Person in News ( May 2016) Current Affairs MCQ : IBPS SBI Bank PO/Clerk Exams

0
  1. Who of the following is appointed the new chairman of the National Association of Software and Services
    Companies (NASSCOM) ?
    (a) C.P. Gurnani
    (b)Vivek Katoch
    (c) Rajat Banerji
    (d) Rini Sanyal

    Show Answer


    Solution: A

  2. Who of the following has recently sworn-in the first civilian President in five decades in Myanmar?
    (a) Htin Kyaw
    (b) Aung San Suu Kyi
    (c) Ne Win
    (d) Thein Sein

    Show Answer


    Solution: A

  3. Who has been appointed the first female Chief Justice of Nepal’s Supreme Court?
    (a) Sushila Karki
    (b) Fathima Beevi
    (c) Hemlata Koirala
    (d) Vidya Sri

    Show Answer


    Solution: A

  4. Who has won the best actor and actress award in 63rd National Film Festival?
    (a) Ranveer Singh and Deepika Padukone
    (b) Amitabh Bachchan and Kangana Ranaut
    (c) Kangana Ranaut and Prabhas
    (d) Prabhas and Deepika Padukone

    Show Answer


    Solution: B

  5. Which film was awarded best feature film at the 63rd National Film awards?
    (a) Bahubali
    (b) Bajrangi Bhaijaan
    (c) Tanu Weds Manu Returns
    (d) Bajirao Mastani

    Show Answer


    Solution: A

  6. Who bagged the best director award at the 63rd National Film awards?
    (a) Neeraj Ghaywan
    (b) S. S. Rajamouli
    (c) R. Balki
    (d) Sanjay Leela Bhansali

    Show Answer


    Solution: D

  7. Which film won the Nargis Dutt award for best feature film on national integration at the 63rd National Film awards?
    (a) Masaan
    (b) Visaranaai
    (c) Nanak Shah Fakir’
    (d) Talvar

    Show Answer


    Solution: C

  8. Which film won the best film on social issues at the 63rd National Film awards announced?
    (a) Valiya Chirakulla Pakshikal
    (b) Nirnayakam
    (c) Duronto
    (d) Ennu Ninte Moideen

    Show Answer


    Solution: B

  9. Who will be conferred the PEN/ Barbey Freedom to Write Award in 2016?
    (a) Caitlyn Jenner
    (b) Demi Lovato
    (c) Ahmed Naji
    (d) Patty Duke

    Show Answer


    Solution: C

  10. Imre Kertesz, the Hungarian writer who won the 2002 Nobel Prize; recently died. He was related to which field?
    (a) Literature
    (b) Physics
    (c) Art
    (d) Medical

    Show Answer


    Solution: A

  11. Who is the first woman Chief Minister of Jammu & Kashmir?
    (a) Sakina Itoo
    (b) Mehbooba Mufti
    (c) Asiya Nagash
    (d) Hina Bhat

    Show Answer


    Solution: B

  12. Chess legend Viswanathan Anand will be honoured with which award?
    (a) Padma Bhushan
    (b) International Chess player of the year
    (c) Hridaynath Mangeshkar Award
    (d) Padma Vibhushan

    Show Answer


    Solution: C

  13. Britain’s Royal Mail has issued a set of special postage stamps to mark the 400th death anniversary of which play writer?
    (a) William Shakespeare
    (b) George Eliot
    (c) Charles Dickens
    (d) Jane Austen

    Show Answer


    Solution: A

  14.  Who has won the highly-coveted Laadli Media and Advertising Award for Gender Sensitivity 2014-2015?
    (a) Gurazada Apparao
    (b) Aruna Gali
    (c) Ampasayya Naveen
    (d) Telakapalli Ravi

    Show Answer


    Solution: B

  15. Which comic book has won the National Laadli Media and Advertising Awards for gender sensitivity?
    (a) Cyberswine
    (b) The Example
    (c) Reverie
    (d) Menstrupedia

    Show Answer


    Solution: D

  16. Who has been appointed as new head of Indira Gandhi National Centre for the Arts (IGNCA)?
    (a) Chandrasekhar
    (b) Daya Prakash Sinha
    (c) Ram Bahadur Ram
    (d) Ashok Vajpei

    Show Answer


    Solution: B

  17. Who will be the brand ambassadors of Andhra Pradesh Tourism?
    (a) Akshay Kumar
    (b) Ranbir Kapoor & Deepika Padukone
    (c) Shahrukh Khan & Kajol
    (d) Ajay Devgan & Kajol

    Show Answer


    Solution: D

  18. Who of the following has recently won the title of FBB Femina Miss India World-2016? 0
    (a) Sushruti Krishna
    (b) Priyadarshini Chatterjee
    (c) Pankhuri Gidwani
    (d) Aditi Arya

    Show Answer


    Solution: B

  19. Which of the following author has been chosen for the prestigious Saraswati Samman for the year 2015?
    (a) Ashok Chakradhar
    (b) Padma Sachdev
    (c) Nida Fazli
    (d) Neeraj

    Show Answer


    Solution: B

  20. Who of the following has recently become the first woman secretary- general of Commonwealth?
    (a) Ellen Johnson Sirleaf
    (b) Patricia Scotland
    (c) Jayanti Natrajan
    (d) Doris Leuthard

    Show Answer


    Solution: B


Leave A Reply

Your email address will not be published.