NUMERICAL ABILITY ( IBPS BANK CLERK CWE ,01-12-2013 – Previous Year Paper)

0

General Awareness  ||  Reasoning  ||  Quantitative Aptitude  ||  English  ||  Computer Awareness/Marketing

 NUMERICAL ABILITY

DOWNLOAD ALL PAPERS IN PDF

 

    1. The average score of a cricketer for 13 matches is 42 runs. If his average score for the, first 5 matches is 54 runs, then what was his average score for the last 8 matches ?
      (1) 37
      (2) 39
      (3) 34.5
      (4) 33.5
      (5) 37.5

      Show Answer


      Solution: 3


      Directions (2 – 6) : In the following table, the number of pages printed by six printers in five different weeks has been given. Study the following table carefully and answer the given questions.

    2.  What is the respective ratio between the number of pages printed by Printer B in the 2nd week and the number of pages printed by Printer F in the 5th week ?
      (1) 4 : 9
      (2) 11 : 13
      (3) 9 : 13
      (4) 7 : 11
      (5) 9 : 11

      Show Answer


      Solution: 4


    3.  What is the average number of pages printed by all the given printers in the 4th week ?
      (1) 375
      (2) 425
      (3) 415
      (4) 430
      (5) 390

      Show Answer


      Solution: 2


    4.  Which of the following printers printed maximum number of pages in all the given weeks ?
      (1) Printer A
      (2) Printer C
      (3) Printer E
      (4) Printer F
      (5) Printer D

      Show Answer


      Solution: 3


    5. The number of pages printed by Printer A in 3rd week is what per cent of the total number of pages printed by Printer D in all the given weeks ?
      (1) 22
      (2) 16
      (3) 12
      (4) 14
      (5) 16

      Show Answer


      Solution: 2


    6. What is the difference between the total number of pages printed by Printer E in 1st. 2nd and 4th weeks together and total number of pages printed by Printer C in all the given weeks together?
      (1) 952
      (2) 878
      (3) 924
      (4) 934
      (5) 918

      Show Answer


      Solution: 3


    7.  The respective ratio of salaries of A and B is 8 : 7. If the salary of B increases by 10% and the salary of A increases by 20%, the new ratio becomes 96 : 77 respectively. What is A’s salary ?
      (1) Rs. 22,560
      (2) Rs. 21,600
      (3) Rs. 20,640
      (4) Rs. 23,040
      (5) Cannot be determined

      Show Answer


      Solution: 5


    8. A, B and C started a business by investing Rs. 12,800, Rs. 16,800, and Rs. 9600 respectively. If after 8 months B received Rs. 13125 as his share in the profit, what amount did C get as his share of profit ?
      (1) Rs. 7800
      (2) Rs. 7150
      (3) Rs. 7750
      (4) Rs. 8250
      (5) Rs. 7500

      Show Answer


      Solution: 5


    9.  Simple interest on a sum for 4 years at 7 p.c.p.a. is Rs. 3584. What would be the compound interest compounded annually on the same amount of money for 2 years at 4 p.c.p.a. ?
      (1) Rs. 1,162.32
      (2) Rs. 1,098.72
      (3) Rs. 992.38
      (4) Rs. 1231.76
      (5) Rs. 1044.48

      Show Answer


      Solution: 5


    10. One-third of the diagonal of square is 34- metre. What is the measure of the side of the square ?
      (1) 12 m
      (2) 9 m
      (3) 18 m
      (4) 6 m
      (5) 7 m

      Show Answer


      Solution: 2




      Directions (91-95) : What will come in place of the question mark (?) in the following questions ?







    11. Show Answer


      Solution: 5



    12. (1) 15
      (2) 24
      (3) 18
      (4) 12
      (5) 28

      Show Answer


      Solution: 3








    13. Show Answer


      Solution: 4



    14. (1) 7
      (2) 9
      (3) 11
      (4) 13
      (5) 17

      Show Answer


      Solution: 3



    15. (1) 2

      (3) 4

      (5) None of these

      Show Answer


      Solution: 1
      (1)








    16. Show Answer


      Solution: 4


    17.  456 ÷  24 × 38 – 958 ÷ 364 × 182 = ?
      (1) 112
      (2) 154
      (3) 128
      (4) 243
      (5) 118

      Show Answer


      Solution: 4


    18. (43)²  ÷ 841 = (?)² ÷ 1682
      (1) 41
      (2) 35√2
      (3) 38
      (4) 43√2
      (5) 30

      Show Answer


      Solution: 4



    19. (1) 21
      (2) 18
      (3) 14
      (4) 15
      (5) 16

      Show Answer


      Solution: 3


    20.  (34.5  × 14 × 42) ÷ 2.8 = ?
      (1) 7150
      (2) 7365
      (3) 7245
      (4) 7575
      (5) 7335

      Show Answer


      Solution: 3




    1.  (216)4 ÷ (36)4 × (6)5 = (6)?
      (1) 13
      (2) 11
      (3) 7
      (4) 9
      (5) 10

