QUANTITATIVE APTITUDE ( SSC CABINET SECRETARIAT RO(ECO), DFO (T) & DFO (GD) TIER-I EXAM, 23-06-2013 - Previous Year Paper )

0

General Studies  ||  Reasoning  ||  Quantitative Aptitude  || General English 

QUANTITATIVE APTITUDE

 

  1. The least number by which
    5 × 15 × 13 × 26 should be multiplied to make it a perfect square is
    (1) 5
    (2) 4
    (3) 3
    (4) 6

    Show Answer

    Solution:4



  2. 3/4 part of a tank was full of oil. After 48 litres oil was taken out, 1/2 of the tank was still full. The total capacity of the tank is
    (1) 72 litres
    (3) 160 litres
    (2) 192 litres
    (4) 112 litres

    Show Answer

    Solution:2



  3. Simplify :


    Show Answer

    Solution:3



  4. (1) 2
    (2) 3.2
    (3) 4.5
    (4) 5.3

    Show Answer

    Solution:3



  5. If both the numerator and denominator of a proper fraction are increased by 1, it becomes 2/3; then the fraction is

    Show Answer

    Solution:2



  6. Observe the following pattern: 2, 6, 12, 20, The fifth term in the above sequence is
    (1) 42
    (2) 32
    (3) 28
    (4) 30

    Show Answer

    Solution:4



  7. The value of


    Show Answer

    Solution:3



  8. The least number which when divided by 21, 24 and 28 leaves the remainder 2 in each case is
    (1) 166
    (2) 170
    (3) 168
    (4) 164

    Show Answer

    Solution:2



  9. If √1369 = 37, then find the value of

    (1) 4.107
    (2) 3.107
    (3) 5.107
    (4) 6.107

    Show Answer

    Solution:1



  10. The smallest among the numbers


    Show Answer

    Solution:1



  11. 16 men can complete a work in 12 days. They worked for 4 days. To finish the remaining work in 4 days, how many additional men are required ?
    (1) 12
    (2) 16
    (3) 18
    (4) 14

    Show Answer

    Solution:2



  12. 3 men and 4 women can do a work in 16 days but 4 men and 3 women can do the same work in 12 days. Then the time required to do the same work by 1 man and 1 woman is (in days)
    (1) 24
    (2) 48
    (3) 36
    (4) 42

    Show Answer

    Solution:

  13. A and B can do a piece of work in 10 and 6 days respectively. After they have worked together for 3 days, both of them left and C arrived and completed the rest of the work in 2 days. C can alone complete the same work in
    (1) 6 days
    (2) 8 days
    (3) 10 days
    (4) 16 days

    Show Answer

    Solution:3



  14. A can do a piece of work in 5 days, B can do it in 10 days and C can do it in 30 days. They together can do the whole work in
    (1) 5 days
    (2) 3 days
    (3) 10 days
    (4) 15 days

    Show Answer

    Solution:2



  15. A cone is 14.4 cm. high and the radius of its base is 3.6 cm. It is melted and recast into a sphere. The radius of the sphere is
    (1) 3.0 cm
    (2) 3.2 cm
    (3) 3.5 cm
    (4) 3.6 cm

    Show Answer

    Solution:4



  16. The area of a quadrilateral ABCD is 35 sq. cm. The length of the diagonal AC is 10 cm. Then, the sum of the perpendicular distances of the vertices B and D from AC is
    (1) 7 cm
    (2) 1.4 cm
    (3) 3.5 cm
    (4) 1.75 cm

    Show Answer

    Solution:1



  17. If A is the area and C the circumference of a circle, then an expression for A in terms of C is

    Show Answer

    Solution:4



  18. The length, breadth and height of a room are equal. If the area of the four walls be 100 sq. m, then the volume of the room in cubic metre is
    (1) 100
    (2) 125
    (3) 625
    (4) 1000

    Show Answer

    Solution:2



  19. The price of a bicycle is marked at r 1,200. If successive discounts of 20%, 10%, 5% be allowed, then the sale price of the bicycle is
    (1) 820.80
    (2) 780
    (3) 800
    (4) 821.20

    Show Answer

    Solution:1



  20. A merchant purchases a wrist watch for Z 450 and fixes its list price in such a way that
    after allowing a discount of 10% he earns a profit of 20%. The list price of the wrist watch is
    (1) 480
    (2) 500
    (3) 300
    (4) 600

    Show Answer

    Solution:4



  21. A dealer allows a discount of 10% on the marked price. Then again a discount of 20% is allowed. Find a single discount equivalent to the above discounts.
    (1) 35%
    (2) 33%
    (3) 25%
    (4) 28%

    Show Answer

    Solution:4



  22. A dealer buys an article for 380. At what price must the dealer mark it so that after allowing a discount of 5%, he still makes a profit of 25% ?
    (1) 500
    (2) 400
    (3) 300
    (4) 600

    Show Answer

    Solution:1



  23. The cost of a book depends upon the cost of papers, printing charges and binding charges in the ratio of 4:3: 1. If the printing charges cost 67.50, the cost of the book will be
    (1) 180
    (2) 122.50
    (3) 380
    (4) 540

    Show Answer

    Solution:1



  24. The weights of equal volumes of gold and water are as 37 is to 2. If a litre of water weighs 1 kg, find the weight of a cubic centimetre of gold.
    (1) 20.5 gm.
    (2) 29.5 gm.
    (3) 16.5 gm.
    (4) 18.5 gm.

