REASONING ( SBI Clerk ( Preliminary Exam) , 27-05-2016- Previous Year Paper)




                                              Reasoning ||  Quantitative Aptitude  ||  English

REASONING

 

Directions (01-05) : To answer these questions study carefully the following arrangement of letters, digits and symbols.
M 7 ∑ 8 L P @ ? 6 N B T Y 3 2  = E $ 4 9 © G H 5

  1. How many such letters are there in the arrangement each of which is immediately followed by a number ?
    (1) Three
    (2) Four
    (3) One
    (4) Two
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution :  1

  2. How many such symbols are there in the arrangement each of which is immediately preceded by a number ?
    (1) Two
    (2) Three
    (3) Four
    (4) Nil
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution :  2


  3. If all the symbols are deleted from the arrangement, then which of the following will be fourth to the left of the 17th element from the left end ?
    (1) 9
    (2) E
    (3) 2
    (4) Y
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution :  2


  4.  '78' is to 'P?6' and '?N' is to 'T32' in the same way as '2E' is to.............in the arrangement.
    (1) 4©H
    (2) 49G
    (3) 4©G
    (4) 9GH
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution :  3

  5. If all the numbers are deleted from the arrangement then which of the following will be fifth to the right of the 13th element from the right end ?
    (1) B
    (2) N
    (3) Y
    (4) T
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution : 4


    Directions (06-10) : In these questions, a relationship between different elements is shown in the statements. The statements are followed by two conclusions.
    Give answer :
    (1) If only conclusion I is true
    (2) If only conclusion II is true
    (3) If either conclusion I or II is true
    (4) If neither conclusion I nor II is true
    (5) If both conclusions I and II are true

  6. Statements : A>B>C<D, C = E > G
    Conclusions :
    I. D > E
    II. B > E

    Show Answer

    Solution :  5


  7. Statements : P>Q>M>N,Q=S
    Conclusions :
    I. S > P
    II. N < S

    Show Answer

    Solution :  2


  8.  Statement : S>M=Z>T<Q>V
    Conclusions :
    I. V = S
    II . Q >M

    Show Answer

    Solution :  4


  9. Statement: T< U=V< S > P>Q
    Conclusions :
    I. S > T
    II. V < Q

    Show Answer

    Solution :  1


  10. Statements : M<N>R>W, E=J>L>W
    Conclusions :
    I. E > W
    II. M > L

    Show Answer

    Solution :  1


    Directions (11-20) : The following questions are based on the five three-digit numbers given below. 684   512   437   385   296

  11. If 2 is added to the first digit of each of the numbers, how many numbers thus formed will be divisible by three ?
    (1) None
    (2) One
    (3) Two
    (4) Three
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution :  2


  12. If all the digits in each of the numbers are arranged in descending order within the numbers, which of the following will be the highest number in the new arrangement of numbers ?
    (1) 684
    (2) 385
    (3) 296
    (4) 437.
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution :  3


  13. What will be the resultant number if the second digit of the second lowest number is divided by the third digit of the highest number ?
    (1) 2
    (2) 3
    (3) 0
    (4) 1
    (5) 4

    Show Answer

    Solution :  1


  14. If 1 is added to the first digit and 2 is added to the last digit of each of the numbers then which of the following numbers will be the second highest number ?
    (1)    385
    (2)    684
    (3)    437
    (4)    296
    (5)    512

    Show Answer

    Solution :  5


  15. If in each number the first and second digits are' interchanged then which will be the highest number ?
    (1)    296
    (2)    512
    (3)    437
    (4)    684
    (5)    385

    Show Answer

    Solution :  1


    Directions (16-17) : Study the following information carefully and answer the questions given below.
    P is to the North of Q and S is to the East of P, who is to the South of W. T is to the West of P.

  16. Who ' among the following is towards South of W and North of Q?
    (1) P
    (2) T
    (3) S
    (4) Q
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution :  5


  17. W is in which direction with respect to T ?
    (1) North
    (2) North-East
    (3) South-West
    (4) West
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution :  2


    Directions (18-22) : Study the following information carefully and answer the questions given below.
    Dhondu, Chintu, Titu, Chiku, Sonu, Monu, Bittu and Sonty are sitting around a circular table facing the centre. Sonty is third to the right of Titu and second to the left of Sonu. Chintu is not an immediate neighbour of Sonty or Titu. Monu is second to the right of Chiku and is the immediate neighbour of Titu. Bittu is not the immediate neighbour of Sonu.