      Show Answer


      Solution: 4



    2. (1) 144
      (2) 196
      (3) 169
      (4) 81
      (5) 121

      Show Answer


      Solution: 3







    3. Show Answer


      Solution: 1

    4. (1097.63 + 2197.36- 2607.24) ÷ 3.5 ?
      (1) 211.5
      (2) 196.5
      (3) 209.5
      (4) 192,5
      (5) 189.5

      Show Answer


      Solution: 2

    5.  –  676.76 + 1237.87 + 897.34 – ? = 1294.25
      (1) 168.6
      (2) 164.2
      (3) 156.4
      (4) 172.2
      (5) 158.6

      Show Answer


      Solution: 2


    6. 12 years ago the ratio between the ages of A and B was 3 : 4 respectively. The present age of
      B is 3 3/4 times of C’s present age. If C’s present agcy is 16 years then what is A’s present age ? (in years),
      (1)48
      (2) 42
      (3) 60
      (4) 54
      (5) 36

      Show Answer


      Solution: 1


    7. A certain number of capsules were purchased for Rs. 216. Fifteen more capsules could have been purchased in the same amount if each capsule was cheaper by Rs. 10. What, was the original number of capsules purchased ?
      (1) 6
      (2) 14
      (3) 8
      (4) 12
      (5) 9

      Show Answer


      Solution: 4


    8. M, N. O and P divided Rs. 44352 among themselves. M  took 3/8  th of money. N took  1/6th of the remaining amount and the rest was divided among 0 and P in the ratio of 3 : 4 respectively. How much did 0 get as his share ?
      (1) Rs. 9900
      (2) Rs. 10,600
      (3) Rs. 10,300
      (4) Rs. 8700
      (5) Rs. 9000

      Show Answer


      Solution: 1


    9.  Pure milk costs Rs. 16 per litre. After adding water the milkman sells the mixture at the rate of Rs. 15 per litre and thereby makes a profit. of 25%. In what respective ratio does he mix milk with water ?
      (1) 3 : 1
      (2) 4 : 3
      (3) 3 : 2
      (4) 5 :3
      (5) 4 : 1

      Show Answer


      Solution: 1


      Directions (30-34) : What will come in place cal the cittc..stioi mark (?) in the following number series ?

    10.  4   6   10   16    ?    42
      (1) 22
      (2) 26
      (3) 28
      (4) 32
      (5) 35

      Show Answer


      Solution: 2




  1.   37   ?   103   169     257    367
    (1) 61
    (2) 59
    (3) 67
    (4) 55
    (5) 71

    Show Answer


    Solution: 2


  2.  6   ?   16    51    208     1045
    (1) 11
    (2) 5
    (3) 6
    (4) 8
    (5) 7

    Show Answer


    Solution: 5


  3.  960    839    758    709    ?    675
    (1) 696
    (2) 700
    (3) 688
    (4) 678
    (5) 684

    Show Answer


    Solution: 5


  4.   36    37    41    50    64   ?
    (1) 75
    (2) 80
    (3) 89
    (4) 78
    (5) 88

    Show Answer


    Solution: 3


  5. Two pipes can fill a tank in 10 hours and 16 hours respectively. A third pipe can empty the tank in 32 hours. If all the three pipes are opened simultaneously then in how much time the tank will be full ? (in hours)





    Show Answer


    Solution: 2


  6. A merchant bought some goods worth Rs. 6000 and sold half of them at 12% profit. At what profit per cent should he sell the remaining goods so as to make an overall profit of 18%?
    (1) 24
    (2) 28
    (3) 18
    (4) 20
    (5) 26

    Show Answer


    Solution: 1


  7. A and B are two numbers six times the square of B is 540 more than the square of A. If the respective ratio between A and B is 3 : 2, what is the value of B?
    (1) 10
    (2) 12
    (3) 16
    (4) 8
    (5) 14

    Show Answer


    Solution: 2


  8. The perimeter of a rectangle whose length is 6rn more than its breadth is 84 m. What would be the area of a triangle whose base is equal to the diagonal of the rectangle and whose height is equal to the length of the rectangle ? (in m2)
    (1) 324
    (2) 372
    (3) 360
    (4) 364
    (5) 348

    Show Answer


    Solution: 3


  9. 56 workers are finish a piece of work in 14 days. If the work is to be completed in 8 days, how many extra workers are required?
    (1) 36
    (2) 48
    (3) 44
    (4) 42
    (5) 32

    Show Answer


    Solution: 4


  10.  A train 210m long takes 6 seconds to cross a man running at 9 km/hr in a direction opposite to that of the train. What is the speed of the train? (in kmph).
    (1) 127
    (2) 121
    (3) 117
    (4) 108
    (5) 111

    Show Answer


    Solution: 3


Leave A Reply

Your email address will not be published.

Click Here to ASK Doubtsx