mijbil the Other

0

TEXTBOOK QUESTIONS SOLVED
ORAL COMPREHENSION CHECK 

1. What ‘experiment’ did Maxwell think Comusfearna would be suitable for?
Ans. Maxwell had settled in Comusfearna. He thought that he should like to keep an otter instead of a dog. Comusfearna was ringed by water. So it would be a very suitable spot for this experiment keeping an otter. An otter liked water.


2. Why does he go to Basra? How long does he wait there and why?
Ans. He goes to Basra to collect and answer his mail from Europe. At the Consulate General, he found that his mail had not arrived. He had to wait there for five days. He had to wait there because his mail arrived five days later because of some problems.


3. How does he get the otter? Does he like it? Pick out the words that tell you this.
Ans. Maxwell had told his friend about his desire to keep on otter as a pet. The friend sent two Arabs with an otter. They had carried it in a bag with a note from his friend: “Here your otter.” He liked the otter. The words that tell us this are: “It is, in effect, a thraldom to otters, an otter fixation, that I have since found to be shared by most people, who have ever owned one.”


4. Why was the otter named “Maxwell’s Otter”?
Ans. Mijbil was, in fact, of a race previously unknown to science. So it was named ‘Maxwell’s Otter’.


5. Tick the right answer. In the beginning. the otter was
• aloof and indifferent
• friendly
• hostile
Ans. aloof and indifferent.


6. What happened when Maxwell took Mijbil to the bathroom? What did it do two days after that?
Ans. For half an hour Mijbil went wild with joy in the water, plunging and rolling in it. It shot up and down the length of the bathtub underwater. It made enough slosh and splash. Two days later, Mijbil escaped from Maxwell’s bedroom. He saw its tail disappearing round the bend of the corridor that led to the bathroom. He struggled with the taps until there was a full flow.


ORAL COMPREHENSION CHECK 
1. How was Mij to be transported to England?
Ans. The British Airline to England would not fly animals. So Maxwell booked a flight to Paris on another airline, and from there to London. The airline insisted that Mij should. be packed into a box not more than eighteen inches square. Thus Mij was transported to England in that box, which. was kept on the floor at his feet.


2. What did Mij do to the box?
Ans. Mij had torn the lining of the box to pieces


3. Why did Maxwell put the otter back in the box? How do you think he felt when he did this?
Ans. Maxwell put the otter back in the box. This was because the airline would not have flown it without doing so. Perhaps the writer felt bad about it because the otter didn’t like to be put in the box. But the writer had no choice


4. Why does Maxwell say the airhostess was “the very queen of her kind”?
Ans. The airhostess appreciated the problem of the writer. She was very cooperative. He had great admiration for her. According to the author, she was one of the finest airhostesses. That is why he called her “the very queen of her kind”.


5. What happened when the box was opened?
Ans. When the box was opened, Mij went out of the box. He disappeared at a high speed down the aircraft. There were cries all around. A woman stood up on her seat crying, “A rat!”


ORAL COMPREHENSION CHECK (Page 110)
1. What game had Mijbil invented?
Ans. Mijbil had invented a game of his own which he played with a ping-pong ball. The writer’s suitcase had got damaged on the journey home. There was a slope on one end of the suitcase. Mijbil would place the ball on the high end. The ball then would run down the length of the suitcase to the other end. He would run to the other end and throw the ball again to high end. This game continued for some time.


2. What are ‘compulsive habits’? What does Maxwell say are the compulsive habits of
(i) school children
(ii) Mij?
Ans. ‘Compulsive habits’ are those habits which a man cannot control. School children on their way to school and back must place their feet on the centre of the each paving block. They must touch every seventh upright of the iron railings. Or they must pass to the outside of every second lamp post.
Mijbil would tug the author to the two feet high wall of a school when he walked him. On his way home, Mij would jump on to the wall and run the full length of its thirty yards.


3. What group of animals do otters belong to?
Ans. Otters belong to a comparativley small group of animals called Mustellines. Other animals which belong to this group are badger, mongoose, weasel, stoat, mink, etc.


4. What guesses did the Londoners make about what Mij was?
Ans. An ordinary Londoner could not recognise an otter. They made guesses about what this animal was. They thought it to be baby seal, a squirrel, a walrus, a hippo, a beaver, a bear cub, a leopard, brontosaur. Mij was anything but an otter.


THINKING ABOUT THE TEXT
1. What things does Mij do which tell you that he is intelligent, friendly and fun-loving animal who needs love?
Ans. For the first twenty-four hours Mijbil was neither hostile nor friendly. He was simply aloof and indifferent. He chose to sleep on the floor as far from Maxwell’s bed as possible. The second night Mijbil came on to Maxwell’s bed shortly after midmight. It remainded asleep in the crook of the author’s knees until the servant brought the tea in the morning. During the day, it began to lose its apathy and took a very keen interest in his surroundings.