  18.  Who amongst the following is second to the tight of Titu ?
    (1) Sonty
    (2) Bittu
    (3) Monu
    (4) Sonu
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution :  2
    Q. No. 18-22


  19. Who amongst the following is an immediate neighbour of Sonty and Sonu ?
    (1) Dhondu
    (2) Chintu
    (3) Titu
    (4) Bittu
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution :  1

  20. In which of the following pairs the second person is sitting on the immediate right of the first person ?
    (1) Dhondu, Sonty
    (2) Titu, Chiku
    (3) Bittu, Sonty
    (4) Sonu, Sonty
    (5) Monu, Titu

    Show Answer

    Solution :  3

  21. Who amongst the following is second to the left of Chintu ?
    (1) Titu
    (2) Sonty
    (3) Monu
    (4) Dhondu
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution :  4

  22. Who amongst the following is opposite to Chiku ?
    (1) Dhondu
    (2) Bittu
    (3) Sonty
    (4) Sonu
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution :  3

    Directions (23-27) : Study the following information carefully to answer the given questions.
    Seven neighbours S, P, L, Q, R, M and I live on different floors in the same building having seven floors numbered one to seven. (The first floor is numbered one, the floor above it, is numbered two and so on till the topmost floor is numbered as seven.) Three persons live between I and M. M lives on the floor above S, who does not live on an odd-numbered floor. P neither lives on an odd numbered nor on topmost floor. R does not live on the first floor. Two persons live between I and S. Q lives neither on the first floor nor on the third floor.

  23. Who lives on the floor just above M?
    (1) I
    (2) P
    (3) Q
    (4) R
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution :  3
    Q. No 23-27


  24. How many persons live between L and P ?
    (1) None
    (2) One
    (3) Two
    (4) Three
    (5) Can't be determined

    Show Answer

    Solution :  3

  25. Which of the following pairs live on the first floor and the topmost floor respectively ?
    (1) L, Q
    (2) Q, P
    (3) I, Q
    (4) L, I
    (5) Can't be determined

    Show Answer

    Solution :  1

  26. Who amongst the following'lives on the topmost floor ?
    (1) I
    (2) Q
    (3) P
    (4) L
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution :  2

  27. Which    of    the    following combinations is true ?
    (1) First floor-S
    (2) Fourth floor-R
    (3) Third floor-M
    (4) Sixth floor-I
    (5) None of the above

    Show Answer

    Solution :  5

  28. How many pairs of letters are there in the word (in forward direction) APPLICATION, each of which have as many letters between them in the word as they have between them in the English alphabet ?
    (1) One
    (2) Two
    (3) Three
    (4) Four
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution :  1


  29. In a certain coding system, PAPER is written as PERPA and SUBJECT is written as JECTSUB, what should be the code for COUNCIL ?
    (1) NCILCOU
    (2) LICNOUC
    (3) NCOUCIL
    (4) NLICUOC
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution :  1


  30.  In a certain code language, `lu ja ka hu' means 'will you meet us', `lu ka hu pa' means 'will you sold us'. Then what is the code of `meet' in this code language ?
    (1) ja
    (2) lu
    (3) ka
    (4) hu
    (5) Cannot be determined

    Show Answer

    Solution :  1


  31. In a certain code language, COMBINE is written as XLNYRMV. How will TOWARDS be written in that code language ?
    (1) FLDZIWJ
    (2) GLDZIWH
    (3) GLEZJWH
    (4) FLEZIWH
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution :  2


  32. 37 girls are standing in a row facing the school building. Ayesha is fifteenth from the left end. If she is shifted six places to the right, what is her position from the right end ?
    (1) 16th
    (2) 21st
    (3) 20th
    (4) 18th
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution :  5


  33. X's mother is the mother-in-law of the father of Z. Z is the brother of Y while X is the father of M. How is X related to Z ?
    (1) Paternal uncle
    (2) Maternal uncle
    (3) Cousin
    (4) Grandfather
    (5) Brother-in-law

    Show Answer

    Solution :  1


  34. If A is the brother of B, C is the sister of A, D is the brother of E, E is the daughter of B, F is the father of C, who is the uncle of D ?
    (1) A
    (2) C
    (3) B
    (4) None of these
    (5) Can't be determined

    Show Answer

    Solution :  1


  35. A said to B that B's mother was the mother-in-law of A's mother. How is A's mother related to B's mother ?
    (1) Daughter-in-law
    (2) Mother-in-law
    (3) Sister
    (4) Aunt
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution :  1



1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 4.00 out of 5)
Loading...

Ask Doubt/Comment