    Show Answer

    Solution:4





  25. Show Answer

    Solution:3



  26. Ten years ago A was half of B in age. If the ratio of their present ages is 3 : 4, what will be the total of their present ages ?
    (1) 8 years
    (2) 20 years
    (3) 35 years
    (4) 45 years

    Show Answer

    Solution:3



  27. Three years ago, the average age of a family of 5 members was 17 years. Inspite of the birth of a child in the family, the present average of the family remains the same. The present age of the child is
    (1) 3 years
    (2) 1 year
    (3) 2 Years
    (4) 1.5 years

    Show Answer

    Solution:3



  28. The average age of the students of a class is 22 years. 12 new students with an average age of 17 years join the class, thereby decreasing the average by 2 years. The original strength of the class was
    (1) 16
    (2) 17
    (3) 18
    (4) 19

    Show Answer

    Solution:3



  29. If a, b, c, d, e are five consecutive positive even integers, their average is

    Show Answer

    Solution:2



  30. The average of p numbers is q2 and that of another q numbers is p2. The average of all these numbers is
    (1) pq
    (2) p + q
    (3) p/q
    (4) q/p

    Show Answer

    Solution:1



  31. A cloth merchant has announced 25% rebate in prices. If one needs to have a rebate of  40, then how many shirts, each costing  32 should he purchase ?
    (1) 6
    (2) 5
    (3) 7
    (4) 4

    Show Answer

    Solution:2



  32. By selling an article a person made a profit of 25% on the cost price. The equivalent profit on the selling price is
    (1) 16 2/3%
    (2) 25%
    (3) 20%
    (4) 30%

    Show Answer

    Solution:3



  33. By selling a computer for 24,000, a trader loses 25%, what should be the selling price for a profit of 25% ?
    (1) 40,000
    (2) 30,000
    (3) 33,000
    (4) 36,000

    Show Answer

    Solution:1



  34. A dishonest shopkeeper professes to sell pulses at his cost price but uses a false weight of 950 grams for each kg. Find his gain percentage.

    Show Answer

    Solution:2



  35. When a number is decreased by 12%, it becomes 110. What is the number ?

    (1) 125
    (2) 88
    (3) 150
    (4) 220

    Show Answer

    Solution:1



  36. A refrigerator is available for 9,200 inclusive of sales tax. If the rate of tax is 15%, find the list price of the refrigerator.
    (1) 8,000
    (2) 9,000
    (3) 10,000
    (4) 10,580

    Show Answer

    Solution:1



  37. The length of a rectangle is decreased by 10% and the width is increased by 20%. Find the percentage increase or decrease in the area.
    (1) 10% decrease
    (2) 8% decrease
    (3) 8% increase
    (4) 18% increase

    Show Answer

    Solution:3



  38. If the numerator of a fraction is decreased by 25% and denominator increased by 25%, then the difference between the resulting and original fractions represent what per cent decrease?
    (1) 40%
    (2) 45%
    (3) 50%
    (4) 60%

    Show Answer

    Solution:1



  39. A train 240 m long, travelling at 90 km/hr overtakes another train travelling in the same direction at 72 km/hr and passes it completely in 80 seconds. The length of the second train in metres is
    (1) 160
    (2) 400
    (3) 248
    (4) 180

    Show Answer

    Solution:1



  40. A student walks from his house at 4 km/hr and reaches his school 5 min too late. If his speed had been 5 km/hr, he would have reached 10 min too early. The distance of the school from his house is

    Show Answer

    Solution:3



  41. A man borrows 2,000 at 10% compound interest. If he repays 500 at the end of each year, then the amount of loan outstanding at the beginning of the third year is equal to
    (1) 1,300
    (2) 1,340
    (3) 1,370
    (4) 1,400

    Show Answer

    Solution:3



  42. A sum of money lent at compound interest for 2 years at 20% per annum would fetch 723 more, if the interest was payable half-yearly than if it was payable annually. The sum is
    (1) 38,000
    (2) 30,000
    (3) 20,000
    (4) 25,000

    Show Answer

    Solution:2



    Directions (43-46): The following figure shows a histogram depicting the marks obtained by 40 students of class IX in a test on Mathematics. Examine the histogram and answer the following questions.

  43. The percentage of the number of students obtained less than 10 marks, is
    (1) 15%
    (2) 10%
    (3) 5%
    (4) 2.5%

    Show Answer

    Solution:1



  44. The number of students obtained 25 or more marks but less than 30 is
    (1) 00
    (2) 20
    (3) 09
    (4) 11

    Show Answer

    Solution:3



  45. If a particular grade is equal to 25 or more marks, then the percentage of students attaining that grade is
    (1) 27.5%
    (2) 22.5%
    (3) 67.5%
    (4) 50.0%

    Show Answer

    Solution:4



  46. How many students obtained 10 or more marks but less than 30 marks ?
    (1) 16
    (2) 21
    (3) 14
    (4) 23

    Show Answer

    Solution:4
    (4) Number of students = 23

    Directions (47-49) : Weekly income (in rupees) of 20 workers are given below in the frequency polygon. Answer the following questions based on this chart.

  47. In which income group maximum number of workers are there ?
    (1) 50-60
    (2) 60-70
    (3) 30-40
    (4) 40-50

    Show Answer

    Solution:1
    (1) Workers in age group 50-60 =6

  48. In which income group minimum workers (other than zero) are there ?
    (1) 20-30
    (2) 10-20
    (3) 60-70
    (4) 70 -80

    Show Answer

    Solution:3
    (3) Workers in age group 60-70 =2

  49. The total number of workers in 30 to 60 income groups are
    (1) 11
    (2) 15
    (3) 10
    (4) 17

    Show Answer

    Solution:2
    (2) Number of workers = 5 + 4 + 6 = 15

  50. The mode of the given data 72, 70, 72, 70, 72, 68, 66, 65, 70, 72 is
    (1) 72
    (2) 70
    (3) 68
    (4) 66

    Show Answer

    Solution:1
    (1) Frequency of 72 = 4
    ∴ Mode = 72

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Disabled by Admin!!!