REASONING (SBI CLERK PRELIMINARY EXAM, 22-05-2016 -previous year paper)

0

  Reasoning  ||  Quantitative Aptitude 

REASONING

 

  1. If each consonant in the word `FRIEND' is changed to the previous letter in the English alphabetical series and each vowel is changed to the next letter in the English alphabetical series, and then the alphabets so formed are arranged in an alphabetical order from left to right, which of the following will be third from the right ?
    (1) E
    (2) Q
    (3) I
    (4) C
    (5) M

    Show Answer

    Solution: 3



    Directions (2-6) : Study the following information carefully and answer the questions.
    J, K, L, M, N, 0, P and Q are sitting around a circular table facing the centre, but not necessarily in the same order.
    Only three people sit between N and 0.
    J sits to the immediate right of M.
    K sits second to the right of L.
    K is not an immediate neighbour of M.
    P is neither an immediate neighbour of K nor 0.

  2. Four of the following five are alike in a certain way based on their positions in the given arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ?
    (1) KPN
    (2) OQL
    (3) LKQ
    (4) MLO
    (5) NMP

    Show Answer

    Solution: 4
    (2-6)



  3. How many people are seated between K and J, when counted from the right of K ?
    (1) One
    (2) Four
    (3) Three
    (4) Two
    (5) More than four

    Show Answer

    Solution: 3

  4. Who amongst the following represent the immediate neighbours of K ?
    (1) 0, P
    (2) Q, P
    (3) J, Q
    (4) 0, N
    (5) Q, N

    Show Answer

    Solution: 5

  5. Who amongst the following sits third to the left of L ?
    (1) J
    (2) Q
    (3) M
    (4) P
    (5) N

    Show Answer

    Solution: 3

  6. Which among the following statements is true regarding Q, as per the given arrangement ?
    (1) None of the given options is true
    (2) K sits to the immediate left of Q.
    (3) Q sits third to the left of N.
    (4) Only two people sit between Q and 0.
    (5) Only three people sit between Q and J.

    Show Answer

    Solution: 1

    Directions (7-8) : Study the given information carefully to answer the given questions.
    Point Q is 12 m to the east of Point P. Point T is 18 m to the south of Point Q.
    Sneha who is standing at Point T, walks 4m* towards east, takes a left turn and walks 18m. She takes a right turn, walks for 3m and stops at Point V.

  7. In which direction is Point T with respect to Point V ?
    (1) North-west
    (2) East
    (3) West
    (4) North
    (5) South-west

    Show Answer

    Solution: 5
    (7-8)



  8. How far and in which direction is Point Q with respect to Point V ?
    (1) 7m towards west
    (2) 16m towards east
    (3) 9m towards east
    (4) 15m towards east
    (5) 19 towards west

    Show Answer

    Solution: 1

    Directions (9-13) : In these questions, relationship between different elements is shown in the statements. The statements are followed by conclusions. Study the conclusions based on the given statements and select the appropriate answer.
    Give answer :
    (1) If only conclusion I is true
    (2) If either conclusion I or II is true
    (3) If only conclusion II is true
    (4) If neither conclusion I nor II is true
    (5) If both conclusions I and II are true

  9. Statement : B ≤ L < O = A > T
    Conclusions :
    I. 0 > T
    II. B < A

    Show Answer

    Solution: 5



  10. Statement : A ≤ B≤ C = D ≤ E
    Conclusions :
    I. A = E
    II. E > A

    Show Answer

    Solution: 2



  11. Statements : J > U ≥ M > P; U<R<N
    Conclusion :
    I. M ≤ N
    II. J > R

    Show Answer

    Solution: 1



  12. Statements : K > L ≥M ≥ N < 0
    Conclusions :
    I. 0 < K
    II. N ≤ L

    Show Answer

    Solution: 3



  13. Statements : B ≥ E = A ≥ C >H; C < T
    Conclusions :
    I. B = T
    II. B < T

    Show Answer

    Solution: 4



    Directions (14-16) : Study the following information and answer the questions given
    B is the mother of T. T is the sister of J. J is married to L. L is the only son of K. K is the daughter of P.

  14. How is T related to L ?
    (1) Cousin
    (2) Sister
    (3) Sister-in-law
    (4) Cannot be determined
    (5) Niece

    Show Answer

    Solution: 3
    (14-16)



  15. How is B related to L ?
    (1) Mother
    (2) Mother-in-law
    (3) Sister-in-law
    (4) Grandmother -
    (5) Cannot be determined

    Show Answer

    Solution: 2

  16. If K is the mother of X, then how is X related to P ?
    (1) Son
    (2) Grandson
    (3) Daughter
    (4) Granddaughter
    (5) Cannot be determined

    Show Answer

    Solution: 5

    Directions (17-21) : These questions are based on the given 3-digit numbers.
    732   517   293   315   638

  17. In how many of the given numbers, the product of the first and the second digits, is a multiple of the third digit ?
    (1) Two
    (2) One
    (3) Three
    (4) None
    (5) More than three

    Show Answer

    Solution: 2

  18. If '27' is added to all the given numbers, in how many numbers thus formed will the second digit be greater than 7 ?
    (1) Three
    (2) None
    (3) One
    (4) More than three
    (5) Two

