REASONING (SBI PO PHASE-I (PRELIMINARY) ONLINE EXAM, 27-06-2015 - Previous Year Paper)



  Reasoning  ||  Quantitative Aptitude  ||  English  

REASONING

Directions (1 - 5) : In each of the following questions, two/ three statements followed by two conclusions numbered I and II have been given. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.

Give answer (1) if only Conclusion I follows
Give answer (2) if neither Conclusion I nor Conclusion II follows
Give answer (3) if only Conclusion II follows
Give answer (4) if both Conclusion I and Conclusion II follow
Give answer (5) if either Conclusion I or Conclusion 11 follows

  1. Statements
    No factory is an industry.
    All workshops are industries.
    Some plants are workshops.
    Conclusions
    I. No workshop is a factory.
    II. Atleast some plants are in' dustries.

    Show Answer

    Solution  : 4
    (1-5)


    1.


  2. Statements
    Some sands are particles.
    Some particles are glasses.
    Conclusions
    I. Some glasses are definitely not particles.
    II. Some glasses being sands is a possibility.

    Show Answer

    Solution  : 3


  3. Statements
    Some movies are films.
    No film is a show.
    All shows are pictures.
    Conclusions
    I. Atleast some pictures are films.
    II. No show is a movie.

    Show Answer

    Solution  : 2


    (4 - 5) : Statements
    Some actors are singers.
    All singers are dancers.
    Some dancers are players.

  4.  Conclusions
    I. All actors being dancers is a possibility.
    II. All dancers are singers.

    Show Answer

    Solution  : 1
    (4-5)


    4.


  5.  Conclusions
    I. Atleast some dancers are actors.
    II. No player is an actor.

    Show Answer

    Solution  : 1


    Directions (6- 10) : Study the following information carefully to answer the given questions.
    Eight friends G, H, I, J, N, 0, P and Q are seated in a straight line facing north, but not necessarily in the same order.
    • H sits second to right of 0. 0 sits at one of the extreme ends of the line.
    • Only three people sit between H and N.
    • I sits third to the left of J. Only two people sit between J and G.
    • P is not an immediate neighbour of N.

  6.  Who amongst the following represents the person seated at the extreme right end of the line ?
    (1) P
    (2) Q
    (3) O
    (4) I
    (5) G

    Show Answer

    Solution  : 5

    6.


  7. Who amongst the following sit exactly between J and G ?
    (1)O, Q
    (2) H, O
    (3) O, P
    (4) N, Q
    (5) H, N

    Show Answer

    Solution  : 4


  8. What is the position of P with respect to N ?
    (1) Third to the left
    (2) Second to the right
    (3) Fourth to the right
    (4) Third to the right
    (5) Second to the left

    Show Answer

    Solution  : 1


  9. Based on the given arrangement, which of the following is true with respect to Q ?
    (1) Only two persons sit between Q and N.
    (2) Only two persons sit to the right of Q.
    (3) None of the given options is true.
    (4) Both I and G are immediate neighbours of Q.
    (5) P sits to immediate right of Q.

    Show Answer

    Solution  : 2


  10.  How many persons are seated between P and G ?
    (1) None
    (2) One
    (3) Three
    (4) Four
    (5) Two

    Show Answer

    Solution  : 3


    Directions (11 - 15) : Study the following information carefully and answer the questions given below :
    Eight persons N, O, P, Q, R, S, T and U are sitting around a circular area at equal distances between each other, but not necessarily in the same order. Some of the people are facing the centre while some face outside (i.e. in a direction opposite to the centre).
    (NOTE : Same direction means that if one person is facing the centre then the other person also faces the centre and vice-versa.
    Opposite direction means that if one person is facing the centre then the other person faces outside and vice-versa.)
    R sits second to the right of T. T face the centre. 0 sits third to the left R. R and 0 face opposite directions. Immediate neighbours of 0 face the centre. P sits second to the right of 0. U sits to the immediate left of P. N sits second to the left of Q. Q faces the same direction as 0. Q is not an immediate neighbour of T. Immediate neighbours of R face opposite directions. (i.e. if one neighbour faces the centre the other neighbour faces outside and vice-versa.)

