REASONING ( SBI SO ( IT Officer ) Exam , 17-01-2016- Previous Year Paper)

0

                                Reasoning  ||  Quantitative Aptitude  ||  English  || Professional Knowledge

 

REASONING

DOWNLOAD ALL PAPERS IN PDF

 

Directions (1-6) : Study the given information carefully to answer the given questions.
Eight people L, M, N, 0, P, Q, R and S are sitting around a circular table with equal distance between each other but not necessarily in the same order. Some of them are facing the centre while some are facing outside (i.e. away from the centre)
M sits third to the left of L. Only three people sit between M and S. P sits to the immediate right of S. Immediate neighbours of P face opposite directions (i.e. if one neighbour faces the centre then the other neighbour faces outside and vice-versa.) Only one person sits between P and 0.
R sits second to the right of 0. Both R and N face the same direction as S (i.e. if S faces the centre then R and N also faces the centre and vice-versa.)
Immediate neighbours of Q faces opposite direction (i.e. if one neighbour faces the centre then the other neighbour faces outside and vice-versa.)
P does not face outside. 0 faces a direction opposite to that of M.

    1.  How many people sit between L and Q when counted from the left of Q?
      (1) Five
      (2) None
      (3) Four
      (4) One
      (5) Two

      Show Answer


      Solution :   3
    2.  Which of the following statements is true as per the given arrangement ?
      (1) Q faces the centre
      (2) Only three people sit between P and L
      (3) R sits to the immediate right of N
      (4) None of the given options is true
      (5) N is an immediate neighbour of 0

      Show Answer


      Solution :   1
    3.  Who amongst the following sits third to the left of P ?
      (1) Q
      (2) N
      (3) M
      (4) L
      (5) R

      Show Answer


      Solution :   3
    4.  How many people face the centre as per the given arrangement ?
      (1) Four
      (2) One
      (3) Two
      (4) Three
      (5) More than four

      Show Answer


      Solution :   4
    5.  What will come in place of question mark (?) in the given series based on the positions as given in the arrangement ?
      PS LR MP SM ?
      (1) ON
      (2) SO
      (3) NQ
      (4) OL
      (5) LS

      Show Answer


      Solution :   1
    6. As per the given arrangement, 0 is related to L in the same way as
      M is related to S. Following the same pattern to whom is N related ?
      (1) Q
      (2) P
      (3) M
      (4) R
      (5) O

      Show Answer


      Solution :   1
    7. This question consists of a statement followed by two assumptions numbered I and II. An assumption is something supposed or taken for granted. You have to consider the statement and the following assumptions and decide which of  those is/are implicit in the statement ?
      Statement : Bank B has requested the Apex Bank of the country to permit them to dilute Government’s stake in the bank to raise funds from the equity market to balance the losses from non-performing assets.
      Assumption : I. The funds generated by diluting the Government’s stake will enable the bank to recover from the losses to some extent.
      Assumption : II. Atleast some equity investors will be ready to purchase the shares of the bank.
      (1) If neither I nor II is implicit
      (2) If only II is implicit
      (3) If only I is implicit
      (4) If both I and II are implicit
      (5) If either I or II is implicit

      Show Answer


      Solution :   4
      Directions (8-12) : In these questions, relationship between different elements is shown in the statements. The statements are followed by conclusions. Study the conclusions based on the given statements and
      Give answer :
      (1) If both conclusions I and II are true
      (2) If neither conclusion I nor II is true
      (3) If either conclusion I or II is true
      (4) If only conclusion I is true
      (5) If only conclusion II is true (8-9): Statements :
      Z ≤ H = N≤C≥M>S;G= K ≥ C
    8. Conclusions :
      I. K.> H
      II. H = K

      Show Answer


      Solution :   4
    9. Conclusions :
      I. Z ≤ C
      II. G > S

      Show Answer


      Solution :   1



  1. Statements : B < L  ≤ A = M ≥ E ; Q ≥ M < O ; D ≤ L
    Conclusions :
    I. Q ≥ D
    II. E < O

    Show Answer


    Solution :   5
  2. Statements : F ≥ I ≥ S > C ≤ A ≤ L
    Conclusions :
    I. F > A
    II. I ≤ L

