REASONING (SBI Clerk (Preliminary Exam) 28-05-2016 – Previous Year Paper)

0

Reasoning  ||  Quantitative Aptitude  ||  English

REASONING

 

Directions (01 – 05) : In these questions, relationship between different elements is shown in the statements. The statements are followed by conclusions. Study the conclusions based on the given statements and select the appropriate answer.

Give answer :
(1) If either conclusion I or II is true
(2) If both conclusions I and II are true
(3) If only conclusion I is true
(4) If only conclusion II is true
(5) If neither conclusion I nor II is true

  1. Statement :
    C ≥ D > E = M < J =  L
    Conclusions :
    I. L > E
    II. C ≥ J

    Show Answer


    Solution : 3
    Statement : C ≥ D > E = M < J = L
    Conclusions :
    I. L > E   →   True
    II. C ≥ J  →   False

  2. Statement :
    P = N ≤ Q > R > T = S
    Conclusions :
    I. N ≥ S
    II. P ≤ Q

    Show Answer


    Solution : 4
    Statement : P = N ≤ Q > R > T = S
    Conclusions :
    I. N ≥ S   →  False
    II. P ≤ Q   →  True

  3. Statement :
    J ≥ P = I ≥ M < T ≥ V > H
    Conclusions :
    I. M ≤ J
    II. H ≤ M

    Show Answer


    Solution :  3
    Statement : J  ≥ P = I ≥ T  ≥ V > H
    Conclusions :
    I. M ≤ I     →   True
    II. H ≤ M  →  False

  4. Statement :
    Q ≤ X ≤ E > F = D < O < K = G
    Conclusions :
    I. D > Q
    II. K ≤ E

    Show Answer


    Solution :  5
    Statement:
    Q ≤  X ≤ E > F = D < O < K = G
    Conclusions :
    I. D > Q    →   False
    II. K ≤ E   →   False

  5. Statements :
    Q ≤ X ≤ E > F = D < O < K = G
    Conclusions :
    I. Q ≤ E
    II. G > F

    Show Answer


    Solution : 2
    Statement:
    Q ≤ X  ≤ E > F = D < O < K = G
    Conclusions :
    I. Q ≤  E      →      True
    II. G > F      →      True

    Directions (6-10) : The following questions are based on the five three – digit numbers given below :
    684 512  437  385  296

  6. If 2 is added to the first digit of each of the numbers how many numbers thus formed will be divisible by three ?
    (1) None
    (2) One
    (3) Two
    (4) Three
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution : 1
    On adding 2 to the first digit of each number
    684  ⇒  884
    512   ⇒  712
    437  ⇒ 637
    385  ⇒  585
    296  ⇒  496

  7. If all the digits in each of the numbers are arranged in descending order within the number, which of the following will be the highest number in the new arrangement of numbers ?
    (1) 684
    (2) 385
    (3) 296
    (4) 437
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution : 3
    On arranging all the digits in descending order within the each of the number
    684 ⇒  864
    512  ⇒ 521
    437  ⇒ 743
    385  ⇒ 853
    296 ⇒ 962

  8. What will be the resultant number if the second digit of the second lowest number is divided by the third digit of the highest number ?
    (1) 2
    (2) 3
    (3) 0
    (4) 1
    (5) 4

    Show Answer


    Solution :  1
    Highest number = 684
    Second lowest number = 385
    Required number =   = {8 \over 4} = 2

  9. If 1 is added to the first digit and 2 is added to the last digit of each of the numbers then which of the following numbers will be the second highest number ?
    (1) 385
    (2) 684
    (3) 437
    (4) 296
    (5) 512

    Show Answer


    Solution :  5
    On adding 1 to the first digit and on adding 2 to the last digit
    684 ⇒ 786
    512 ⇒ 614
    437 ⇒ 539
    385 ⇒ 487
    296 ⇒ 398

  10. If in each number the first and the second digits are interchanged then which will be the highest number ?
    (1)296
    (2) 512
    (3) 437
    (4) 684
    (5) 385

    Show Answer


    Solution :   1
    On interchanging the first and second digit in each number
    684 ⇒ 864
    512 ⇒ 152
    437 ⇒ 347
    385 ⇒ 835
    296 ⇒ 926



    Directions (11-15) : Study the following information 87. carefully to answer the questions
    W %   9 3   G 6 H  #  7  K  $  L  2  ?  B  M  J  ©  4  5  E 8 @ Z

  11. If all the numbers are deleted from the above arrangement then which of the following will be seventh to the left of sixth from the right ?
    (1) H
    (2) J
    (3) M
    (4) $
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution :  1
    On deleting all the numbers from the given arrangement
    W % G H # K $  L « B M J ©  E @ Z

  12. How many such numbers are there in the above arrangement each of which is immediately preceded by a symbol ?
    (1) One
    (2) Two
    (3) Three
    (4) Four
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution : 3
    W % 9 3 G 6 H # 7  K $ L 2 « B M J © 4 5 E 8 @ Z

  13. ‘9W’ is to `GH#’ and ‘$7′ is to `2BM’ in the same way as ‘4J’ is to in the arrangement.
    by a letter ?
    (1) None
    (2) One
    (3) Two
    (4) Three
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution : 5
    As,
    9 W = G H #
    $ 7 = 2 B M
    Similarly,
    4 J = E @ Z

  14. How many such symbols are there in the above arrangement each of which is immediately followed by a letter ?
    (1) None
    (2) One
    (3) Two
    (4) Three
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution :  5
    W % 9 3 G 6 H # 7 K $ L 2 « B M J © 4 5 E 8  @ Z

  15. If all the symbols are deleted from the above arrangement then which of the following will be the fourth to the left of twelth from the right ?
    (1) 9
    (2) 3
    (3) W
    (4) M
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution : 2
    On deleting all the symbols from the given arrangement
    W 9 3 G 6 H 7 K L 2 B M J 4 5  E 8 Z

    Directions (16-20) : Study the following information carefully to answer these questions.
    Eight friends— A, B, C, D E, F, G and H are sitting around a circle facing the center. A sits third to the left of B, while second to the right of F. D does not sit next to A or B. C and G always sit next to each other. H never sits next to D and C does not sit next to B.

