National ( June 2016) Current Affairs MCQ : IBPS SBI Bank PO/Clerk Exams

0
  1. Which of the following is an objective of the National Intellectual Property Rights (IPR) Policy approved by the Union Cabinet in May 2016?
    (a) Free use of IPRs in government’s social welfare initiatives
    (b) Faster clearance of patent applications
    (c) Improving tax compliance
    (d) Raising revenues
    (e) Promotion of generic medicines

    Show Answer


    Solution : B
  2. Which state has decided to remodel its PPP-based public distribution scheme Annapurna Bhandar with a new brand `Sabse Achcha Sabse Sasta’?
    (a) Chhattisgarh
    (b) Rajasthan
    (c) Uttar Pradesh
    (d) Haryana
    (e) Jharkhand

    Show Answer


    Solution : B
  3.  The Indian Regional Navigation Satellite System (IRNSS) comprises a constellation of how many satellites?
    (a) 5
    (b) 7
    (c) 9
    (d) 10
    (e) 12

    Show Answer


    Solution : B
  4. Which state has decided to implement caste based reservation policy in contractual jobs in government and its undertakings from May 2016?
    (a) M. P.
    (b) Rajasthan
    (c) U. P.
    (d) Bihar
    (e)Jharkhand

    Show Answer


    Solution : E
  5. Union MSME Minister Kalraj Mishra inaugurated the Harmukh Khadi Gram Udyog Sansthan in which state capital on May 8, 2016?
    (a) Dehradun
    (b) Shimla
    (c) Panaji
    (d) Srinagar
    (e) Gangtok

    Show Answer


    Solution : D
  6. A bill to upgrade the Rajendra Agricultural University (RAU) into a central university was passed in May 2016. It is in which state?
    (a) Goa Bihar
    (b) Bihar
    (c) Haryana
    (d)Rajasthan
    (e) Himachal Pradesh

    Show Answer


    Solution : B
  7. President Pranab Mukherjee inaugurated the newly constructed Khongjom War Monument in which state on April 23, 2016?
    (a) Assam
    (b) Meghalaya
    (c) Nagaland
    (d) Manipur
    (e) Sikkim

    Show Answer


    Solution : D
  8. Which of the following universities has decided to introduce “Dr. Bindeshwar Pathak Chair” to provide education in the field of Sanitation and Social reforms?
    (a) Delhi University
    (b) Jadavpur University
    (c) Presidency University
    (d)Banaras Hindu University
    (e) Jawaharlal Nehru University

    Show Answer


    Solution : D
  9.  The Central Government is working on a pilot programme to involve retired teachers and retired government officials to volunteer for co-scholastic activities in schools. What is this programme called?
    (a) Vidyasewa
    (b) Vidyagyan
    (c) Vidyashri
    (d) Vidyanjali
    (e) Vidyadhan

    Show Answer


    Solution : D
  10. An amphibious exercise ‘Jai Prahar’ that saw participation of all three wings of the armed forces was organised in March-April 2016 in the :
    (a) Andaman and Nicobar
    (b) Dadra and Nagar Haveli
    (c) Daman and Diu
    (d) Lakshadweep
    (e) Puducherry

    Show Answer


    Solution : A
  11. The Indian Navy replaced which of the following fighter plane with MiG 29K?
    (a) Saras
    (b) Sea Harriers
    (c) Sea Hawk
    (d) Black Panther
    (e) Short Sealand

    Show Answer


    Solution : B
  12. Kendriya Vidyalayas across the country will now include in their curriculum an education programme designed to teach children to be kind to animals. What is this programme called?
    (a) Kind Citizen
    (b) Humane Citizen
    (c) Empathetic Citizen
    (d) Benevolent Citizen
    (e) Compassionate Citizen

    Show Answer


    Solution : E
  13. Which of the following is the military training exercise held by Pivot Corps in Churu district and Suratgarh in Rajasthan in April?
    (a) Exercise Sudarshan
    (b) Exercise Prasthan—II
    (c) Exercise Chakravyuh—II
    (d) Exercise Vijeta—II
    (e) Exercise Prarambh—II

    Show Answer


    Solution : C
  14. Gujarat government issued an ordinance providing 10 per cent reservation for the economically backward among upper castes on May 1, 2016. What is the annual family income ceiling?
    (a) 2 lalch
    (b) 5 lakh
    (c) 6 lakh
    (d) 7 lakh
    (e) 10 lakh

    Show Answer


    Solution : C
  15.  According to a World Health Organisation (WHO) report in May 2016, India is home to four of the five cities in the world with the worst air pollution. Which of the following is not among them?
    (a) Gwalior
    (b) Rattail
    (c) Allahabad
    (d) Patna
    (e) Raipur

    Show Answer


    Solution : B
  16. Which exercise was conducted by the Indian Coast Guard near Mumbai in May 2016? It focussed on Mass Rescue Operation (MRO) post an aircraft accident.
    (a) TAREX
    (b) SAREX
    (c) WAREX
    (d) MAREX
    (e) OAREX

    Show Answer


    Solution : B
  17. ICGS Shourya, built by Goa Shipyard, was inducted in the Indian Coast Guard in May 2016. It is a/an
    (a) Frigate
    (b) Minesweeper
    (c) Dredger
    (d) Interceptor Boat
    (e) Offshore Patrol Vessel

    Show Answer


    Solution : E
  18.  In which state was the Sajibu Cheiraoba New Year observed in April 2016?
    (a) Manipur
    (b) Tripura
    (c) Assam
    (d) Mizoram
    (e) West Bengal

    Show Answer


    Solution : A
  19. Which state’s Chief Minister laid the foundation stone for a ‘Kisan Vikas Chamber’ on the pattern of industry outfits like CII, FICCI and ASSOCHAM on April 30?
    (a) Punjab
    (b) Odisha
    (c) Maharashtra
    (d) Haryana
    (e) Gujarat

    Show Answer


    Solution : A
  20. Which state received the “Best Indian Destination for Wildlife” award given by the Lonely Planet Group recently?
    (a) M. P.
    (b) Rajasthan
    (c) U. P.
    (d) Goa
    (e) Kerala

    Show Answer


    Solution :A
  21.  India’s first public-private-partnership (PO) agreement for research and innovation in preventive health between ICMR and Sun Pharma was announced in April 2016. It is for elimination of which disease?
    (a) Cholera
    (b) Malaria
    (c) Diabetes
    (d) Hepatitis
    (e) Tuberculosis

    Show Answer


    Solution : B
  22. The 22nd Coordinated Patrol (CORPAT) between India and which nation was organised in the Andaman Sea from April 19 to 27, 2016?
    (a) Indonesia
    (b) Malaysia
    (c) The Philippines
    (d) Singapore
    (e)Thailand

    Show Answer


    Solution : E
  23. India and France have launched a programme with $1 trillion potential to help developing countries harness resources for which form of renewable energy?
    (A) Solar
    (b) Hydel
    (c) Tidal
    (d) Wind
    (e) Geothermal

    Show Answer


    Solution : A
  24. Which of the following IRNSS satellites was launched on April 28, 2016?
    (a) IRNSS-1D
    (b) IRNSS-1E
    (c) IRNSS-1F
    (d) IRNSS-1G
    (e) IRNSS-1H

    Show Answer


    Solution : D
  25. Parkash Singh committee, headed by former UP DGP Parkash Singh, submitted its report in May 2016 on reservation agitation in which state?
    (a) Gujarat
    (b) Rajasthan
    (c) Haryana
    (d) Bihar
    (e) Odisha

    Show Answer


    Solution : C

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Click Here to ASK Doubtsx