
    F studies with the one who likes Bangalore in RIS. The one who likes Delhi studies only with H. H does not like Bangalore. C studies with those who like Surat and Pune. C does not study with F. E studies only with the one who likes Mumbai. The one who likes Mumbai does not study with the one who likes Delhi. More than one person studies with D. D does not like Pune. Both I and the one who likes Ranchi study in the same school but not in DAS. H does not like Ranchi. -

  6.  Which of the following combinations represents the school in which E studies and the city he likes ?
    (1) DAS-Bangalore
    (2) RIS-Bangalore
    (3) DAS-Kolkata
    (4) VCS Delhi
    (5) RIS-Delhi

    Show Answer

    Solution :  2
    Q. No. 6-11


  7.  Which of the following cities does G like ?
    (1) Pune
    (2) Ranchi
    (3) Mumbai
    (4) Delhi
    (5) Surat

    Show Answer

    Solution :  4

  8. Four of the following five arealike in a certain way as per the given arrangement- and hence form a group. Which of the tollowing does not belong to that group
    (1) DF
    (2) CI
    (3) HG
    (4) FE
    (5) ID

    Show Answer

    Solution :  1

  9. Who amongst the following likes Kolkata ?
    (1) F
    (2) H
    (3) I
    (4) C
    (5) D

    Show Answer

    Solution :  2

  10. Which of the following combinations represents the combination of people studying in VCS ?
    (1) The one who likes Delhi and Bangalore
    (2) The one who likes Ranchi and Mumbai
    (3) The one who likes Delhi, Mumbai and Kolkata
    (4) The one who likes Pune, Surat and Kolkata
    (5) The one who likes Surat, Pune and Ranchi

    Show Answer

    Solution :  5

  11. Which , of the following statements is not true ?
    (1) F studies in the same school inn which D studies.
    (2) Both D and C study in the same school.
    (3) G studies with only the one who likes Kolkata.
    (4) C likes Ranchi.
    (5) All of the given statements are true.

    Show Answer

    Solution :  1

    Directions (12-14) : Study the following information and answer the given questions.
    D is the mother of S. S is the sister of T. T is the mother of. R. R is the only son of J. J is the father of U. U is married to K.

  12. How is J related to D ?
    (1) Brother-in-law
    (2) Son-in-law
    (3) Grandson
    (4) Son
    (5) Nephew

    Show Answer

    Solution :  2
    Q. No 12-14


  13. If R is the father of X, then how is K related to X ?
    (1) Father
    (2) Aunt
    (3) Uncle
    (4) Father-in-law
    (5) Mother

    Show Answer

    Solution :  3

  14. How is S related to R ?
    (1) Sister-in-law
    (2) Mother-in-law
    (3) Grandmother
    (4) Aunt
    (5) Mother

    Show Answer

    Solution :  4

    Directions (15-19) : Study the given information carefully to answer the given questions.
    Seven boxes— J, K, L; M, N, 0 and P are kept one above the other, but not necessarily in the same order. Each box contains different elements — Cookies, Pencils, Spoons, Diaries, Colours, Jewellery and Watches, but not necessarily in the same order. Only two boxes are kept between M and N. The Pencil box is kept immediately below M. Only two boxes are kept between the Pencil box and the Watch box. N is kept above the Watch box. The Diary box is kept immediately below the Watch box. Only three boxes are kept between the Diary box and J. The Jewellery box is kept immediately above J. 0 is kept immediately above K. 0 is not a Pencil box. P is kept immediately above the Cookie box. Only one box is kept between P and the Spoon box.

  15. Which of the following boxes is kept immediately above M ?
    (1) P
    (2) 0
    (3) L
    (4) The Diary box
    (5) The Jewellery box

    Show Answer

    Solution :  4
    Q.No 15-19


  16. What is the position of 0 in the given stack of boxes ?
    (1) First from the top
    (2) Second from the top
    (3) Third from the bottom
    (4) Fifth from the bottom
    (5) Fourth from the top

    Show Answer

    Solution :  2

  17. Which of the following boxes contains Spoons ?
    (1) Other than those given as options
    (2) K
    (3) M
    (4) N
    (5) L

    Show Answer

    Solution :  3

  18. Four of the following five are alike in a certain way and hence form a group. Which of the following does not belong to the group ?
    (1) N — Diaries
    (2) P — Spoons
    (3) K — Colours
    (4) L — Pepcils
    (5) 0 — Spoons

    Show Answer

    Solution :  4

  19. How many boxes are kept between K and the Watch box ?
    (1) More than three
    (2) None
    (3) Three
    (4) One
    (5) Two

    Show Answer

    Solution :  2

    Directions (20-24) : Study the following information to answer the given questions.
    Eight Mends — A, B, C, D, L, M, N and 0 are seated in a straight line, but not necessarily in the same order. Some of them are facing north while some are facing south. Only three people sit to the left of N. B sits second to the right of N. C sits third to the left of 0. 0 is not an immediate neighbour of B. O does not sit at any of the extreme ends of the line.
    C and 0 face same direction (i.e., if C faces north then 0 also faces north and vice-versa.)
    Both the immediate neighbours of
    D face north. D does not sit at any of the extreme ends of the line. Person sitting at extreme ends face opposite directions (i.e., if one person faces north then the other faces south and vice-versa.) Both the immediate neighbours of N face same direction (i.e., if one neighbour faces north then the other also faces north and vice-versa.)
    A sits second to the left of L. D faces a direction opposite to L. (i.e. if L faces north then D faces south and vice-versa.)

