NUMERICAL ABILITY ( IBPS BANK CLERK ONLINE CWE – II EXAM, 16-12-2012- Previous Year Paper)

0

General Awareness  ||  Reasoning  ||  Quantitative Aptitude  ||  English  ||  Computer Awareness

NUMERICAL ABILITY

DOWNLOAD ALL PAPERS IN PDF

 

    1. In an urn there are 4 red balls and 3 blue balls. If two balls are drawn at random, find the probability that none is red.


      (5) None of these

      Show Answer


      Solution:3


    2. On annual day of a school some chocolates were to be distributed equally among 420 children. But on that particular day, due to some reason 140 more children of another school joined them; hence each child got 1 chocolate less. How many chocolates were originally supposed to be distributed among the children ?
      (1) 1640
      (2) 1680
      (3) 1690
      (4) 1600
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution:2


    3. Raj Kumar got the result of his 8th class. Each subject consists of a maximum of 140 marks. If he scores 98 marks in science: 129 marks in sanskrit; 131 marks in Maths, 110 marks in English and 120 marks in Hindi, what was his percentage of marks in all the five subject ?
      (1) 84%
      (2) 62%
      (3) 77%
      (4) 79%
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution:1


    4. If Suresh sells an article at a price of Rs. 9300. he incurs a loss of Rs. 3100. At what price should he sell the article so that he gets a profit of 25% ?
      (1) Rs. 7250
      (2) Rs. 7350
      (3) Rs. 7650
      (4) Rs. 7750
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution:4


    5. There is a circular  ground whose area is 246400 sq. metre. If a person runs at the speed 01 14,08 m/sec, then how much time will he take to complete the circle ?
      (1) 125 sec.
      (2) 130 sec.
      (3) 100 sec.
      (4) 120 sec.
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution:1


      Directions (6-10) : What should come in place of the question mark (?) in the following number series ?

    6. 2  4  16  96  768  ?  92160
      (1) 7680
      (2) 7580
      (3) 7608
      (4) 7090
      (5) 7860

      Show Answer


      Solution:1


    7. 14  36  ?  300  894  2676  8022
      (1) 101
      (2) 102
      (3) 103
      (4) 104
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution:2


    8. 5  8  13  20  ?  44  61
      (1) 29
      (2) 30
      (3) 31
      (4) 32
      (5) 37

      Show Answer


      Solution:3


    9. 11  16  31  56  91  136 ?
      (1) 171
      (2) 181
      (3) 185
      (4) 191
      (5) 197

      Show Answer


      Solution:4


    10. 3  4  12  45  196  ?
      (1) 985
      (2) 990
      (3) 995
      (4) 1000
      (5) 1005

      Show Answer


      Solution:5




    1. The simple interest accrued in 2 years on a principal of Rs. 24000 is one-eighth of the principal. What is the rate of simple interest p.c.p.a. ?
      (1) 5
      (2) 4.5
      (3) 6.25
      (4) 7.25
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution:3


    2. If a person runs 14.35 km in five weeks, then what distance does he travel everyday ?
      (1) 400 m
      (2) 410 rn
      (3) 405 m
      (4) 415 m
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution:2


    3. If a train 280 metre long runs at the speed of 7.4 m/second, how much time will it take to cross a platform 460 metre long’
      (1) 95 sec.
      (2) 96 sec.
      (3) 98 sec.
      (4) 99 sec.
      (5) 100 sec.

      Show Answer


      Solution:5


    4. If a trader sells his stock of oranges at Rs. 18270. he gains 45 per cent. What is the cost price of total stock of oranges ?
      (1) Rs. 12600
      (2) Rs. 13600
      (3) Rs, 12650
      (4) Rs. 13650
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution:1


    5. If the numerator of a fraction is increased by 20% and its denominator by 25%, then the fraction so obtained is 3/5. What is the original fraction ?


      (5) None of these

      Show Answer


      Solution:3


      Directions (16-25) : What will ome in place of the question mark (?) n the following questions ?




    6. (5) None of these

      Show Answer


      Solution:1


    7. 4 × 566 ÷ 5 + 24.2 – 36 = (?)2
      (1) 20
      (2) 21
      (3) 22
      (4) 23
      (5) 25

      Show Answer


      Solution:2


    8. 5252 + 2525 = ? × 25
      (1) 310.8
      (2) 311.8
      (3) 311.08
      (4) 312.8
      (5) 312.08

      Show Answer


      Solution:3


    9.  8 × ? 4888 + 4
      (1) 150.75
      (2) 125.75
      (3) 125.05
      (4) 152.75
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution:4


    10. 39254 + 5217 – 2286 = ? × 50
      (1) 813.7
      (2) 843.7
      (3) 834.7
      (4) 943.77
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution:2




  1. (62.5 × 14 × 5) ÷ 25 + 41 = (?)3
    (1) 4
    (2) 5
    (3) 9
    (4) 8
    (5) 6