  16. Which of the following pairs sits between H and E ?
    (1) F, D
    (2) H, B
    (3) C, G
    (4) E, G
    (5) None of these

    Show Answer


    Q.No. 16-20
    Solution : 1


  17. Starting from A’s position, if all the eight were arranged in alphabetical order in clockwise direction the seating position of how many members (excluding A) not change ?
    (1) None
    (2) One
    (3) Two
    (4) Three
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution : 4

  18. Which of the following pairs has only one person sitting between them, if the counting is done in clockwise direction ?
    (1) A, B
    (2). C, D
    (3) F, E
    (4) G, H
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution : 3

  19. Who sits to the immediate right of E ?
    (1) A
    (2) D
    (3) F
    (4) H
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution : 2

  20. What is the position of B with respect to C ?
    (1) Second to the left
    (2) Third to the right
    (3) Third to the left
    (4) Can’t be determined
    (5) None of the above

    Show Answer


    Solution : 5



  21. In a certain code language SERIES is written as QCGTGU. How is EXPERT written in that code language ?
    (1) VTGRZG
    (2) RPCRZG
    (3) GZRCPR
    (4) RPCGZR
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution : 2


  22. How many such pairs of letters are there in the word COMPOSE each of which has many letters between them in the word as they have between them in the English alphabetical series ?
    (1) None
    (2) One
    (3) Two
    (4) Three
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution : 4


    Directions (23-25) : Study the following information carefully and answer the questions given below.
    In a certain code
    ‘all Aspirants must qualify’ is written as `na li ja pa’, `qualify in all subjects’ is written as `ta ja li ra’. `Aspirants read all subjects’ is written as ‘sa li na ra’.

  23. What does `li’ stand for ?
    (1) subject
    (2) qualify
    (3) must
    (4) all
    (5) None of these

    Show Answer


    Q. No. 23-25
    Solution : 4


  24. What will be the code for la na’ ?
    (1) Must qualify
    (2) Aspirants subjects
    (3) qualify subjects
    (4) Can’t be determined
    (5) None of the above

    Show Answer


    Solution : 5

  25. What will be the code for ‘qualify’ ?
    (1) li
    (2) sa
    (3) ja
    (4) pa
    (5) Can’t be determined

    Show Answer


    Solution : 3

    Directions (26-30) : Study the following information carefully to answer these questions.
    A vehicle starts from point P and run 10 km towards North. It takes a right turn and runs 15 km. Now it runs 6 km after taking a left turn. Finally, it takes a left turn, runs 15 km and stops at point Q.

  26. How far is point Q with respect to point P ?
    (1) 16 km
    (2) 25 km
    (3) 4 km
    (4) 0 km
    (5) None of these

    Show Answer


    Q. No. 26-27
    Solution : 1


  27. Towards which direction was the vehicle moving before it stopped at point Q ?
    (1) North
    (2) East
    (3) South
    (4) West
    (5) North – West

    Show Answer


    Solution : 4

  28. The position of how many digits in the number 54327618 will remain unchanged if the digits within the number are written in ascending order from left to right ?
    (1) None
    (2) One
    (3) Two
    (4) Three
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution : 4
    Given Order   → 5 4  3  2  7  6  1  8
    In ascending  → 1 2  3  4  5  6  7  8
    order

  29. In a row of 34 students, W is fifth after X from the front and X is 20th from the back. What is the 96. position of W from the front ?
    (1) 20
    (2) 25
    (3) 30
    (4) 22
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution : 1
    Total students = Position of X from front +  Postion of X from the back – 1
    34 = Position of X from the front + 20 – 1
    Position of X from the front = 34 + 1 – 20
    = 15
    ∴ Position of W from the front = Position of X from the front + 5
    = 15 + 5
    = 20

  30. What will come in place of question mark (?) in the following series ?
    TG  HU  VI  JW  ?
    (1) KY
    (2) KX
    (3) YK
    (4) XK
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution : 4




    Directions (31-35) : Study the following information carefully 98. and answer the questions given below.
    Six friends— A ,B, C, D, E and F are going for entrance exam during a period of starting from Monday to Saturday. Only one exam will be held on each day.
    • C gives exam atleast before three exams.
    • F gives exam on Tuesday.
    • Both B and E does, not give 100. exam on even day.
    • D is going for exam immediately after the exam on which C given.
    • Atleast four persons are going for exam after E.

  31. On which day E gives entrance exam ?
    (1) Wednesday
    (2) Monday
    (3) Friday
    (4) Tuesday
    (5) None of the above

    Show Answer


    Q. No. 31-35
    Solution : 2



  32. Who gives exam immediately after the exam of ?
    (1) E
    (2) D
    (3) A
    (4) B
    (5) None of the above

    Show Answer


    Solution : 3

  33. How many persons give exam before on which C gives ?
    (1) One
    (2) Two
    (2) Three
    (4) Four
    (5) None

    Show Answer


    Solution : 2

  34. `A’ going for the exam on which day ?
    (1) Monday
    (2) Wednesday
    (3) Saturday
    (4) Tuesday
    (5) None of the above

    Show Answer


    Solution : 3

  35. How many persons give exam between B and the person whose exam is on Monday ?
    (1) One
    (2) Two
    (3) Three
    (4) Four
    (5) None

    Show Answer


    Solution : 3

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Click Here to ASK Doubtsx