QUANTITATIVE APTITUDE ( SSC FCI Assistant Grade-III Exam, 07-04-2013 - Previous Year Paper )




 Quantitative Aptitude  ||  English Comprehension

QUANTITATIVE APTITUDE

 

  1. If tan θ + cot θ = 2, then the value of tan100 θ + cot100 θ is
    (1) 2
    (2) 0
    (3) 1
    (4) √3

    Show Answer

    Solution:1



  2. The angles of elevation of the top of a tower from the points P and Q at distances of 'a' and `b' respectively from the' base of the tower and in the same straight line with it are complementary. The height of the tower is

    Show Answer

    Solution:1



  3.  The value of

    (1) 8
    (2) 1
    (3) √2
    (4) 0

    Show Answer

    Solution:4



  4. The area (in sq. unit) of the triangle formed in the first quadrant by the line
    3x + 4y = 12 is
    (1) 8
    (2) 12
    (3) 6
    (4) 4

    Show Answer

    Solution:3



  5. If A and B are the H.C.F. and L.C.M. respectively of two algebraic expressions x and y, and A + B = x + y, then the value of A3 + B3 is
    (1)x3— y3
    (2) x3
    (3) y3
    (4) x3 + y3

    Show Answer

    Solution:4




  6. (1) 764
    (2) 750
    (3) 756
    (4) 760

    Show Answer

    Solution:3



  7. (1) 2√3
    (2) 2
    (3) 3√3
    (4) 0

    Show Answer

    Solution:4



  8. If the internal bisectors of the ∠ABC and ∠ACB of ΔABC meet at 0 and also ∠BAC = 80°, then ∠BOC is equal to
    (1) 50°
    (2) 160°
    (3) 40°
    (4) 130°

    Show Answer

    Solution:4



  9. O is the in-centre of the ΔABC, if ∠BOC = 116°, then ∠BAC is
    (1) 42°
    (2) 62°
    (3) 58°
    (4) 52°

    Show Answer

    Solution:4



  10. The area of the circumcircle of an equilateral triangle is 3π sq. cm. The perimeter of the triangle is
    (1) 3√3 cm
    (2) 9 cm
    (3) 18 cm
    (4) 3 cm

    Show Answer

    Solution:2



  11. In ΔABC, ∠A = 90° and AD ⊥ BC where D lies on BC. If BC =8 cm, AC = 6 cm, then ΔABC : ΔACD =?
    (1) 4 : 3
    (2) 25 : 16
    (3) 16 : 9
    (4) 25 : 9

    Show Answer

    Solution:3



  12. Inside a triangle ABC, a straight line parallel to BC intersects AB and AC at the points P and Q respectively. If AB = 3 PB, then PQ : BC is
    (1) 1 : 3
    (2) 3 : 4
    (3) 1 : 2
    (4) 2 : 3

    Show Answer

    Solution:4



  13. There are 50 boxes and 50 persons. Person 1 keeps 1 marble in every box. Person 2 keeps 2 marbles in every 2nd box, person 3 keeps 3 marbles in every third box. This process goes on till person 50 keeps 50 marbles in the 50th box. Find the total number of marbles kept in the 50th box.
    (1) 43
    (2) 78
    (3) 6
    (4) 93

    Show Answer

    Solution:4



  14. 252 m of pant cloth and 141 m of shirt cloth are available in a cloth store. To stitch one pant and one shirt, 2.5 m and 1.75 m of cloth are needed respectively. Then the approximate number of pants and shirts that can be made out of it are
    (1) (80,100)
    (2) (100,80)
    (3) (100,90)
    (4) (90,80)

    Show Answer

    Solution:1



  15. The greatest nummber that divides 411, 684, 821 and leaves 3, 4 and 5 as remainders, respectively, is
    (1) 254
    (2) 146
    (3) 136
    (4) 204

    Show Answer

    Solution:3



  16. (1) 3√3
    (2) 4
    (3) 7
    (4) 2,5

    Show Answer

    Solution:2



  17. Terms a, 1, b are in Arithmetic Progression and terms 1, a, b are in Geometric Progression. Find `a' and `b' given a # b.
    (1) 2,4
    (2) -2, 1
    (3) 4,1
    (4) -2, 4