    Show Answer


    Solution:5


  2. (23 × 23 × 23 × 23 × 23 × 23)5 × (23 × 23)2 ÷ (23)2 = (23)?
    (1) 32
    (2) 30
    (3) 9
    (4) 7
    (5) 11

    Show Answer


    Solution:1


  3. 27% of 510 + ? = 266.3
    (1) 182.6
    (2) 122.6
    (3) 123.6
    (4) 128.6
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:4



  4. (1) 1080
    (2) 1008
    (3) 1800
    (4) 40√3
    (5) 168√6

    Show Answer


    Solution:2


  5. (1) 42
    (2) 43
    (3) 39
    (4) 37
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:4


  6. A car covers a distance from town A to town B at the speed of 58 kmph and covers the distance from town B to town A at the speed of 52 kmph What is the approximate average speed of the car ?
    (1) 55 kmph
    (2) 52 kmph
    (3) 48 kmph
    (4) 50 kmph
    (5) 60 kmph

    Show Answer


    Solution:1
    (1) If two equal distances are covered at two different speeds of x kmph and y kmph, then


  7. Mr. Phanse invests an amount of Rs. 24,200 at the rate of 4 p.c.p.a. for 6 years to obtain a simple interest. Later he invests the principal amount as well as the amount obtained as simple interest for another 4 years at the same rate of interest. What amount of simple interest will he obtain at the end of the last 4 years ?
    (1) Rs. 4,800
    (2) Rs. 4,850.32
    (3) Rs. 4,801.28
    (4) Rs. 4,700
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:3


  8. In a sale, perfumes are available at a discount of 25% on the selling price. If a perfume costs Rs. 5,895 in the sale, what is the selling price of the perfume ?
    (1) Rs. 6.020
    (2) Rs. 7,860
    (3) Rs. 7,680
    (4) Cannot be determined
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:2


  9. What approximate value should come in place of the question mark (?) in the following question?

    (1) 294
    (2) 276
    (3) 265
    (4) 300
    (5) 288

    Show Answer


    Solution:5


  10. The cost of 15 digital cameras and 21 handy cameras is Rs. 3,54,900. What is the cost of 5 digital cameras and 7 handy cameras ?
    (1) Rs. 1,25.500
    (2) Rs. 1,18.300
    (3) Rs. 2.15:100
    (4) Cannot be determined
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:2


  11. A canteen requires 56 kgs. of rice for seven days. How many kgs. of rice will it require for the months of April and May together ?
    (1) 496
    (‘2) 480
    (3) 498
    (4) 488
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:4




  12. How much part of a day is 45 minutes ?


    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:3


  13. The total number of students in a school is 31700. If the ratio of boys to the girls in the school is 743 : 842 respectively, what is the total number of girls in the school ?
    (1) 14860
    (2) 16480
    (3) 15340
    (4) Cannot be determined
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:5


  14. The sum of five consecutive even numbers A. B, C. D and E is 130. What is the product of A and E ?
    (1) 720
    (2) 616
    (3) 660
    (4) 672
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:3


  15. If the square of a number is subtracted from 4052 and the difference is multiplied by 15, the answer so obtained is 41340. What is the number ?
    (1) 36
    (2) 1024
    (3) 32
    (4) 1296
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:1


  16. 20% of the total cost of a plot with an area of 395 sq.ft. is Rs. 78,210. What is the rate of per sq. ft. of the plot ?
    (1) Rs. 1,020/-
    (2) Rs. 999/1
    (3) Rs. 1,000/-
    (4) Rs. 995/-
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:5


  17. The owner of a furniture shop charges his customers 15% more than the cost price. If a customer paid Rs. 9,039/- for a sofa! set, then what is the cost price of the sofa set ?
    (1) Rs. 7,680/-
    (2) Rs.7,860/-
    (3) Rs. 7,880/-
    (4) Rs. 7.660/-
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:2


  18. Each child from a certain school can make 5 items of handicraft in a clay. If 1125 handicraft items are to be displayed in an exhibition then in how many days can 25 children make these items ?
    (1) 6 days
    (2) 9 days
    (3) 8 days
    (4) 7 days
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:2


  19. The product of two successive positive integers is 462. Which is the smaller integer ?
    (1) 20
    (2) 22
    (3) 21
    (4) 23
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:3


  20. While withdrawing an amount of Rs. 49,350/- a customer by mistake collects Rs. 48.150/-. The remaining amount is deposited back to his account by the bank, which shows the balance of Rs. 25.376/ -. What will be the customer’s balance after depositing the remaining amount ?
    (1) Rs. 26,576/-
    (2) Rs. 26,676/-
    (3) Rs. 26,586/-
    (4) Rs. 26,686/-
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:1


Leave A Reply

Your email address will not be published.

IBPS Clerk 2017 Video Lecturesx