REASONING ABILITY ( NICL (GIC) AO (FINANCE) EXAM, 08-09-2013 ) – Previous Year Paper

0

  Reasoning Ability  || Numerical Analysis  ||  English   

REASONING ABILITY

DOWNLOAD ALL PAPERS IN PDF

    1. Select the rmssIng number from the given responses. 9, 8 , 10, 16, 11, ?. 12, 64
      (1) 28
      (2) 36
      (3) 25
      (4) 32

      Show Answer


      Solution:4



    2. Select the missing number from the given responses. 3, 4. 7, 11, 18. 29. ?
      (1) 31
      (2) 39
      (3) 43
      (4) 47

      Show Answer


      Solution:4



    3. In a row of boys, Srinath is 7th from the left and Venkat is 12th from the right. If they interchange their positions, Srinath becomes 22nd from the left. How many boys are there in the row ?
      (1) 19
      (2) 31
      (3) 33
      (4) 34

      Show Answer


      Solution:3



    4. Only one meaningful word can be formed by rearranging the letters of the given jumbled word. Find out that word.
      (1) MUTAMOSPHPC
      (2) PHIKANTHCOPIST
      (3) HEPPOCANLUS
      (4) UPPHPOTAOMIS

      Show Answer


      Solution:4



    5. Find the odd letters from the given alternatives.
      (1) DWHS
      (2) BYDW
      (3) CWFS
      (4) EVJQ

      Show Answer


      Solution:3



    6. Select the missing characters from the given responses ?
      BADC : FHEG :: NPMO : ?
      (1) RATS
      (2) NTRC
      (3) TRQS
      (4) RTQS

      Show Answer


      Solution:1



    7. There are 80 families in a small extension area. 20 percent of these families own a car each. 50 percent of the remaining families own a motor cycle each. How many families in that extension do not own any vehicle ?
      (1) 30
      (2) 32
      (3) 23
      (4) 36

      Show Answer


      Solution:2





    1. Find the odd word from the given alternatives.
      (1) Talking
      (2) Walking
      (3) Sleeping
      (4) Running

      Show Answer


      Solution:3



    2. If ‘×’ means ‘addition’,’-‘ means `division’, ‘÷’means ‘subtraction ‘ and `+’ means ‘multiplication’, then which of the following equations is correct ?
      (1) 16 + 5 – 10 × 4 ÷ 3 = 9
      (2) 16 – 5 × 10 ÷ 4 + 3 = 12
      (3) 16 + 5 ÷ 10 × 4 – 3 = 9
      (4)16 × 5 + 10 ÷ 4 – 3 = 19

      Show Answer


      Solution:1



    3. Ashok’s mother was 3 tunes as old as Ashok 5 years ago. After 5 years she will he twice as old as Ashok. How old is Ashok today ?
      (1) 10 years
      (2) 15 years
      (3) 20 years
      (4) 25 years

      Show Answer


      Solution:2



    4. Select the missing number from the responses.

      (1) 324
      (2) 289
      (3) 441
      (4) 361

      Show Answer


      Solution:1



    5. Select the missing number from the given responses.

      (1) 49
      (2) 50
      (3) 51
      (4) 52

      Show Answer


      Solution:3





    1. Which number is wrong in the given series ?
      1, 9, 25, 50, 81
      (1) 1
      (2) 25
      (3) 50
      (4) 81

      Show Answer


      Solution:3



    2. The number, of the road accidents in a city is increasing monthly. The number of accidents in the month of June is:

      (1) 64
      (2) 48
      (3) 52
      (4) 40

      Show Answer


      Solution:1



    3. Select the missing characters from the given responses. AGMSY, CIOUA, EKQWC, ?, IOUAG, KQWCI
      (1) GMSYE
      (2) FMSYE
      (3) GNSYD
      (4) FMYES

      Show Answer


      Solution:1



    4. Select the missing number from the given responses. 16, 18, 21, 25, 30, 36, ?
      (1) 38
      (2) 61
      (3) 43
      (4) 51

      Show Answer


      Solution:3





  1. In the answer choices are given the reflected views of the first figure_ You are to point out which is the correct reflected view.

    Show Answer


    Solution:1



  2. If ‘-‘ stands for division ‘+’ for multiplication, ” ÷” for subtraction and  ‘×’ for addition, then Which one of the equations is
    correct? .
    (1) 19 + 5 – 4 × 2 ÷ 4 = 11
    (2) 19 × 5 – 4 + 2 ÷ 4 = 16
    (3) 19 + 5 ÷ 4 – 2 × 4 = 13
    (4) 19 × 5 ÷ 4 + 2 – 4 = 22

    Show Answer


    Solution:4



  3. Find the odd word from the given alternatives.
    (1) Ladder
    (2) Staircase
    (3) Bridge
    (4) Escalator

    Show Answer


    Solution:3
    (3) Bridge is different from the other three. Ladder is a structure for climbing up and down. Staircase is a set of stairs and its supporting structure.
    Escalator is a moving staircase carrying people up or doWn between floors or different levels. Bridge is a structure of wood, iron, concrete etc. built to provide a way across a river, road, railway etc.

  4. A man starts from a point, walks 8 -km towards north, turns right and walks 12 km, turns left and walks 7 km, turns and walks 24 km towards south, turns right and walks 12 km. In which direction is he from the starting point ?
    (1) North
    (2) South
    (3) West
    (4) East

    Show Answer


    Solution:2
    (2)



Leave A Reply

Your email address will not be published.

IBPS Clerk 2017 Video Lecturesx