QUANTITATIVE APTITUDE (SBI Assistant & Stenographer Clerk Exam, 27-05-2012 ( 2nd Sitting )- Previous Year Paper)

0

General Awareness  ||  Reasoning  ||  Quantitative Aptitude  ||  English  ||  Computer Awareness/Marketing

QUANTITATIVE  APTITUDE

 

 

Directions (1-15) : What value should come in the place of question mark (?) in the following questions ?

  1. (11)2 + (9)2 – (14)2 + ? 32
    (1) 6
    (2) 7
    (3) 1
    (4) 3
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:4



  2.  0.5 × 3.9 ÷  1.3 = ? + 0.5
    (1) 0.01
    (2) 0.1
    (3) 0.2
    (4) 1.0
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:4




  3. (1) ± 1
    (2) ±3
    (3) ± 9
    (4) ± 6
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:3



  4.  81% of 2300 – 34% of 596 = ?
    (1) 1060.63
    (2) 1060.36
    (3) 1660.36
    (4) 1006.63
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:3



  5. 3.1 × 2.6 × 1.5 =?
    (1) 12.09
    (2) 12.05
    (3) 12.03
    (4) 12.07
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:1




  6. (1) 530
    (2) 535
    (3) 505
    (4) 513
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:5



  7.  9352- 2569 + 7153 = 13900 + ?
    (1) 9
    (2) 81
    (3) 25
    (4) 36
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:4



  8.  23% of 1630 = ?
    (1) 394.7
    (2) 347.9
    (3) 379.4
    (4) 374.9
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:4



  9. 73 + 238 ÷ 14 – 71 = ?
    (1) 16
    (2) 15
    (3) 13
    (4) 19
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:4




  10. (1) 53
    (2) 41
    (3) 51
    (4) 43
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:1





  11. 71 + 897 ÷ 13 × 3 = ?
    (1) 276
    (2) 273
    (3) 278
    (4) 271
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:3



  12. 190 × 38 ÷ 4 =?
    (1) 1850
    (2) 1508
    (3) 1805
    (4) 1085
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:3



  13. (1) 122
    (2) 142
    (3) 144
    (4) 128
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:5



  14. 4.3 + 43.34 + 34.43 + 43.43 + 3.4 = ?
    (1) 189.2
    (2) 129.8
    (3) 128.9
    (4) 182.9
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:3




  15. (1) 474
    (2) 774
    (3) 477
    (4) 747
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:4



    Directions (16 – 18) : Study the following information and answer the questions that follow.A sum of Rs. 7740 is to be divided amongst A, B and C in the ratio 7 : 5 : 8 respectively.

  16. What is the difference between C’s and B’s share ?
    (1) Rs. 387
    (2) Rs. 774
    (3) Rs. 1,021
    (4) Rs. 591
    (5) Rs. 1,161

    Show Answer


    Solution:5



  17. What is the sum of B’s and A’s share ?
    (1) Rs. 4,931
    (2) Rs. 4,644
    (3) Rs. 5,580
    (4) Rs. 5,805
    (5) Rs. 5,031

    Show Answer


    Solution:2



  18. How much is A’s share ?
    (1) Rs. 2,709
    (2) Rs. 3,096
    (3) Rs. 1,935
    (4) Rs. 2,851
    (5) Rs. 3,190

    Show Answer


    Solution:1



  19. In how many different ways can the letters of the word ‘FRANCE’ be arranged ?
    (1) 2400
    (2) 720
    (3) 2005
    (4) 5040
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:2



  20. How much will a sum of Rs. 7,250 amount to in a span of 2 years, at 6 p.c.p.a. rate of compound interest (Rounded off to the nearest integer) ?
    (1) Rs. 8,176
    (2) Rs.8,146
    (3) Rs. 8,216
    (4) Rs.8, 170
    (5) Rs. 8,190

    Show Answer


    Solution:2





  21. At what rate of simple interest will Rs.4,200 amount to Rs. 6,216 in a span of 8 years ?
    (1) 5
    (2) 3
    (3) 6
    (4) 4
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:3



  22. Cost of 20 pens and 17 pencils is Rs. 418. What is the cost of 60 pens and 51 pencils ?
    (1) Rs. 1.251
    (2) Rs. 1.257
    (3) Rs. 1,227
    (4) Rs. 1,221
    (5) None of these
    [/toggle]
    Solution:5

    [/toggle]


    Directions (23-27) : Study the following table carefully and answer the questions that follow.