    Show Answer


    Solution :   2
  3. Statements : B < L ≤ A = M ≥ E; Q ≥ M < O; D ≤ L
    Conclusions :
    I. L ≤ E
    II. B < Q

    Show Answer


    Solution :   1
    Directions (13-15) : Study the given information carefully and answer the questions.
    Each of the six people A, B, C, D, E and F buys different number of shirts. C buys more shirts than only F and D. A buys more number of shirts than F but less than E. E does not buy the maximum number of shirts. D does not buy the least number of shirts. The one who. have the maximum number of shirts buys 15 shirts. The one who buys the second least number of shirts buys 4 shirts. A buys five more shirts than D.
  4. Which of the following may represent the number of shirts bought by C ?
    (1) 7
    (2) 3
    (3) 9
    (4) 11
    (5) 13

    Show Answer


    Solution :   1
  5. If the number of shirts bought by E is a number which is divisible by 3, then how many shirts does E buy ?
    (1) 3
    (2) 9
    (3) 6
    (4) 15
    (5) 12

    Show Answer


    Solution :   5
  6. Who amongst the following buys the second highest number of shirts ?
    (1) A
    (2) E
    (3) C
    (4) D
    (5) B

    Show Answer


    Solution :   2
    Directions (16-20) : Study the given information carefully to answer the given questions.
    In a certain code language,
    `economic growth slows down’ is written as ‘cri fa ms te’ `growth of developing country’ is written as `gi te ku ho’
    `developing economic conditions agenda’ is written as `ms by ho je’
    `conditions like down trend’ is written as `kx cn dr bp’
    (All codes are two letter codes only)
  7. If ‘slows developing risk’ is coded as ‘ho fa zy’ in the given code language, then how will ‘economic risk down’ be coded as ?
    (1) ho dr cn
    (2) cn ms dr
    (3) zy ms ho
    (4) Other than those given as options
    (5) fa zy cn

    Show Answer


    Solution :   4
  8. What is the code for ‘conditions of country’ in the given code language ?
    (1) gi ku ms
    (2) bp ms gi
    (3) ku bp gi
    (4) dr cn fa
    (5) ho bp gi

    Show Answer


    Solution :   3
  9. Which of the following may represent the code `growth improve’ in the given code language ?
    (1) le dr
    (2) cs cn
    (3) cs te
    (4) cn nq
    (5) dr cs

    Show Answer


    Solution :   3
  10. In the given code language, what does the code `kx’ stand Tor ?
    (1) growth
    (2) developing
    (3) Either ‘trend’ or ‘like’
    (4) Either ‘down’ or ‘developed’ ernnmnir.

    Show Answer


    Solution :   3
  11. What is the code for ‘agenda’ in the given code language ?
    (1) by
    (2) Other than those given as options
    (3) je
    (4) ms
    (5) dr

    Show Answer


    Solution :   3

    Directions (21-25) : Study the following arrangement carefully and answer the questions.
    5 8 3 1 7 9 2 5 1 2 8 3 4 5  2 8  5 4 2 3 7 3 9 6 2 4 2 9 5 3 6 4 6 1 2
  12. How many such 3s are there in the given arrangement each of which is immediately preceded as well as immediately followed by an even digit ?
    (1) More than three
    (2) One
    (3) Three
    (4) Two
    (5) None

    Show Answer


    Solution :   2
  13. How many such 2s are there in the given arrangement each of which is immediately followed by a perfect square ? (Note : 1 is also a perfect square)
    (1.) One
    (2) More than three
    (3) Two
    (4) Three
    (5). None

    Show Answer


    Solution :   3
  14. Which of the following is fifth to the left of the sixteenth digit from the left end of the given arrangement ?
    (1) 5
    (2) 7
    (3) 2
    (4) 8
    (5) 3

    Show Answer


    Solution :   4
  15. How many 5s are there in the given arrangement each of which is immediately followed by a digit which has a numerical value of less than three ?
    (1) Three
    (2) Two
    (3) One
    (4) More than three
    (5) None

    Show Answer


    Solution :   2
  16. If all the even digits are deleted from the given arrangement, which of the following will be eight from the right end of the .arrangement ?
    (1) 7
    (2) 3
    (3) 1
    (4) 5
    (5) 9