    Show Answer

    Solution:  2



  19. If all the given numbers are arranged in descending order from left to right, which of the following will be the sum of the digits of the number which is third from the right ?
    (1) 9
    (2) 12
    (3) 17
    (4) 14
    (5) 13

    Show Answer

    Solution: 5



  20. If all the digits of the given numbers are arranged in ascending order within the number, what will be the product of the first and the third digits of the highest number thus formed ?
    (1) 7
    (2) 18
    (3) 24
    (4) 5
    (5) 14

    Show Answer

    Solution: 3



  21. If '2' is added to the first digit of all even numbers and '2' is subtracted from the third digit of all odd numbers. In how many numbers thus formed will a digit appear twice ?
    (1) More than three
    (2) One
    (3) TWO
    (4) None
    (5) Three

    Show Answer

    Solution: 5



  22. Among five friends-A, B, C, D and E each earning a different salary, only two people earns more than E, B earns more than D but less than A, C earns more than D. Neither C earns highest nor second lowest. Who earns the maximum salary ?
    (1) E
    (2) D
    (3) Cannot be determined
    (4) A
    (5) B

    Show Answer

    Solution: 4



    Directions (23-27) : Study the following information and answer the questions.
    Seven people, namely A, B, C, D, E, F and G visit seven different restaurants on seven different days of the same week starting from Monday and ending on Sunday, not necessarily in the same order. G visits a restaurant on Thursday. Only two persons visit between G and C. Only four people visit between C and E. A visits immediately before E. As many people visit between E and D as there are between A and E. B visits on one of the days after G but not on Saturday.

  23. Who amongst the following visits a restaurant on Tuesday ?
    (1) A
    (2) E
    (3) F
    (4) D
    (5) B

    Show Answer

    Solution: 2
    (23-27)



  24. Which of the following is true about F ?
    (1) Only one person visits a restaurant after F.
    (2) F visits a restaurant on Sunday .
    (3) All the given statements are true.
    (4) C visits a restaurant immediately before F.
    (5) Only one person visits between F and D.

    Show Answer

    Solution: 1

  25. As per the given arrangement C is related to Thursday in a certain way and G is related to Monday in the same way. To which of the following is B related to in the suite way ?
    (1) Saturday
    (2) Friday
    (3) Tuesday
    (4) Sunday
    (5) Wednesday

    Show Answer

    Solution: 3

  26. On which of the following days does D visit a restaurant ?
    (1) Monday
    (2) Friday
    (3) Saturday
    (4) Sunday
    (5) Wednesday

    Show Answer

    Solution: 5

  27. Four of the following five are alike in a certain way and then form a group as per the given arrangement. Which of the following does not belong to that group ?
    (1) FC
    (2) BF
    (3) DG
    (4) AE
    (5) EB

    Show Answer

    Solution: 5

  28. In a certain code language, `JUGS' is coded as `KTFT' and WHEN' is coded as XGD0'. In the same code language, 'ONCE' will be coded as :
    (1) PMDF
    (2) PMBD
    (3) NODD
    (4) PMBF
    (5) NODE

    Show Answer

    Solution: 4



  29. In a certain code, if 'on the day' is coded as 'la si ko' and `the setting day' is coded as `si mu la', what is the code for 'setting' in the given code language?(All the codes are two letter codes only)
    (1) mu
    (2) ko
    (3) si
    (4) Either 'la' or 'ko'
    (5) la

    Show Answer

    Solution: 1



  30. How many such pairs of letters are there in the word 'THINK', each of which has as many letters between them in the word (in both forward and backward directions) as they have between them in the English alphabetical series ?
    (1) More than three
    (2) Three
    (3) Two
    (4) None
    (5) One

    Show Answer

    Solution: 2



    Directions (31-35) : Study the following arrangement carefully and answer the questions.
    [email protected]%MP6FN3*K&ZGπQ4Yj7#TR8W^BV

  31. How many such alphabets are there in the given arrangement each of which is immediately preceded by number as well as immediately followed by a symbol ?
    (1) More than three
    (2) One
    (3) None
    (4) Two
    (5) Three

    Show Answer

    Solution: 4



  32. If all the numbers are deleted from the given arrangement then which of the following will be the tenth element from the right end ?
    (1) Q
    (2) Y
    (3) &
    (4) N
    (5) G

    Show Answer

    Solution: 1



  33. Which one of the following will come in place of the sequence ?
    VB8   T#Y   Qπ&    *36 ?
    (1) %C5
    (2) M%@
    (3) PMU
    (4) MCL
    (5) 3N6

    Show Answer

    Solution: 2



  34. How many consonants are there each of which is either immediately preceded by a symbol and/or immediately followed by a number ?
    (1) More than three
    (2) Two
    (3) One
    (4) Three
    (5) None

    Show Answer

    Solution: 3



  35. Four of the following five are alike in a certain way based on the above arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to the group ?
    (1) C%@
    (2) N36
    (3) 7#Y
    (4) W8T
    (5) πQZ

    Show Answer

    Solution: 4

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Disabled by Admin!!!