  23.  What is the respective ratio between the total number of students studying in institute A and the total number of students studying in institute H?
    (1) 52 : 59
    (2) 52 : 55
    (3) 55 : 59
    (4) 59 : 61
    (5) None of these
    [/toggle]
    Solution:1

    [/toggle]


  24. The number of students studying course Q in institute B forms what per cent of the total number of students in institute C ?
    (1) 14
    (2) 17
    (3) 11
    (4) 8
    (5) 20

    Show Answer


    Solution:5



  25. What is the total number of students who are studying course T across all institutes ?
    (1) 3480
    (2) 3280
    (3) 3420
    (4) 3840
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:2



  26. The number of students studying course P in institute A forms what per cent of the total number of students in institute A ?
    (1) 27
    (2) 23
    (3) 25
    (4) 20
    (5) 29

    Show Answer


    Solution:3



  27. What is the average number of students studying In institute D ?
    (1) 446
    (2) 426
    (3) 540
    (4) 454
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:2


  28. What will be the average of the following set of scores (Rounded off to the nearest integer) ?
    46, 54, 62, 68, 56, 29, 58
    (1) 45
    (2) 59
    (3) 62
    (4) 48
    (5) 53

    Show Answer


    Solution:5



  29. The area of a circle is 3850 square metres. What will be its circumference ?
    (1) 233 metres
    (2) 226 metres
    (3) 230 metres
    (4) 220 metres
    (5) 249 metres

    Show Answer


    Solution:4




  30. The product of three consecutive numbers is 4080. What is the least number ?
    (1) 17
    (2) 14
    (3) 13
    (4) 16
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:5



  31. If the perimeter of a rectangle is 180 metres and the difference between the length and the breadth is 8 metres, what is the area of the rectangle ?
    (1) 2116 square metres
    (2) 2047 square metres
    (3) 2090 square metres
    (4) 2178 square metres
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:5



  32. A and B together can complete a particular task in 6 days. If A alone can complete the same task in 10 days, how many days will B take to complete the task if he works alone ?
    (1) 15
    (2) 16
    (3) 14
    (4) 12
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:1



    Directions (33-37) : What should come in place of the question mark (?) in the following number series ?

  33.    7   33   137  553  ?   8873
    (1) 1217
    (2) 2217
    (3) 2117
    (4) 2127
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:2



  34.   8   56   336   2352   14112 ?
    (1) 98874
    (2) 98784
    (3) 87894
    (4) 84672
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:2



  35.  5963    ?    5938    5913   5877    5828
    (1) 5932
    (2) 5940
    (3) 5951
    (4) 5954
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:4


  36.  2916   972   ?   108   36   12
    (1) 324
    (2) 234
    (3) 248
    (4) 391
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:1



  37. 9  15   27    45    69    ?
    (1) 109
    (2) 99
    (3) 91
    (4) 81
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:2


  38. The cost price of an article is Rs. 390. If it is to be sold at a profit of 3.12 per cent, how much would be its approximate selling price ?
    (1) Rs. 410
    (2) Rs. 402
    (3) Rs. 417
    (4) Rs. 420
    (5) Rs. 442

    Show Answer


    Solution:2



  39. 17 articles were bought for Rs. 3,910 and sold for Rs. 4,590. How much was the approximate profit percentage per article ?
    (1) 17%
    (3) 12%
    (3) 9%
    (4) 21%
    (5) 25%

    Show Answer


    Solution:1



  40. 12 years ago, the ages of A and B were in the ratio 15 : 13 respectively. 19 years from now the respective ratio of their ages will be 23 : 22. What is the sum of their ages at present ?
    (1) 57 years
    (2) 54 years
    (3) 52 years
    (4) 59 years
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:3



Leave A Reply

Your email address will not be published.