    Show Answer


    Solution :   2
  17. If it is possible to make only one meaningful English word with the second, third, sixth and ninth letters of the word REGULATOR (using each letter only Once in the words) which would be the second letter of the word from right ? If more than one such word can be formed, give ‘Y’ as the answer. If no such word can be formed, give ‘Z’ as your answer.
    (1) A
    (2) G
    (3) Z
    (4) Y
    (5) R

    Show Answer


    Solution :   2

    Directions (27-32) : In each question below are given two/three statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the two/three given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.
    Give answer :
    (1) If only conclusion I is true
    (2) If either conclusion I or II is true
    (3) If both conclusions I and II are true
    (4) If only conclusion II is true
    (5) If neither conclusion I nor II is true
  18. Statements : No second is an hour. All hours are minutes. All minutes are days.
    Conclusions :
    I. No minute is a second.
    II. All minutes are seconds.

    Show Answer


    Solution :   5
  19.  Statements : Some lanes are streets. No street is a path. All roads are paths.
    Conclusions :
    I. Atleast some lanes are paths.
    II. Atleast some roads are streets.

    Show Answer


    Solution :   5
  20. Statements : Some ends are starts. All starts are finishes. No finish is a beginning.
    Conclusions :
    I. All ends being finishes is a possibility.
    II Atleast some beginnings are ends.

    Show Answer


    Solution :   1
  21. Statements : All engines are machines. Some machines are computers.
    Conclusions :
    I. No computer is an engine.
    II. All computers beingmachines is a possibility.

    Show Answer


    Solution :   4
  22.  Statements : No second is an hour. All hours are minutes. All minutes are days.
    Conclusions :
    I. All seconds being days is a possibility.
    II. All hours are days.

    Show Answer


    Solution :   3
  23. Statements : Some ends are starts. All starts are finishes. No finish is a beginning.
    Conclusions :
    I. Atleast some finishes are ends.
    II. No start is a beginning.

    Show Answer


    Solution :   3
    Directions (33-37) : Study, the following information carefully and answer the questions given below it.
    Eight friends namely P, Q, R, 5, T, U, V and W live on eight different floors of a building but not necessarily in the same order. The ground floor is numbered 1 and the one above that is numbered 2 and so on till the topmost floor is numbered 8.
    S lives on an even numbered floor. Only three people live between S and T. Only one person lives between T and V. V lives on one of the floors below T. Only two persons live between V and U. W lives on a floor that is immediately below U. Only two
    persons live between T and Q. P does not live on the lowermost floor.
  24.  Who amongst the following lives immediately above Q’s floor’?
    (1) V
    (2) S
    (3) U
    (4) P
    (5) W

    Show Answer


    Solution :   1
  25. Four of the following groups are based on the given arrangement. Which is the one that does not belong to that group ?
    (1) RS
    (2) VW
    (3) TS
    (4) PU
    (5) QR

    Show Answer


    Solution :   1
  26.  Which of the following statements regarding Q is true ?
    (1) Q lives on an even numbered floor.
    (2) Q lives on the topmost floor.
    (3) Only two persons live above . Q’s floor.
    (4) Only one person lives between Q and U.
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution :   4
  27. Who amongst the following lives on the topmost floor ?
    (1) Q
    (2) T
    (3) V
    (4) W
    (5) R

    Show Answer


    Solution :   2
  28. On which of the following floors does P live ?
    (1) 1
    (2) 3
    (3) 7
    (4) 5
    (5) 4

    Show Answer


    Solution :   3
  29. Sudha travels 8 km to the south then she turns to the right and walk 4 km. Then again she turns to her right and moves 8 km forward. How many kilometer away is she from the starting point ?
    (1) 7
    (2) 6
    (3) 4
    (4) 8
    (5) 5

    Show Answer


    Solution :   3
  30. The positions of how many digits will remain same if the digits in the number 49276381 are arranged in the ascending order within the number’ from left to right ?
    (1) None
    (2) Three
    (3) Two
    (4) One
    (5) More than three

