QUANTITATIVE APTITUDE ( FCI ASSISTANT GRADE-III EXAM , 15-04-2012 ( Paper – II ) – Previous Year Paper)

0

  Quantitative Aptitude  ||  English Comprehension

QUANTITATIVE APTITUDE

DOWNLOAD ALL PAPERS IN PDF

 

    1. A and B can do a job alone in 12 days and 15 days respectively. A starts the work and after 6 days B also joins to finish the work together. For how many days B actually worked on the job ?

      Show Answer


      Solution :1




    2. Two pipes can fill a cistern separately in 24 minutes and 40 minutes respectively. A waste pipe can drain off 30 litres per minute. flail the three pipes are opened, the cistern fills in one hour. The capacity (in litres) of the cistern is
      (1) 800
      (2) 400
      (3) 600
      (4) 500

      Show Answer


      Solution :3



    3. A solid sphere of radius 1 cm is melted to convert into a wire of length 100 cm. The radius of the
      wire (using √3 = 1.732) is
      (1) 0.08 cm
      (2) 0.09 cm
      (3) 0.16 cm
      (4) 0.11 cm

      Show Answer


      Solution :4



    4. A field is in the form of a rectangle of length 18m and width 15 m. A pit, 7.5 m long, 6 m broad and 0.8 m deep, is dug in a corner of the field and the earth taken out is evenly spread over the remaining area of the field. The level of the field raised is
      (1) 12 cm
      (2) 14 cm
      (3) 16 cm
      (4) 18 cm

      Show Answer


      Solution :3





    5. Show Answer


      Solution :2



    6. The last digit, that is, the digit in the unit’s place of the number I(57)25 – 11 is
      (1) 6
      (2) 8
      (3) 0
      (4) 5

      Show Answer


      Solution :1



    7. The sum of five consecutive integers is a and the sum of next five consecutive integers is b.

      (1) 0.25
      (2) 0.50
      (3) 4
      (4) 2

      Show Answer


      Solution :1



    8. (1) 1
      (2) -√3
      (3) √3 + √2
      (4) √3 – √2

      Show Answer


      Solution :2



    9. A number N is a positive three-digit number. If x is in its hundred’s place and y is in its unit’s place, then the number N -100x – y is always divisible by
      (1) 8
      (2) 9
      (3) 10
      (4) 11

      Show Answer


      Solution :3



    10. A discount of 40% on the marked price of a trouser enables Ajit to purchase a shirt also which costs him Rs. 320. How much did Ajit pay for the trouser ?
      (1) Rs. 480
      (2) Rs. 540
      (3) Rs. 800
      (4) Rs. 400

      Show Answer


      Solution :1



    11. The ratio of alcohol and water in 40 litres of mixture is 5 : 3. Then 8 litres of the mixture is removed and replaced with water. Now, the ratio of the alcohol and water in the resultant mixture is
      (1) 1 : 2
      (2) 1 : 1
      (3) 2 : 1
      (4) 1 : 3

      Show Answer


      Solution :2





    1. Rama’s expenditure and savings are in the ratio 3 : 2. His income increases by 10 percent. His expenditure also increases by 12%. His savings increases by
      (1) 7%
      (2) 10%
      (3) 9%
      (4) 13%

      Show Answer


      Solution :1



    2. Ten years ago the average age of P and Q was 20 years. Average age of P, Q and R is 30 years now. After 10 years, the age of R will be
      (1) 35 years
      (2) 40 years
      (3) 30 years
      (4) 45 years

      Show Answer


      Solution :2



    3. The average value of the numbers 15, 21, 32, 35, 46, x, 59, 65, 72 should be greater than or equal to 43 but less than or equal to 44. Then the value of x should be
      (1) 42 ≤ x ≤ 51
      (2) 43 ≤ x ≤ 50
      (3) 42 < x ≤ 49
      (4) 43 < x < 50

