PROFIT AND LOSS SET- 2 Practice question for SBI, IBPS Bank PO, RBI Officer, Insurance AAO


 

  1. Mr. X, a businessman had the income in the year 1995, such that he earned a profit of 20% on his investment in the business. In the year 1996 his investment was less by ! 5,000 but still had the same income (Income = Investment + Profit) as that in 1995. Thus the per cent profit earned in 1996 increased
    by 6%. What was his investment in 1995 ?
    (1)  1,02,000
    (2) 50,500
    (3) 1,05.000
    (4) Data inadequate
    (5) None of these

    Show Answer

    solution :
    (SBI Banks PO Exam. 11.02.2001)


  2. Suresh bought 25 kg of wheat at 30 per kg. and 15 kg of wheat at 40 per kg. He mixed the two varieties together and sold it at 45.50 per kg. Find out the profit he got.
    (1) 470
    (2) 480
    (3) 460
    (4)  370
    (5) None of these

    Show Answer

    solution :
    (SBI Specialist (IT) Officer Exam. 19.04.2014)


  3. If on selling 12 notebooks any seller makes a profit equal to the selling price of 4 notebooks, what is his per cent profit ?
    (1) 50%
    (2) 25%

    (4) Data inadequate
    (5) None of these

    Show Answer

    solution :
    (SBI PO Exam. 26.11.2006)


  4. The profit after selling a pair of trousers for 863 is the same as the loss incurred after selling the same pair of trousers for 631. What is the cost price of the pair of trousers ?
    (1) 750
    (2) 800
    (3) 763
    (4) Cannot be determined
    (5) None of these

    Show Answer

    solution :
    (SBI PO Preliminary (Tier-I) Exam. 27.04.2008)


  5. A trader sells 145 metres of cloth for 12,325 at the profit of t` 10 per metre of cloth. What is the cost price of 1 metre of cloth?
    (1) 65
    (2) 75
    (3) 95
    (4) 85
    (5) None of these

    Show Answer

    solution :
    (SBI PO Preliminary (Tier-I) Exam. 27.04.2008)


  6. The profit earned after selling an article for 878 is the same as loss incurred after selling the article for ? 636. What is the cost price of the article ?
    (1) 797
    (2) 787
    (3) 767
    (4) 757
    (5) None of these

    Show Answer

    solution :
    (SBI PO Preliminary (Tier-I) Exam. 27.07.2008)


  7. The value of machine depreciates at the rate of 12 per cent per annum. It was purchased three years ago. Its present value is 29644.032, what was the purchase price of the machine ?
    (1) 48700
    (2) 2 43500
    (3) 38900
    (4) 39000
    (5) None of these

    Show Answer

    solution :
    (SBI PO Preliminary (Tier-I) Exam. 27.07.2008)


  8. Profit earned by an organization is distributed among officers and clerks in the ratio of 5 : 3 respectively. If the number of officers is 45 and the number of clerks is 80 and the amount received by each officer is 25,000, what was the total amount of profit earned ?
    (1) 22 Iakhs
    (2) 18.25 lakhs
    (3) 18 lakhs
    (4) 23.25 Iakhs
    (5) None of these

    Show Answer

    solution :
    (SDI Associate Banks PO Exam. 07.08.2011)




1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Ask Doubt/Comment