NUMERICAL ABILITY ( IBPS BANK CLERK CWE Exam, 27-11-2011(south zone : 2nd Sitting) – Previous Year Paper)

0

General Awareness  ||  Reasoning  ||  Quantitative Aptitude  ||  English  ||  Computer Awareness

NUMERICAL ABILITY

DOWNLOAD ALL PAPERS IN PDF

 

Directions (1-20) : What will come in place of the question mark (?) in the following questions ‘?






    1. (5) None of these

      Show Answer


      Solution:4


    2.  566.91 + 551.34 + 114.98 = ?
      (1) 1233.23
      (2) 1222.33
      (3) 1223.45
      (4) 1235.88
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution:1


    3. 24 × 22 = ? ÷ 8
      (1) 4242
      (2) 4422
      (3) 4224
      (4) 4222
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution:3



    4. (1) 758
      (2) 752
      (3) 757
      (4) 753
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution:4


    5. 122 × 252 – 12234 = ?
      (1) 18150
      (2) 18510
      (3) 18520
      (4) 18501
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution:2


    6. 18.2% of 890 = ?
      (1) 168.91
      (2) 163.98
      (3) 165.91
      (4) 161.98
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution:4


    7. 45% of 816 – 23% of ? = 240.7
      (1) 525
      (2) 540
      3) 550
      (4) 560
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution:3


    8. ? × √144 = 311 x 24
      (1) 622
      (2) 624
      (3) 633
      (4) 631
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution:1


    9. (26.3 ×12 × 20) ÷3+ 125 =?
      (1) 2229
      (2) 2292
      (3) 2223
      (4) 2227
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution:1


    10. 5670 ÷ (28 × 13.5) = ?
      (1) 12
      (2) 15
      (3) 18
      (4) 14
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution:2




  1. 22% of  ? + 166.64 = 340
    (1) 782
    (2) 786
    (3) 784
    (4) 792
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:5


  2. 84 + 12 ÷ 0.8 = ?
    (1) 7.75
    (2) 9.85
    (3) 8.75
    (4) 10.15
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:3


  3. (16)3 x 43 ÷ 1024 = (4)?
    (1) 3
    (2) 4
    (3) 5
    (4) 6
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:2



  4. 12.5 × 3.2 x× 8.8 = ‘?
    (1) 358
    (2) 355
    (3) 354
    (4) 356
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:5


  5. √1764 + 22 = √?
    (1) 8
    (2) 4096
    (3) 64
    (4) √64
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:2


  6. 7777 ÷ 35 = ?
    (1) 242.2
    (2) 225.2
    (3) 228.2
    (4) 222.2
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:4


  7. 5220 ÷ ? × 15 = 2175
    (1) 36
    (2) 32
    (3) 34
    (4) 38
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:1


  8. 54671 – 14456 – 33466 = ?
    (1) 6794
    (2) 6745
    (3) 6748
    (4) 6744
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:5


  9. 18% of 680 – ? = 68.7
    (1) 51.3
    (2) 53.7
    (3) 55.4
    (4) 57.2
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:2


  10. 25631 + 1442 – 3229 = ? × 50
    (1) 467.88
    (2) 479.44
    (3) 473.33
    (4) 474.55
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:5




    Directions (121-125) : Find out the approximate value which should replace the question mark (?) in the fol-
    lowing questions. (You are not expected to find out the exact value)

  11. 953.7 ÷ 95°.9989 = 95?
    (1) 1.9
    (2) 3
    (3) 2.99
    (4) 3.6
    (5) 2.7

    Show Answer


    Solution:5



  12. (1) 2500
    (2) 1230
    (3) 1640
    (4) 1525
    (5) 2130

    Show Answer


    Solution:2


  13. 0.0004 ÷ 0.0001 × 36.000009 = ?
    (1) 0.10
    (2) 1.45
    (3) 145
    (4) 14.5
    (5) 1450

    Show Answer


    Solution:3


  14. 137% of 12345 = ?
    (1) 17000
    (2) 15000
    (3) 1500
    (4) 14300
    (5) 900

    Show Answer


    Solution:1


  15. 3739 ÷ 164 × 27 = ?
    (1) 105400
    (2) 4000
    (3) 8200
    (4) 690
    (5) 6300

    Show Answer


    Solution:3


  16. The average of four consecutive even numbers P. Q. R and S respectivelv is 55. What is the product of Q and S ?
    (1) 3123
    (2) 3135
    (3) 3132
    (4) 3125
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:3


  17. The cost of 5 sharpeners and 14 pencils is Z 56. What would be the cost of 15 sharpeners and 42 pencils ?
    (1) 112
    (2) 224
    (3) 186
    (4) 164
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:5