      Show Answer


      Solution :1



    4. The base of a right pyramid is an equilateral triangle of side 4 cm. The height of the pyramid is half of its slant height. Its volume is

      Show Answer


      Solution :3



    5. Water flows in a tank 150 m x 100 m at the base, through a pipe whose cross-section is 2 dm by 1.5 dm, at the speed of 15 km per hour. In what time will the water be 3 metres deep ?
      (1) 100 hours
      (2) 120 hours
      (3) 140 hours
      (4) 150 hours

      Show Answer


      Solution :1



    6. A tent is of the shape of a right circular cylinder upto a height of 3 metres and then becomes a right circular cone with maximum height of 13.5 metres above the ground. If the radius of the base is 14 metres, the cost of painting the inner side of the tent at the rate of Rs. 2 per square metre is
      (1) Rs. 2,050
      (2) Rs. 2,060
      (3) Rs. 2,068
      (4) Rs. 2,080

      Show Answer


      Solution :3



    7. The sides of a triangle are 50 cm, 78 cm and 112 cm. The smallest altitude is
      (1) 20 cm
      (2) 30 cm
      (3) 40 cm
      (4) 50 cm

      Show Answer


      Solution :2



    8. Rahim bought a gift item for Rs. 510 after getting a discount of 15%. He then sells it 5% – above the marked price. The profit earned in this deal is
      (1) Rs. 150
      (2) Rs. 120
      (3) Rs. 100
      (4) Rs. 90

      Show Answer


      Solution :2



    9. The simple interest on a sum of money is 1/9 th of the principal and the number of years is equal to the rate percent per annum. The rate percent per annum is equal to

      Show Answer


      Solution :4



    10. If x + y+ z 1, xy + yz + zx = -1, xyz = – 1, then x3 + y3 + z3 is
      (1) -2
      (2) -1
      (3) 0
      (4) 1

      Show Answer


      Solution :4





    1. If x2 + y2 + z2 = xy + yz + zx, (x # 0), then the value of

      Show Answer


      Solution :3





    2. Show Answer


      Solution :3



    3. The area of the triangle, formed by the graph of ax + by = c (where a, b are two positive real numbers) and the co-ordinate axes, is

      Show Answer


      Solution :3



    4. A shopkeeper marks his goods at 40% above their cost price. He is able to sell 3/4 th of his goods at this price, and the remaining at 40% discount. Assuming that the shopkeeper is able to sell all the goods he buys, fmd his loss or gain as % on the whole transaction.

      (1) 20% loss
      (2) 23% loss
      (3) 26% gain
      (4) 30% gain

      Show Answer


      Solution :3



    5. A fruit seller bought 240 bananas at the rate of Rs. 48 per dozen. He sells half of them at the rate of Rs. 5 per banana. 1/6 th of the remaining are found to be rotten. The price per banana at which he has to sell the remaining bananas to get a profit of 25% on his entire investment is
      (1) Rs. 5.5
      (2) Rs. 6.0
      (3) Rs. 5.0
      (4) Rs. 6.5

      Show Answer


      Solution :2



    6. Two numbers are 30% and 40% more than the third number respectively. The first number is x% of the second. Then x =

      Show Answer


      Solution :4



    7. The price of cooking oil has increased by 25%. The percentage of reduction that a family should effect in the use of cooking oil, so as not to increase the expenditure on this account, is
      (1) 15%
      (2) 20%
      (3) 25%
      (4) 30%

      Show Answer


      Solution :2



    8. If a train runs at 40 km/hr, it reaches its destination late by 11 minutes, but if it runs at 50 km/ hr, it is late by 5 minutes only. Find, the correct time for the train to complete its journey.
      (1) 19 minutes
      (2) 20 minutes
      (3) 21 minutes
      (4) 18 minutes

