QUANTITATIVE APTITUDE (SBI PO PHASE-I (PRELIMINARY) ONLINE EXAM, 20-06-2015 – Previous Year Paper)

0

  Reasoning  ||  Quantitative Aptitude  ||  English  

QUANTITATIVE APTITUDE

DOWNLOAD ALL PAPERS IN PDF

 

Directions (1-5) : Study the following table carefully and answer the questions given below it.

Number of students enrolled in 4 different courses of a college
during the given years

 

    1.  What was the average number of boys studying in all four courses of the college in the year 2010?
      (1) 493
      (2) 480
      (3) 439
      (4) 468
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution : 1



    2. What was the average number of female students studying in all four courses of the college in the year 2012 ?
      (1) 573
      (2) 537
      (3) 437
      (4) 473
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution : 2



    3. By what percent approximately is the number of boys studying in all four courses of the college in the year 2011 less than that of the girl students studying in all four courses in the same year ?
      (1) 32
      (2) 30
      (3) 26
      (4) 22
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution : 3



    4. What is the difference between the number of girls studying in all four courses in the year 2010 and that of boys studying in all four courses in the year 2011 ?
      (1) 205
      (2) 215
      (3) 305
      (4) 315
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution : 4



    5. what is the respective ratio between the total number of boys in courses B and D together in 2010 and that of all students in courses A and D in 2012 ?
      (1) 3 : 5
      (2) 1 : 3
      (3) 3 : 7
      (4) 4 : 5
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution : 1



    6. A dealer allowed a discount of 25% on the marked price of Rs. 12000 on an article and incurred a loss of 10%. What discount should he allow on the marked price so that he gains Rs. 440 on the article ?
      (1) 11%
      (2) 13%
      (3) 19%
      (4) 15%
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution : 2



      Directions (7-11) : Study the following line graph carefully to answer the given questions.
      Number of projects handled by 6 companies during 6 years


    7. What is the average number of projects handled by company A during all the given years ?


      (5) None of these

      Show Answer


      Solution : 2



    8.  What is the respective ratio between the total number of projects handled by both companies in the years 2002 and 2003 ?
      (1) 4 : 5
      (2) 5 : 9
      (3) 7 : 9
      (4) 5 : 7
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution : 3



    9.  By what per cent is the number of projects handled by company B in the year 2006 more than that handled in the year 2002 by the same company ?
      (1) 84%
      (2) 86%
      (3) 72%
      (4) 76%
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution : 4





    1. What is the average number of projects handled by company B during all the given years ?


      (5) None of these

      Show Answer


      Solution : 1



    2.  What is the difference between the total number of projects handled by company A and company B in the years 2001, 2003 and 2006 taken together ?
      (1) 250
      (2) 230
      (3) 260
      (4) 240
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution : 2



    3.  A man gave 20% of his salary to his only son and only daughter. The ratio of amount given to son and daughter is 3 : 2 respectively. Twice the amount what he gave to his daughter. he invested in LIC. Out of the remaining amount he gave one-fourth to his wife. After that he was left with Rs. 16800. Find out the amount invested in LIC.
      (1) Rs. 5600
      (2) Rs. 5400
      (3) Rs. 5800
      (4) Rs. 6200
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution : 1



    4.  In a vessel there is 40 litres mixture of milk and water. There is 15% water in the mixture. The milkman sells 10 litres of mixture to a customer and thereafter adds 12.5 litres of water to the remaining mixture. What is the respective ratio of milk and water in the new mixture ?
      (1) 2 : 3
      (2) 3 : 2
      (3) 3 : 4
      (4) 4 : 3
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution : 2



    5.  A boat covers a distance of 2.75 km upstream in 11 minutes. The ratio between speed of current and that of boat downstream is 1 : 7 respectively. The boat covers distance between A and B downstream in 52 minutes. What is the distance between point A and point B ?
      (1) 19.2 km.
      (2) 17.2 km.
      (3) 18.2 km.
      (4) 16.5 km.
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution : 3



      Directions (15-19) : What will come in place of the question mark (?) in each of the following number series ?