    Show Answer

    Solution:4



  18. There are two groups A and B of a class, consisting of 42 and 28 students respectively. If the average weight of group A is 25 kg and that of group B is 40 kg, find the average weight of the whole class.
    (1) 69
    (2) 31
    (3) 70
    (4) 30

    Show Answer

    Solution:2



  19. The average monthly salary of all the employees in an industry is 12,000. The average salary of male employees is  15,000 and that of female employees is  8,000. What is the ratio of male employees to female employees ?
    (1) 5 : 2
    (2) 3 : 4
    (3) 4 : 3
    (4) 2 : 5

    Show Answer

    Solution:3



  20. Arun marks up the computer he is selling by 20% profit and sells them at a discount of 15%. Arun's net gain percent is
    (1) 4
    (2) 2
    (3) 3.5
    (4) 2.5

    Show Answer

    Solution:2



  21. A dealer buys a table listed at  1,500 and gets successive discounts of 20% and 10%. He spends  20 on transportation and sells at a profit of 20%. Find the Selling Price of the table (in rupees).
    (1) 1320
    (2) 1080
    (3) 1200
    (4) 1230

    Show Answer

    Solution:1



  22. A sells an article to B at a gain of 20% and B sells it to C at a gain of 10% and C sells it to D at a gain of 12.5 %. If D pays  29.70, A purchased the article for
    (1) 40
    (2)  10
    (3) 20
    (4)  30

    Show Answer

    Solution:3



  23. By selling 80 ball pens for 140 a retailer loses 30%. How many ball pens should he sell for 2104 so as to make a profit of 30%?
    (1) 32
    (2) 52
    (3) 48
    (4) 42

    Show Answer

    Solution:1



  24. Nitin borrowed some money at the rate of 6% p.a. for the first three years, n p.a. for the next five years and 13% p.a. for the period beyond eight years. If the total interest paid by him at the end of eleven years is 8,160, the money borrowed by him (in ) was
    (1) 12,000
    (2) 6,000
    (3) 8,000
    (4) 10,000

    Show Answer

    Solution:3



  25. A boy started from his house by bicycle at 10 a.m. at a speed of 12 km per hour. His elder brother started after 1 hr 15 mins by scooter along the same path and caught him at 1.30 p.m. The speed of the scooter will be (in km/hr)

    Show Answer

    Solution:3



  26. Two pipes A and B can fill a cistern in 3 hours and 5 hours respectively. Pipe C can empty in 2 hours. If all the three pipes are open, in how many hours the cistern will be full?
    (1) can't be filled
    (2) 10 hours
    (3) 15 hours
    (4) 30 hours

    Show Answer

    Solution:4



  27. Two men can do a piece of work in x days. But y women can do that in 3 days. Then the ratio of the work done by 1 man and 1 woman is
    (1) 3y : 2x
    (2) 2.x : 3y
    (3) x : y
    (4) 2y : 3x

    Show Answer

    Solution:1



  28. A clerk received as annual salary of  3,660 in the year 1975. This was 20% more than his salary in 1974. What was his salary in 1974 ?
    (1)  3,005
    (2) 3,000
    (3) 3,500
    (4) 3,050

    Show Answer

    Solution:4



  29. Out of his total income, Mr. Kapur spends 20% on house rent and 70% of the rest on house-hold expenses. If he saves  1,800, what is his total income (in rupees)?
    (1) 7,800
    (2) 7,000
    (3) 8,000
    (4) 7,500

    Show Answer

    Solution:4



  30. The sides of a triangle are in the ratio 1/4 : 1/6 : 1/8 and its perimeter is 91 cm. The difference of the length of longest side and that of shortest side is
    (1) 19
    (2) 20
    (3) 28
    (4) 21

    Show Answer

    Solution:4



  31. A box contains 56 in the form of coins of one rupee, 50 paise and 25 paise. The number of 50 paise coins is double the number of 25 paise coins and four times the number of one rupee coins. How many 50 paise coins are there in the box?
    (1) 52
    (2) 64
    (3) 32
    (4) 16

