Person in News ( June 2016) Current Affairs MCQ : IBPS SBI Bank PO/Clerk Exams

0
  1.  Who among the following will take over as the next Chief of the Naval Staff with effect from May 31, 2016?
    (a) Vice Admiral H. C. Bisht
    (b) Vice Admiral Sunil Lanba
    (c) Vice Admiral Satish Soni
    (d) Vice Admiral Anil Chopra
    (e) Vice Admiral SPS Cheema

    Show Answer


    Solution :B
  2. Who among the following is the head of the committee set up by the government to look into revamp of the Central Board of Film Certification (CBFC)?
    (a) Shyam Benegal
    (b) Subhash Ghai
    (c) Karan Johar
    (d) Prakash Jha
    (e) Mani Ratnam

    Show Answer


    Solution :A
  3. Who among the following was re-appointed Chairman of ICC Cricket Committee for a second term of three years in May 2016?
    (a) Ravi Shastri
    (b) Anil Kumble
    (c) Saurav Ganguly
    (d) Mahela Jayawardene
    (e) Richard Kettleborough

    Show Answer


    Solution :B
  4. Who among the following was appointed as the new Chairman of the National Stock Exchange (NSE) in May 2016?
    (a) Vinod Rai
    (b) Pramod Deo
    (c) Ashok Chawla
    (d) Bimal Jalan
    (e) Chandrajit Banerjee

    Show Answer


    Solution :C
  5. Who among the following has topped the Forbes list of ‘Money Masters: The Most Powerful People In The Financial World’ launched in May 2016?
    (a) Jamie Dimon
    (b) Warren Buffet
    (c) George Soros
    (d) Lloyd Blankfein
    (e) Stephen Schwarzman

    Show Answer


    Solution :E
  6. Sadiq Khan elected as first Muslim Mayor of London in May 2016. He was candidate of which party?
    (a) Liberal Party
    (b) Conservative Party
    (c) Democratic Party
    (d) National Party
    (e) Labour Party

    Show Answer


    Solution :E
  7. Who among the following fashion designers has been roped in by the Railways to design dress for its employees including station master, loco pilot, train ticket examiner and guard?
    (a) Satya Paul
    (b) Sandeep Khosla
    (c) Rina Dhaka
    (d) Neeta Lulla
    (e)Ritu Beri

    Show Answer


    Solution :E
  8. Who among the following was re-elected as the Tibetan Prime Minister in-exile in April 2016?
    (a) Kunga Dorjee
    (b) Penpa Tsering
    (c) Lobsang Sangay
    (d) Tsering Dhondup
    (e) Ngawang Phelgyal Gyechen

    Show Answer


    Solution :C
  9. Who among the following was declared winner of Presidential election in Philippines in May 2016?
    (a) Mar Roxas
    (b) Rodrigo Duterte
    (c) Fidel V. Ramos
    (d) Joseph Estrada
    (e) Benigno Aquinq

    Show Answer


    Solution :B
  10. Baba Hardev Singindied at the age of 62 in Montreal on May 13, 2016. He was the head of which organisation/mission?
    (a) Sahaj Yog
    (b) Nirankari
    (c) Sanatan Singh Sabha
    (d) Namdhari
    (e) Swaminarayan

    Show Answer


    Solution :B
  11. The Government on May 9, 2016 released a commemorative coin of 100 as part of 475th Birth
    Anniversary celebrations of who among the following?
    (a) Bajirao I
    (b) Shivaji
    (c) Ranjit Singh
    (d) Tipu Sultan
    (e)Maharana Pratap

    Show Answer


    Solution :E
  12.  Tony Cozier died at the age of 75 on May 11, 2016. He was known for his coverage of which sport?
    (a) Cricket
    (b) Football
    (c) Tennis
    (d) Hockey
    (e) Athletics

    Show Answer


    Solution :A
  13. Who among the following was elected as the Chairman of the International Cricket Council (ICC) in May 2016?
    (a) Amitabh Thakur
    (b) Sharad Pawar
    (c) N. Srinivasan
    (d) Wally Edwards
    (t) Shashank Manohar

    Show Answer


    Solution :E
  14. Who among the following was named as the fourth goodwill ambassador for the Indian contingent in the forthcoming Rio Olympics in May 2016?
    (a) Sonu Nigam
    (b) Lata Mangeshkar
    (c) Javed Akhtar
    (d) A. R. Rahman
    (e) Gulzar

    Show Answer


    Solution : D
  15. Whp -among the following was the first lawyer to have been appointed as Supreme Court judge without haVihg served in the lower courts?
    (a) S. C. Roy
    (b) S. M. Sikri
    (c) Kuldip Singh
    (d) R. F. Nariman
    (e) N Santosh Hegde