  11. Four of the following five are alike in a certain way based on the given seating arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ?
    (1) U
    (2) S
    (3) P
    (4) N
    (5) Q

    Show Answer

    Solution  : 4
    (11-15)


    11.


  12. Who sits second to the left of U?
    (1) T
    (2) O
    (3) Q
    (4) Other than those given as options
    (5) 5

    Show Answer

    Solution  : 5


  13. Which of the following is true regarding S as per the given seating arrangement ?
    (1) U is one of the immediate neighbours of S.
    (2) S sits third to the right of R.
    (3) S faces the centre.
    (4) Only two persons sit between S and T.
    (5) Only one person sits between S and N.

    Show Answer

    Solution  : 3


  14. What is P's position with respect to N ?
    (1) Second to the left
    (2) Second to the right
    (3) Third to the right
    (4) Third to the left
    (5) Fourth to the left

    Show Answer

    Solution  : 2


  15. How many persons in the given arrangement face outside ?
    (1) Two
    (2) Three
    (3) Four
    (4) Five
    (5) One

    Show Answer

    Solution  : 1


    Directions (16- 20) : Study the following information carefully and answer the questions given below:
    Seven persons J, K, L, M, N, 0 and P live on seven different floors of a building but not necessarily in
    the same order. The lower most floor of the building is numbered 1, the one above that is numbered 2 and so on till the topmost floor is numbered 7. Each one of them also likes a different subject namely-English, History, Commerce, Biology, Accounts, Geography and Computer (but not necessarily in the same order.)
    • J lives c., an odd numbered floor but not on the floor numbered 3. The one who likes Accounts lives immediately above J. Only two persons live between M and the one who likes Accounts.
    • The one who likes History lives on one of the odd numbered floors above M. Only three persons live between L and the one who likes History. The one who likes Commerce lives immediately above L.
    • The one who likes English lives immediately above the one who likes Computer. P lives on an odd numbered floor.
    • Only one person lives between K and N. K lives on one of the floors above N. Neither L nor J likes Biology. N does not like Commerce.

  16.  Which of the following subjects does J like ?
    (1) Geography
    (2) Computer
    (3) Commerce
    (4) History
    (5) English

    Show Answer

    Solution  : 4
    (16-20)


    16.

  17. Which of the following combinations is true with respect to the given arrangement ?
    (1) Geography - L
    (2) History - 0
    (3) Computer - P
    (4) Accounts - M
    (5) Biology - K

    Show Answer

    Solution  : 1


  18. If all the persons are made to sit in alphabetical order from top to bottom, the positions of how many persons will remain unchanged ?
    (1) Four
    (2) Two
    (3) None
    (4) One
    (5) Three

    Show Answer

    Solution  : 2
    (2)


  19.  Which of the following statements is true with respect to the given arrangement ?
    (1) The one who likes Computer lives immediately below J.
    (2) 0 likes History.
    (3) None of the given options is true.
    (4) Only four persons live between M and P.
    (5) P lives immediately below

    Show Answer

    Solution  : 3


  20. Who amongst the following lives on the floor numbered 2?
    (1) K
    (2) The one who likes English
    (3) The one who likes Computer
    (4) M
    (5) O

    Show Answer

    Solution  : 5


  21. Point A is 30m to the South of point B. Point C is 20 m to the East of point A. Point D is 15m to the south of point C. Point D is exactly midway between points E and F in such a manner that point E, D and F form a horizontal straight line of 40m. Point E is to west of point D. How far and in which direction is point E from point B ?
    (1) 45m towards South
    (2) 25 m towards south
    (3) 3ern towards west
    (4) 35m towards north
    (5) 45 m towards north

    Show Answer

    Solution  : 1


    Directions (22 - 24) : Study the following information carefully and answer the questions given below :
    • T is the sister of D. D is married to P. P is the son of M.
    • T is the mother of J. Y is the father of U.
    • Y has only one son and only one daughter.
    • U is the daughter of T. Q is the son of D.