    Show Answer

    Solution:2



  32. The perimeter of an isosceles right angled triangle is 2p cm. Its area is

    Show Answer

    Solution:2



  33. The ratio between the areas of two circles are 4 : 7. What will be the ratio of their radii?
    (1) 2 : √7
    (2) 4 : 7
    (3) 16 : 49
    (4) 4 : √7

    Show Answer

    Solution:1



  34. The perimeter of a non-square rhombus is 20 cm. One of its diagonal is 8 cm. The area of the rhombus is
    (1)28 sq cm
    (2) 20 sq cm
    (3)22 sq cm
    (4) 24 sq cm

    Show Answer

    Solution:4


  35. If each edge of a cube is increased by 50%, the percentage increase in its surface area is
    (1) 150%
    (2) 75%
    (3) 100%
    (4) 125%

    Show Answer

    Solution:4



  36. The diameter of a copper sphere is 1 8 cm. The sphere is melted and is drawn into a long wire of uniform circular cross-section. If the length of the wire is 108 m, the diameter of the wire is
    (1) 1 cm
    (2) 0.9 cm
    (3) 0.3 cm
    (4) 0.6 cm

    Show Answer

    Solution:4



  37. A semicircular sheet of metal of diameter 28 cm is bent into an open conical cup. The capacity of the cup

    (1) 624.26 cm3
    (2) 622.26 cm3
    (3) 622.56 cm3
    (4) 623.20 cm3

    Show Answer

    Solution:2



  38. If surface area and volume of a sphere are S and V respectively, then value of s2/v2 is
    (1) 32 unit
    (2) 9 unit
    (3) 18 unit
    (4) 27 unit

    Show Answer

    Solution:




  39. Show Answer

    Solution:4





  40. Show Answer

    Solution:2



  41. The circular measure of an angle of an isosceles triangle is 5π/9 . Circular measure of
    one of the other angles

    Show Answer

    Solution:3



    Directions (42 - 45) : Bar-chart showing the Sales of Books (in 1000) from six-branches B1 B2, B3, B4, B5 and B6 of a Publishing Company in 2000 and 2001 is given below. Study the chart and answer the questions.

  42. Total sales of branch B6 for both the years is what percent of the total sales of branch B3 for both the years?
    (1) 71.11%
    (2) 73.17%
    (3) 68.54%
    (4) 77.26%

    Show Answer

    Solution:2



  43. What is the ratio of the total sales of branch B2 for both the years to the totai sales of branch B4 for both years ?
    (1) 2 : 3
    (2) 3 : 5
    (3) 5 : 7
    (4) 7 : 9

    Show Answer

    Solution:4



  44. What percent of the average sales of branches B1, B2 and B3 in 2001 is the average sales of branches B1, B3 and B6 in 2000 ?
    (1) 87.5%
    (2) 75%
    (3) 77.5%
    (4) 85%

    Show Answer

    Solution:



  45. What is the average sale of books from all the branches for the year 2000?
    (1) 70
    (2) 80
    (3) 70.5
    (4) 80.5

    Show Answer

    Solution:2



    Directions (46-50) : The pie-chart given below represents the number of students using different transport to a school in which total number of students is 2160.
    Answer the questions based on the following diagram.

  46. The number of students who come to school by car is
    (1) 70
    (2) 290
    (3) 420
    (4) 480

    Show Answer

    Solution:3



  47. The ratio of the number of students who come to school by car to the number of students who come to school by bus is
    (1) 21 : 24
    (2)21 : 27
    (3) 36 : 27
    (4) 36 : 21

    Show Answer

    Solution:2



  48. The total number of students coming to school either by walking or by bus is
    (1) 180
    (2) 540
    (3) 1020
    (4) 170

    Show Answer

    Solution:3



  49. The number of students who don't come to school by train is
    (1) 720
    (2) 1020
    (3) 2040
    (4) 1440

    Show Answer

    Solution:4



  50. The number of students coming to school by bus exceeds the number of students coming to school walking, by
    (1) 10%
    (2) 12.5%
    (3) 11%
    (4) 11.5%

    Show Answer

    Solution:2




1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Ask Doubt/Comment