    Show Answer


    Solution :B
  16. Who among the following former Foreign Secretaries of India was in news in April 2016 for the release of his book titled “A Life in Diplomacy”?
    (a) Lalit Mansingh
    (b) Jagat Singh Mehta
    (c) Shiv Shankar Menon
    (d) Muchkund Dubey
    (e) Maharajakrishna Rasgotra

    Show Answer


    Solution :E
  17. Who among the following social activists is the author of ‘Anubandh’ released in April 20162
    (a) Anna Hazare
    (b) Teesta Setalvad
    (e) Ila Bhatt
    (d) Binayak Sen
    (e) Aruna Roy

    Show Answer


    Solution :C
  18.  Who among the following is the author of `Kamdhenu – Cows ‘of India’ released in April 2016?
    (a) Subodh Roy
    (b) Juggi Bhasin
    (c) Nitin  A. Gokhale
    (d)Rajni Sekhri Sibal
    (e) Kishore-Manohar

    Show Answer


    Solution : D
  19. Who among the following was in news for refusing Rajya Sabha nomination in May 2016?
    (a) Janaki Kripalani
    (b) Pranav Pandya
    (c) Morari Bapu
    (d) Baba Ramdev
    (e) Mata Amritanandmayi

    Show Answer


    Solution :B
  20.  Who among the following Pakistani authors was in news in May 2016 for the release of the book ‘India vs Pakistan: Why Can’t We Just Be Friends?’
    (a) Bilal Tanweer
    (b) Fatima Bhutto
    (c) Mohsin Hamid
    (d) Husain Haqqani
    (e) Kamila Shamsie

    Show Answer


    Solution : D
  21. Which Bollywood personality’s bronze statue was inaugurated in Interlaken, Switzerland in May 2016?
    (a) Dilip Kumar
    (b) Raj Kapoor
    (c) V. Shantaram
    (d)Yash Chopra
    (e) Dev Anand

    Show Answer


    Solution : D
  22. FICCI Smart Policing Awards were given in May 2016. Which State Police’s SMS based Vehicle Monitoring System bagged the award under/ the Road Safety and Traffic Management category?
    (a) Assam
    (b) Meghalaya
    (e) Nagaland
    (d) Manipur
    (e) Sikkim

    Show Answer


    Solution :C
  23. Who among the following has made it to the Guinness Book of World Records for owning the costliest ‘gold’ shirt?
    (a) Pankaj Parakh
    (b) Vinay Vohra
    (c) Ashok Sonar
    (d) Rajeev Sinha
    (e) Santosh Saran

    Show Answer


    Solution :A
  24. Prashar Kulkarni won the Commonwealth Short Story Prize for the Asian region in May 2016 for which of the following ?
    (a) Famished Eels
    (b) Cow and Company
    (c) Umbrella Man
    (d) The Human Phonograph
    (e) The King of Settlement

    Show Answer


    Solution :B
  25. Who among the following was appointed as Director General of Railways Protection Force (RPF) in -April 2016?
    (a) SK Bhagat
    (b) VN Marwah
    (d) RV Karan
    (c) NK Rajan
    (e) KK Paul

    Show Answer


    Solution :A
  26.  Who among the following journalists is the author of ‘India’s Broken Tryst’ released recently?
    (a) Aditi Phadnis
    (b) Barkha Dutt
    (c) Mrinal Pande
    (d) Tavleen Singh
    (e) Humra Quraishi

    Show Answer


    Solution : D
  27.  Who among the following was reappointed Chairman of Parliament’s Public Accounts Committee in May 2016?
    (a) Gajanan Chandrakant Kirtikar
    (b) K. V. Thomas
    (c) B. Mahtab
    (d) P. Venugopal
    (e) Neiphiu Rioh

    Show Answer


    Solution :B
  28. Who among the following former Chiefs of the Indian Air Force was questioned by the CBI in May 2016 in connection with alleged corruption Agusta Westland VVIP chopper deal?
    (a) P. V. Naik
    A) S. P. Tyagi
    (c) N. A. K. Browne
    (d) S. Krishnaswamy
    (e) Fali Homi Major

    Show Answer


    Solution :B
  29. Who among the following was re-elected as Prime Minister of Ireland in May 2016?
    (a) Jim McDaid
    A) Enda Kenny
    (c) James Reilly
    (d) Michael Noonan
    (e) Charlie McGreevy

    Show Answer


    Solution :B
  30.  Sitasharan Sharma has been nominated as a member of the Commonwealth Parliamentary Association by Lok Sabha Speaker Sumitra Mahajan. He is the Assembly Speaker in which state?
    (a) M. P.
    (b) Rajasthan
    (c) U. P.
    (d) Bihar
    (e) Jharkhand

    Show Answer


    Solution :A

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Click Here to ASK Doubtsx