  20. How many people sit exactly between B and 0 ?
    (1) More than four
    (2) One
    (3) Two
    (4) Four
    (5) Three

    Show Answer

    Solution :  5
    Q. No. 20-24


  21. Who amongst the following represent the immediate neighbours of the persons sitting at the extreme ends of the line ?
    (1) D, O
    (2) C, D
    (3) D, M
    (4) A, L
    (5) A, M

    Show Answer

    Solution :  4

  22. Who amongst the following faces north ?
    (1) A
    (2) L
    (3) O
    (4) N
    (5) C

    Show Answer

    Solution :  4

  23. Which of the following is true based on the given arrangement ?
    (1) B and C face the same directions.
    (2) None of the given options is true.
    (3) B faces south.
    (4) Only three people face south.
    (5) M sits at one of the extreme ends of the line.

    Show Answer

    Solution :  5

  24. Who amongst the following sits second to the right of C ?
    (1) A
    (2) No one as only one person sits to the right of C.
    (3) M
    (4) B
    (5) L

    Show Answer

    Solution :  1

    Directions (25-26) : Read the following information and answer the given questions.
    Point J is 20m to the north of Point G. Point G is 10m to the west of Point K. Point K is 15m to the south of Point L. Ashish is standing at Point T which is 30m to the east of Point L. He starts walking towards south and walks for 35m. He takes a right turn and stops at Point M after walking for 40m.

  25. How far and in which direction is Point G with respect to Point M ?
    (1) 15m towards South
    (2) 15m towards West
    (3) 20m towards South
    (4) 15m towards North
    (5) 20m towards North

    Show Answer

    Solution :  5
    Q. No 25-26


  26. If Ashish walks for 10m towards north from his final position to reach Point D, how much distance will he have to cover in order to reach Point J ?
    (1) 10 m
    (2) 35 m
    (3) 25 m
    (4) 20m
    (5).30m

    Show Answer

    Solution : 3 

    Directions (27-29) : Read the given information carefully and answer the given questions.
    Each of the six friends, I, J, K, L, M and N working in an office handles different number of projects in a month. I handles the second lowest number of projects. K handles more projects than L and M but less than J. J did not handle the maximum number of projects. M did not handle the minimum number of projects. The one who handle the third highest number of projects handled 31 projects. L handled 12 projects.

  27.  How many projects did j possibly handle -
    (1) 28
    (2) 10
    (3) 36
    (4) 9
    (5) 15

    Show Answer

    Solution :  3


  28. If the number of projects handled by (I + K) is only thirty-three more than number of projects handled by L, how many projects were handled by I ?
    (1) 22
    (2) 14
    (3) 19
    (4) 9
    (5) 32

    Show Answer

    Solution :  2

  29. Which of the following is true regarding the number of projects handled by N ?
    (1) No one handles more projects than N.
    (2) Only J handled more number of projects than N.
    (3) N possibly handled 24 projects.
    (4) N handled more number of projects than only three. people.
    (5) The difference between projects handled by N and L is less than 18.

    Show Answer

    Solution :  1

    Directions (30-31) : Study the following information and answer the questions.

    Seven people, namely K, L, M, N, 0, P and Q have to attend a concert but not necessarily in the same order, on seven different months (of the same year) namely January, February, April, May, June, September and November. Each of them also likes a different movie namely X-Men, Transformers, Frozen, Minions, Shrek, Tangled and Rio but not necessarily in the same order. M will attend a concert in a month which has 31 days. Only two people will attend a concert between M and the one who likes Frozen. The one who likes Frozen will attend a concert on one of the months after M. Only two people will attend a concert between the one who likes Frozen and the one who likes Transformers. The one who likes Transformers will attend a concert in a month which has 31 days. K will attend a concert immediately after M. Only three people will attend a concert between K and the one who likes Tangled. Only one person will attend a concert between the one who likes Tangled and L. Only two people will attend a concert between L and the one who likes Rio. The one who likes X-Men will attend a concert immediately before the one who likes Shrek. Only one person will attend a concert between the one who likes Shrek and P. Only three people will attend a concert between Q and 0. Q will not attend a concert in a month which has 30 days.

  30. Who amongst the following likes X-Men ?
    (1) M
    (2) K
    (3) O
    (4) L
    (5) Q

    Show Answer

    Solution :  5
    Q . No 30-35


  31. How many people will attend a concert after M ?
    (1) More than three
    (2) One
    (3) None
    (4) Two
    (5) Three

    Show Answer

    Solution :  5

  32. Which of the following represents the people who will attend a concert immediately before and immediately after Q ?
    (1) M, N
    (2) P, L
    (3) L, N
    (4) P, N
    (5) N, M

    Show Answer

    Solution :  2

  33. As per the given arrangement, January is related to Q and May is related to K following a certain pattern, which of the following is April related to following the same pattern ?
    (1) P
    (2) O
    (3) M
    (4) L
    (5) N

    Show Answer

    Solution :  3

  34. Which of the following represents the month in which K will attend a concert ?
    (1) September
    (2) June
    (3) November
    (4) April
    (5) Cannot be determined

    Show Answer

    Solution :  2

  35. Who amongst the following likes Minions?
    (1) M
    (2) L
    (3) P
    (4) Other than those given as options
    (5) K

    Show Answer

    Solution :  5


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

Ask Doubt/Comment