2. What are some of the things we come to know about otters from this text?
Ans. We learn that otters are intelligent, friendly and fun-loving creatures. They like playing with water and other objects like marbles and ping-pang balls. They are fond of a free life without any captivity.


3. Why is Mils species now known to the world as Maxwell’s otter?
Ans. This race of animals was unknown to scientists in the beginning. After it was discovered, zoologists called it Lutrogale perspicillata maxwelli or Maxwell’s otter.

4. Maxwell in the story speaks for the otter, Mij. He tells us what the otter feels and thinks on different occasions. Given below are seine things the otter does. Complete the column on the right to say what Maxwell says about what Mij feels and thinks

What Mij doesHow Mij feels orthinks
plunges, rolls in the water and makes the water splosh and splash
Screws the tap in the wrong way
Nuzzles Maxwell’s face and neck in the aeroplane.

Ans.

What Mij does How Mij feels orthinks
plunges, rolls in the water and makes the water splosh and splashMij was wild with joy
Screws the tap in the wrong wayGets irritated and disappointed
Nuzzles Maxwell’s face and neck in the aeroplane.Expresses his love and affection aeroplane.

 


 

5. Read the story and find the sentences where Maxwell describes his pet otter. Then choose and arrange your sentences to illustrate those statements below that you think are true.
Maxwell description
(i) makes Mij seem almost human, like a small boy.
(ii) shows that he is often irritated with what Mij does.
(iii) shows that he is often surprised by what Mij does.
(iv) of Mils antics is comical.
(v) shows that he observes the antics of Mij very carefully.
(vi) shows that he thinks Mij is a very ordinary otter.
(vii) shows that he thinks the otter is very unusual.

1. From the head to the tip of the tail he was coated with symmetrical pointed scales of mud armour, between whose tips was visible a soft velvet fur like that of a chocolate-brown mole.
2. I watched, amazed; in less than a minute he had turned the tap far enough to produce a trickle of water.
(i) shows that he thinks that the otter is unsual.
(ii) shows that he is often surprised by what Mij does.

 


THINKING ABOUT LANGUAGE
I. Describing a Repeated Action in the Past
To talk about something that happened regularly in the past, but does not happen any longer, we use would or used to. Both would and used to can describe repeated actions in the past.
(a) Mij would follow me without a lead and come to me when I called his name.
(b) He would play for hours with a selection of toys.
(c) On his way home … Mij would tug me to this wall.
(d) When I was five years old, I used to follow my brother all over the place.
(e) He used to tease me when Mother was not around.
To describe repeated states or situations in the past, however, we use only used to. (We cannot use would for states or situations in the past.) So we do not use would with verbs like be, have, believe, etc. Look at the following sentences.
(a) When we were young, we used to believe there were ghosts in school. (Note: believe shows a state of mind.)
(b) Thirty years ago, more women used to be housewives than now. (Note: be here describes a situation).


From the table below, make as many correct sentences as you can using would and or used to, as appropriate. (Hint: First decide whether the words in italics show an action, or a state or situation, in the past.) Then add two or three sentences of your own to it.

Emperor Akbar
Every evening we
Fitly years ago, very few people
Till the 1980s, Shanghai
My uncle
 

would

used to

 

be fond of musical evenings.
Take long walks on the beach.
own cars.
have very dirty streets.
spend his holidays by the sea

 

Ans. (1) Emperor Akbar used to be fond of musical evenings. (ii) Every evening we would take long walks on the beach.
.                                                Or
Every evening we used to take long walks on the beach.
(iii) Fifty years ago, very few people used to own cars.
(iv) Till the 1980’s Shanghai used to have very dirty streets.
(u) My uncle used to spend his holidays by the sea.
Other similar expressions:
(i) I used to travel by car on such occasions.
(ii) India would be ushering in a new century.
(iii) My grandfather used to play with marbles. II. Noun Modifiers

(i) Noun Modifiers
To describe or give more information about a noun (or to modify a noun), we use adjectives or adjectival phrases. Look at these examples from the text:
(a) An eminently suitable spot      (b) His wide, flat belly
(c) Symmetrical pointed scales     (d) A ricocheting bullet
Nouns can also he used as modifiers:
(a) The dinner party (b) A designer dress
(c) The car keys
We can use more than one noun as modifier. Proper nouns can also he used:
(a) The Christmas dinner party  (b) A silk designer dress  (c) The Maruti car keys
In the examples below, there is an adjectival phrase in front of a noun modifier:
(a) The lovely Christmas party
(b) A trendy silk designer dress
(c) The frightfully expensive golden Maruti car keys