    6. 125 128 119 146 65 ?
      (1) 308
      (2) 316
      (3) 298
      (4) 294
      (5) 264

      Show Answer


      Solution : 1



    7.  8 17 30 47 68 ?
      (1) 83
      (2) 93
      (3) 98
      (4) 95
      (5) 96

      Show Answer


      Solution : 2



    8.  24 12 12 18 ? 90
      (1) 40
      (2) 38
      (3) 36
      (4) 45
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution : 3



    9.   5 16 49 104 ? 280
      (1) 165
      (2) 160
      (3) 171
      (4) 181
      (5) 175

      Show Answer


      Solution : 4



    10.  13 19 30 48 75 ?
      (1) 107
      (2) 108
      (3) 116
      (4) 112
      (5) 113

      Show Answer


      Solution : 5





    1.  A and B together can complete a piece of work in 10 2/7days white B and C together can complete the same work in 13 1/3 days. B is 25% more efficient than C. In how many days will A and C together complete the same work ?



      (5) None of these

      Show Answer


      Solution : 1



    2.  The sum of present ages of Ria and Abby is 48 years. Today Abby is 4 years older than Shweta. The respective ratio of the present ages of Ria and Shweta is 4 : 7. What was Abby’s age two years ago ?
      (1) 32 years
      (2) 30 years
      (3) 28 years
      (4) 34 years
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution : 2

       


      Directions (22-26) : What approximate value will come in place of the question mark (?) in the following questions ? (You are not expected to calculate the exact value).

    3.  52.02% of 749 + 45% of 419.98 -? = 15²
      (1) 354
      (2) 364
      (3) 370
      (4) 368
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution : 1



    4.  349.98 × 19.99 + ?² × 180.16 = 11500
      (1) 3
      (2) 5
      (3) 4
      (4) 9
      (5) 25

      Show Answer


      Solution : 2



    5. ( 1800 ÷ √? × 29.99 ) ÷ 15.02 = 144
      (1) 12
      (2) 25
      (3) 625
      (4) 144
      (5) 169

      Show Answer


      Solution : 3



    6. ( 52.02² – 34.01²) ÷ 17.99 × √? = 1720
      (1) 400
      (2) 20
      (3) 25
      (4) 625
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution : 1





  1.  (340 × 9.98) ÷ 6.4001 + 1245.15 = ?
    (1) 1766
    (2) 1776
    (4) 1876
    (3) 1676

    Show Answer


    Solution : 2



  2.  A, B and C together start a business. The ratio of the investments of A, B and C is 0.125 : 0.75 : 0.25. After 8 months A adds thrice amount of his earlier investment and C withdraws half of his earlier investment. At the end of the year, they earn a total profit of Rs. 5800. What is B’s share in the profit ?
    (1) Rs. 3400
    (2) Rs. 3200
    (3) Rs. 3600
    (4) Rs. 3800
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution : 3



  3. In a bag there are 4 white, 4 red and 2 green balls. Two balls are drawn at random. What is the probability that at least one ball is of green colour ?

    (5) None of these

    Show Answer


    Solution : 4



  4. Equal amounts are invested in two schemes A and B for 6 years and 8 years respectively. Scheme A offers interest at the rate of 12% per annum and scheme B offers interest at the rate of 8% per annum. The difference between the interests earned is Rs. 1280. What is the amount invested in each scheme ?
    (1) Rs. 16000
    (2) Rs. 16500
    (3) Rs. 17000
    (4) Rs. 18000
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution : 1



  5. The area of a rectangle is equal to the area of a square whose diagonal is 121v6 metre. The difference between the length and the breadth of the rectangle is 6 metre. What is the perimeter of rectangle ? (in metre).
    (1) 160 metre
    (2) 80 metre
    (3) 82 metre
    (4) 84 metre
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution : 2



    Directions (31-35) : In the following questions two equations numbered I and II are given. You have to solve both the equations and —
    Give answer (1) if × > y
    Give answer (2) if × ≥ y
    Give answer (3) if × < y
    Give answer (4) if × ≤ y
    Give answer (5) if × = y or the relationship cannot be established.

  6. I. 3x² + 14x + 15 = 0
    II. 6y² + 17y + 12 = 0

    Show Answer


    Solution : 3



     

  7. I. 3x² – 17x + 24 = 0
    II. 4y² – 15y + 14 = 0

    Show Answer


    Solution : 1



     

  8. I. 2x² + 11x+ 14 = 0
    II. 2y² + 17y + 33 = 0

    Show Answer


    Solution : 1



     

  9. I. 3x² + 13x+ 12 = 0
    II. 2y² + 15y+ 27= 0

    Show Answer


    Solution :2



     

  10. I. x² – 22x + 121 = 0
    II. y² = 121

    Show Answer


    Solution :5



Leave A Reply

Your email address will not be published.

Click Here to ASK Doubtsx