  22. How is P related to T ?
    (1) Brother
    (2) Cannot be determined
    (3) Brother-in-law
    (4) Cousin brother
    (5) Uncle

    Show Answer

    Solution  : 3
    (22-24)



  23. How is J related to D ?
    (1) Son
    (2) Niece
    (3) Son-in-law
    (4) Nephew
    (5) Daughter

    Show Answer

    Solution  : 4


  24. How is Q related to M ?
    (1) Son-in-law
    (2) Grandson
    (3) Nephew
    (4) Son
    (5) Cannot be determined

    Show Answer

    Solution  : 2


  25. A person starts walking from his home towards his friend's place. He walks for 25m towards West. He takes a 90° right turn and walks for 20m. He again takes a 90° right turn, and walks for 10m. He then walks for another 10m after taking a 90° left turn. Turning 90° towards his right, he walks for 15m to reach his friend's place. How far and in which direction is the friend's place from his home ?
    (1) 30m towards East
    (2) 30m towards North
    (3) 40m towards South
    (4) 30m towards South
    (5) 40m towards North

    Show Answer

    Solution  : 2


    Directions (26 - 30) : In each of the following questions, relationship between different elements is
    shown in the statements. The statements are followed by two conclusions numbered I and II. Study the conclusions based on the given statements and select the appropriate answer.
    Give answer (1) if only Conclusion I is true
    Give answer (2) if neither Conclusion I nor Conclusion II is true
    Give answer (3) if only Conclu sion II is true
    Give answer (4) if both Conclusion I and Conclusion II are true
    Give answer (5) if either Conclusion I or Conclusion II is true
    (26 - 27) : Statements
    M > A ≥ B = Q ≤ P < J ≤ Y :  Z ≥   A > X

  26.  Conclusions
    I. B < Y
    II. X ≥ J

    Show Answer

    Solution  : 1
    (26-27)


    26.


  27.  Conclusions
    I. Z = Q
    II. Z > Q

    Show Answer

    Solution  : 5


  28. Statements
    G < R = A ≤ S ; T < R
    Conclusions
    I. G < S
    II. S > T

    Show Answer

    Solution  : 4


    (29 - 30) : Statements
    P = U < M < K ≤ I  > N ; D ≥ P ; I ≥ C

  29. Conclusions
    I. M < C
    II. N > U

    Show Answer

    Solution  : 2
    (29-30)


    29.


  30.  Conclusions
    I. D ≥ K
    II.  I > P

    Show Answer

    Solution  : 3


    Directions (31 - 35) : Study the following information carefully and answer the questions given below:
    In a certain code language, 'Cinderella shouted for rescue' is written as 'pr co ly bu'
    'rescue all the bugs' is written as 'ke mt co rx
    'bugs ate all carrots' is written as `vg rx ke sh'
    'carrots for pretty Cinderella' is written as 'ly pr vg as'
    (All codes are two letter codes only)

  31.  In the given code language, what does the code 'pr' stand for ?
    (1) either 'bugs' of 'shouted'
    (2) rescue
    (3) either 'Cinderella' or 'for'
    (4) for
    (5) pretty

    Show Answer

    Solution  : 3
    (31-35)

    31.


  32.  What will be the code for 'the pretty' in the given code language ?
    (1) bu rx
    (2) as mt
    (3) Other than those given as options
    (4) mt bu
    (5) as ke

    Show Answer

    Solution  : 2


  33. What is the code for 'bugs' in the given code language ?
    (1) Other than those given as options
    (2) co
    (3) sh
    (4) either 'co' or `vg'
    (5) either 'ke' or 'rx'

    Show Answer

    Solution  : 5


  34. What may be the possible code for 'shouted and ate' in the given code language ?
    (1) bu sh mt
    (2) rx co gy
    (3) gy sh as
    (4) sh gy bu
    (5) ly rx vg

    Show Answer

    Solution  : 4


  35. What is the code for 'carrot' in the given code language ?
    (1)vg
    (2) sh
    (3) rx
    (4) ke
    (5) ly

    Show Answer

    Solution  : 1



Ask Doubt/Comment




error: Disabled by Admin!!!

© TheTubeGURU 2016 Privacy Policy