  18. 12 women alone can complete a piece of work in 5 days, whereas 3 women and 9 children together can complete the same piece of work in 10 days. in how many days can 36 children complete the same piece of work ?
    (1) 10 days
    (2) 2 days
    (3) 5 days
    (4) 8 days
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:3


  19. What is the least number that can be added to 3500 to make it a perfect square ?
    (1) 200
    (2) 169
    (3) 100
    (4) 25
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:3




  20. The sum of 35% of a number and 12% of the same number is 3055. What is the 72% of that number ?
    (1) 4685
    (2) 4680
    (3) 4675
    (4) 4670
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:2


  21. What would be the compound interest obtained on an amount of z 8,800 at the rate of 16
    p.c.p.a. after 2 years ?
    (1) 3,041.25
    (2) 3,014.28
    (3) 3,044.69
    (4) 3,041.28
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:4


  22. Find the average of the following set of scores :
    34,  89,  37,  144,  78,  240,  128,  98
    (1) 106
    (2) 108
    (3) 104
    (4) 102
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:1




  23. and 1\2 are arranged in descending order of their values. which one will he the third




    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:4


  24. Sunil sold an antique flower vase to Vinay at 12% more than the cost price. If Vinay paid 17,696 for the vase what was its original cost price ?
    (1) 15,500
    (2) 15,820
    (3)15,800
    (4) 15,520
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:3


  25. The average age of Nitika and Kruti is 21 years. The ratio of their ages is 4 : 3 respectively. What is Kruti’s present age ?
    (1) 18 years
    (2) 24 years
    (3) 26 years
    (4) 16 years
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:1


  26. A carbon copy centre requires 18 bundles of paper for 5 days. How many bundles will it require for 65 days ?
    (1) 233
    (2) 236
    (3) 238
    (4) 234
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:4


  27. A truck covers a distance of 420 km in a certain amount of time at the speed of 70 kmph. What is the average speed of the hike that travels a distance of 36 kni less than the truck in the same time ?
    (1) 62 kmph
    (2) 64 kmph
    (3) 66 kmph
    (4) 68 krnph
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:2
     

  28. What is the area of the circle whose circumference is 264 cm?
    (1) 5544 sq.cm
    (2) 5454 sq.cm
    (3) 5540 sq.cm
    (4) 5548 sq.cm
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:1


  29. Kiran sold an item for 28,160 and Incurred a loss of 15°4). At what price should she have sold the item to have Oiled a profit of 25% ?
    (1) 12,200
    (2) 12,300
    (3) 13,000
    (4) Cannot he determined
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:5


  30. What will come in place el both the question marks (?) in thelollowing question ?

    (1) 25
    (2) -15
    (3) -25
    (4) 17
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:5



  31. There are 360 students in a class out of which 35% are day scholars. How many clay scholars are there in the class ‘?
    (1) 128
    (2) 122
    (3) 124
    (4) 1215
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:4


  32. In an examination it is required to get 55% of the aggregate marks to pass. A student got 340 and was declared failed by 5% marks. What are the maximum aggregate marks a student can get ?
    (1) 650
    (2) 660
    (3) 680
    (4) Cannot be determined
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:3


    Directions (43 – 45) : What should come in place of the question mark (?) in the following number series ?

  33. 9   41   57  65  69  ?
    (1) 73
    (2) 75
    (3) 72
    (4) 76
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:5


  34. 7  10  16   25  37
    (1) 55
    (2) 52
    (3) 51
    (4) 57
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:2


  35. 430   422  395  331
    (1) 208
    (2) 210
    (3) 209
    (4) 206
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:4


    Directions (46 – 50) : In each of these questions an equation is given with a question mark (?) in place of the correct figure on the right hand side which satisfies the equality. Based on the values on the left hand side and the symbol of equality given, you have to decide which of the following figures will satisfy the equality and thus come in place of the question mark.


  36. (1) 4.5
    (2) – 4.5
    (3) 5.4
    (4) – 5.4
    (5) 4.8

    Show Answer


    Solution:1


  37. [(50 – 62) × 5]  >  ?
    (1) 70
    (2) √4761
    (3) √5041
    (4) ± 70
    (5) 70.5

    Show Answer


    Solution:2


  38.  – [(35 ÷ 140) ×  3.5) < ?
    (1) -0.991
    (2) -0.879
    (3) -0.875
    (4) -0.975
    (5) -0.587

    Show Answer


    Solution:5


  39. [175-(52 – 72)] ≥ ?
    (1) +195
    (2) -195
    (3) 195
    (4) 196
    (5) √195

    Show Answer


    Solution:1


  40. ± [(35 ÷ 2) – (43.5 ÷ 3)] ≤ ?
    (1) – 3
    (2) 9
    (3) √9
    (4) 32
    (5) ± 3

    Show Answer


    Solution:3


Leave A Reply

Your email address will not be published.