    Show Answer


    Solution :   3
    Directions (40-41) : Choose the odd one out from the given set of words.
  31. (1) SXV
    (2) AFD
    (3) GLJ
    (4) ORT
    (5) RWU

    Show Answer


    Solution :   4
  32. (1) ONRQ
    (2) HIKL
    (3) UTXW
    (4) BAED
    (5) KJNM

    Show Answer


    Solution :   2
  33. Sita is elder than Swapna, Lavanya is elder than Swapna but younger than Sita. Suvarna is younger than both Hari and Swapna, Swapna is elder than Hari. Who is the youngest ?
    (1) Sita
    (2) Lavanya
    (3) Suvarna
    (4) Hari
    (5) Swapna

    Show Answer


    Solution :   3
  34.  Introducing a boy, a girl said, “He is the son. of the daughter of the father of my uncle.” How is the boy related to the girl ?
    (1) Brother
    (2) Uncle
    (3) Nephew
    (4) Son-in-law
    (5) Brother-in-law

    Show Answer


    Solution :   1
  35. While going to his office Tejveer meets Rakesh who is related to Tejveer because Tejveer is Deepak’s father who is married to Gamma. Garima is the daughter of Rakesh. Gamma has a daughter named Disha. How is Tejveer related to Disha ?
    (1) Uncle
    (2) Father-in-law
    (3) Grandfather
    (4) Brother-in-law
    (5) Niece

    Show Answer


    Solution :   3
    Directions (45-47) : Study the following information carefully and answer the questions given below :
    Eight friends—C, D, E, F, N, 0, P and Q—are sitting in a straight line facing north but not necessarily in the same order. 0 is sitting second to the right of P. E is sitting third to the left of Q. F is sitting fourth to the left of P. E
    does not sit on the extreme end of the line. D is an immediate neighbour of neither F nor P. C is not an immediate neighbour of P.
  36. Which of the following pairs represents the two persons sitting at the extreme ends of the line ?
    (1) F, C
    (2) D, F
    (3) C, Q
    (4) N, D
    (5) O, F

    Show Answer


    Solution :   2
  37. Which of the following statements is definitely true as per the given arrangement ?
    (1) F and E are immediate neighbours of P.
    (2) C is sitting third to the right of Q.
    (3) There are only three persons between D and E.
    (4) N is sitting to the immediate left of P.
    (5) All the given statements are true

    Show Answer


    Solution :   4
  38. Who among the following is sitting third to the right of N ?
    (1) O
    (2) D
    (3) C
    (4) E
    (5) Q

    Show Answer


    Solution :   1
  39. The number of offenders travelling without a ticket decreased substantially this year in the small town of Yugnest. “Frequent checks by specially deployed ticket checkers at the railway station this year was responsible for the drastic decrease”, the controller of the only station in Yugnest.
    Which of the following statements does not weaken the station controller’s claim that frequent checks led to the decrease in the number of offenders ?
    (1) The plan of introducing pre-paid annual passes was a hit aiming the commuters since it subsidised the overall ticket-fares by one-fourth.
    (2) In a new system introduced this year, automated doors allow entry to platforms only on deduction of money from electronic smartcards.
    (3) Despite several complaints from the passengers, the numbers of ticket counters were not increased by the authorities.
    (4) Three months ago, the ticket prices in ‘ highest were reduced by half and again by 34% a few days later.
    (5) Read transport improved considerably this year owing to which the number of passengers using railways decreased by half.

    Show Answer


    Solution :   2
  40. Veena walked 5m towards north, took a left turn and walked 7m. She took a left turn again and walked 8m before taking a left turn and walking 7m. She then took a final left turn and walked 1m before stopping. How far is Veena from the starting point ?
    (1) 3 m
    (2) 6 m
    (3) 4 m
    (4) 2 m
    (5) 7 m

    Show Answer


    Solution :   4
  41.  In a certain code, ‘STYLE’ is coded as `UVZJC’ and ‘BLUNT’ is coded as `DNVLR’. How is `MOULD’ coded in that code ?
    (1) KMVNF
    (2) OQSNF
    (3) OMSUB
    (4) KMTNF
    (5) OQVJB

    Show Answer


    Solution :   5

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Click Here to ASK Doubtsx