      Show Answer


      Solution :1



    9. If x = r cos θ cos Φ, y = r cos θ sin Φ and z = r sin θ, then the value of x2 + y2 + z2 is

      Show Answer


      Solution :1



    10. If 5 cos θ + 12 sin θ = 13, tiler tan θ=

      Show Answer


      Solution :3





  1. (1) 0
    (2) 1
    (3) 2
    (4) 3

    Show Answer


    Solution :2





  2. Show Answer


    Solution :4



  3. A man from the top of a 100 metre high tower sees a car moving towards the tower at an angle of depression of 30°. After some time, the angle of depression becomes 60°. The distance (in metres) travelled by the car during this time is

    Show Answer


    Solution :2



  4. If the diameter of a sphere decreased by 25%, its curvets surface area will be decreased by
    (1) 43.25%
    (2) 43.50%
    (3) 43.75%
    (4) 44.25%

    Show Answer


    Solution :3



  5. If x2 + y2 + z2 + 2 = 2(y – x), then value of x3 + y3 + z3 is equal to
    (1) 0
    (2) 1
    (3) 2
    (4) 3

    Show Answer


    Solution :1



  6. O is the circumcentre of ABC. If ∠BAC = 85°, ∠BCA 75°, then ∠OAC is equal to
    (1) 70°
    (2) 60°
    (3) 80°
    (4) 100°

    Show Answer


    Solution :1



  7. The distance between the centres of the two circles with radii 4 cm and 9 cm is 13 cm. The length of the direct common tangent (between two points of contact) is
    (1) 13 cm
    (2) √153 cm
    (3) 12 cm
    (4) 18 cm

    Show Answer


    Solution :3



  8. The external bisector of ∠ABC of ΔABC intersects the straight line through A and parallel to BC at the point D. If ∠ABC = 50°, then measure of ∠ADB is
    (1) 65°
    (2) 55°
    (3) 40°
    (4) 20°

    Show Answer


    Solution :1



  9. AB is a diameter of a circle with centre at 0. DC is a chord of it such that DC || AB. If ∠BAC = 20°, then ∠ADC is equal to
    (1) 120°
    (2) 110°
    (3) 115°
    (4) 100°

    Show Answer


    Solution :2



  10. The tangents drawn at P and Q on the circumference of a circle intersect at A. If ∠PAQ = 68°, then the measure of the ∠APQ is
    (1) 56°
    (2) 68°
    (3) 28°
    (4) 34°

    Show Answer


    Solution :1



    Directions ( 42 – 45) : Study the following table and answer the questions.
    Number of students from various schools playing various games (one student plays one game only)

  11. The difference between the total number of student:, saying Basketball from all the schools and the total number of students playing Cricket from all the schools is
    (1) 27
    (2) 35
    (3) 28
    (4) 26

    Show Answer


    Solution :2



  12. The number of students playing Football from School C is x percent of the total number of students playing Football from all the schools. x equals

    Show Answer


    Solution :2



  13. Which school has the maximum number of players ?
    (1) A
    (2) B
    (3) C
    (4) E

    Show Answer


    Solution :4



  14. The number of students playing Badminton from School E is x% of the students playing Badminton from School B. Then x equals
    (1) 40
    (2) 50
    (3) 42
    (4) 41

    Show Answer


    Solution :2



    Directions (46 – 50) : The following bar graph depicts the result for B.Sc. students of a college for three years. Read the graph and answer the questions based on this graph.

  15. The number of students passed in 3rd division in 1984 was
    (1) 165
    (2) 75
    (3) 70
    (4) 65

    Show Answer


    Solution :3



  16. The percentage of students failed in 1984 was

    Show Answer


    Solution :3



  17. The aggregate pass percentage during the three years was

    Show Answer


    Solution :3



  18. The percentage of students passed in 1st division in 1982 was

    Show Answer


    Solution :4



  19. The percentage of students passed in 1982 was

    Show Answer


    Solution :4



Leave A Reply

Your email address will not be published.

IBPS Clerk 2017 Video Lecturesx