1. Look at these examples from the text, and say whether the modifier (in italics) are nouns, proper nouns, or adjective plus noun.
(i) An otter fixation                               (ii) The iron railings
(iii) The Tigris marshes                       (iv) The London streets
(v) soft velvet fur                                   (vi) A four-footed soccer player
Ans. (i) Noun                                         (ii) Noun
(iii) Proper noun                                     (iu) Proper noun
(v) Adjective + Noun                              (vi) Adjective + Noun


 2. Given below are some nouns, and a set of modifiers (in the box). Combine the nouns and modifiers to make as many appropriate phrases as you can. (Hint: The nouns and modifiers are all from the texts in this book.)

temple                       three girls                     triangle                                 dresses
person                        thoughts                       boys                                       roar
gifts s                          cream                          farewall                                 expression
time                             subject                        landscape                              handkerchief
crossing                       flight                          chatterbox                               profession
physique                     coffee                          view                                          celebration

college                   rough               hundred                    stone                        ordinary
love                        uncomfortable     white                    slang                         slack
bare                         railroad            tremendous            family                       marriage
plump                     invigorating      panoramic        heartbreaking              birthday
incorrigible             ridiculous        loud                        first
Ans.  temple                                              stone temple
three girls                                                   three college girls
triangle                                                        a love triangle
dresses                                                         a hundred dresses
person                                                          an ordinary person, an incorrigible person
thoughts                                                      bare thoughts
boys                                                              rough boys
roar                                                               loud roar
gifts                                                               birthday gifts
scream                                                         a loud scream
farewell                                                         heartbreaking farewell
expression                                                    slang expression
time                                                               slack time
subject                                                           a ridiculous subject
landscape                                                     a panoramic landscape
handkerchief                                               white handkerchief
crossing                                                         a railroad crossing
flight                                                               first flight
chatterbox                                                     incorrigible chatterbox
profession                                                     a family profession
physique                                                        plum physique
coffee                                                             invigorating coffee
view                                                                  panoramic view
celebration                                                   marriage celebration

III. Read this sentence:
He shook himself, and I half expected a cloud of dust.
The author uses a cloud of dust to give a picture of a large quantity of dust. Phrases like this indicate a particular quantity of something that is not usually countable. For example: a bit of land, a drop of blood, a pinch of salt, a piece of paper.
1. Match the words on the left with a word on the right. Some words on the left can go with more than one word on the right.
(i) a portion of                                         –     blood
(ii) a pool of                                             –      cotton
(iii) flakes of                                            –       stones
(iv) a huge heap of                                 –       gold
(v) a gust of fried                                   –       fish
(vi) little drops of                                  –          snow
(vii) a piece of                                        –          water
(viii) a pot of                                          –            wind
(i)a piece of cotton                          (ii) a pool of water
(ii)flakes of snow                             (iv) a huge heap of stones
(iii)a gust of wind                            (vi) little drops of blood
(iv)a portion of fried fish                (viii) a pot of gold

2. Use a bit ofia piece ofia bunch ofia cloud of7a lump of with the italicised nouns in the following sentences.
The first has been done for you as an example.
(i) My teacher gave me some advice                                                My teacher gave me a bit of advice.
(ii) Can you give me some clay, please?
(iii) The information you gave was very useful.
(iv) Because of these factories, smoke hangs over the city.
(v) Two stones rubbed together can produce sparks of fire.
(vi) He gave me some flower on my birthday.
Ans. (ii) Can you give me some clay, please?                                   Can you give me lump of  clay , please?

(iii) The information you gave was very useful.                             The piece of information you
gave was very useful.
(iv) Because of these factories, smoke hangs over the city              Because of these factories. a cloud of smoke hangs over the city.
(v) Two stones rubbed together can produce sparks of fire.            Two pieces of stones rubbed together can produce sparks of fire.
(i) He gave me some floweron my birthday                                      He gave me a bunch of. flowers on my birthday.


SPEAKING
You have seen how Maxwell describes Mij the otter’s feelings and thoughts by watching him. Play the game of dumb charades. Take turns to express a feeling or thought silently, through gestures. Let the class speak out their guesses about the feelings or thoughts you are trying to express.
Ans. Classroom activity
.


WRITING
Write a description of a person or an animal (such as a pet) that you know very well and love very much. Questions (4) and (5) in ‘Thinking about the Text’ will have given you some idea about how to do this. Mention some things the person or animal does, what you think the person or animal feels, etc.
Ans. Do yourself.


Leave A Reply

Your email address will not be published.

Click Here to ASK Doubtsx