ELECTED / APPOINTED / PERSON IN NEWS ( July 2016) Current Affairs MCQ : IBPS SBI Bank PO/Clerk Exams


  1.  Who among the following succeeded Shashank Manohar as the President of BCCI in May 2016?
    (a) Rajeev Shukla
    (b) Ravi Shastri
    (c) Anurag Thakur
    (d) Sanjay Jagdale
    (e) Ajay Shirke

    Show Answer

    Solution : C 
  2. Who among the following is the new Chief Minister of Puducherry?
    (a) V. Vaithilingam
    (b) M. Candasamy
    (c) R Kamalakannan
    (d) V. Narayanasamy
    (e) Malladi Krishna Rao

    Show Answer

    Solution : D
  3. Who among the following will be the country's flagbearer in the opening ceremony of the Olympic Games in Brazil in August 2016?
    (a) Saina Nehwal
    (b) Abhinav Bindra
    (c) Leander Paes
    (d) Rohan Bopanna
    (e) Sania Mirza

    Show Answer

    Solution : B
  4. Dinesh and Tarakeshwari Rathod became the first Indian couple to scale Mount Everest together in May 2016. They are employed in Police department of which state?
    (a) Punjab
    (b) Odisha
    (c) Maharashtra
    (d) Haryana
    (e) Gujarat

    Show Answer

    Solution : C
  5. Who among the following cricketers is the author of the book `Six Machine: I Don't Like Cricket...I Love It' released recently?
    (a) Virat Kohli
    (b) David Warner
    (c) Joe Root
    (d) Chris Gayle
    (e) Shikhar Dhawan

    Show Answer

    Solution : D
  6. Who among the following was named the ambassador for Swachh Bharat Mission's `Swachh Saathi' (student internship) programme in June 2016?
    (a) Priyanka Chopra
    (b) Dia Mirza
    (c) Vidya Balan
    (d) Kangana Ranaut
    (e) Asin Thottumkal

    Show Answer

    Solution : B
  7. Who among the following Ministers represented India at the Shangri-La Dialogue in Singapore that focussed on security in Asia-Pacific region in June 2016?
    (a) Rajnath Singh
    (b) Sushma Swaraj
    (c) Suresh Prabhu
    (d) Manohar Parrikar
    (e) Arun Jaitley

    Show Answer

    Solution : D
  8. Who among the following was elected as the new President of Peru in June 2016?
    (a) Keiko Fujimori
    (b) Alejandro Toledo
    (c) Valentin Paniagua
    (d) Marisol Espinoza
    (e) Pedro Pablo Kuczynski

    Show Answer

    Solution : E
  9.  Who among the following won the 100,000 Euro International Dublin Literary Award in June 2016?
    (a) Pankaj Mishra
    (b) Akhil Sharma
    (c) Amit Chaudhuri
    (d) Amitav Ghosh
    (e) Rana Dasgupta

    Show Answer

    Solution : B
  10. Four Indian women are in the new list of Forbes' world's 100 most powerful women who atie building billion-dollar brands and calling the shots in the financial markets. Who among the following is not among them?
    (a) Arundhati Bhattacharya
    (b) Chanda Kochhar
    (c) Kiran Mazumdar-Shaw
    (d) Shikha Sharma
    (e) Shobhana Bhartia

    Show Answer

    Solution : D
  11. India's first Mr Universe Manohar Aich died at the age of 104 on June 5, 2016. Who among the following is the only other Indian to wkri the title in 1988?
    (a). Sangram Chougule
    (b) Premchand Degra
    (c) Gautam Kalita
    (d) Rajendran Mani
    (e) Laxman Reddy

    Show Answer

    Solution : B
  12. Boxing legend Muhammad Ali died at the age of 74 on June 4, 2016. He became, world heavyweight boxing champion for the first time by beating who among the following in 1964?
    (a) Ken Norton
    (b) Sonny Liston
    (c) Joe Frazier
    (d) Floyd Patterson
    (e) George Foreman

    Show Answer

    Solution : B
  13. Who among the following was appointed as the Chairperson of the National Company Law Appellate Triburtal (NCLAT) in June 2016?
    (a) Justice A. K. Sikri
    (b) Justice R. K. Agrawal
    (c) Justice M.M. Kumar
    (d) Justice P. V. Reddi
    (e) Justice Mukul Mudgal

    Show Answer

    Solution : C
  14. Who among the following became the first Indian woman to be nominated for membership in the International Olympic Committee in June 2016?
    (a) Nita Ambani
    (b) Chanda Kochhar
    (c) Chitra Ramakrishna
    (d) Kirap Mazumdar Shaw
    (e) Arundhati Bhattacharya

    Show Answer

    Solution : A
  15. Eminent journalist Inder Malhotra passed away in New Delhi on June 11, 2016 at the age of 86. He is well-known for authoring the biography of who among the following late Prime Ministers?
    (a)' Jawaharlal Nehru
    (b)J Vishwanath Pratap Singh
    (C) Rajiv Gandhi
    (d) Indira Gandhi
    (e) P. V. Narasimha Rao

    Show Answer

    Solution : D
  16. The one-man judicial commission on the One Rank One Pension (OROP) scheme for ex-servicemen was given an/extension in June 2046. Who is the head of the commission?
    (a) L. Narasirnhalteddy
    (b) Markandey Katju
    (c) Mukul Mudgal
    (d) Dalveer Bhandari
    (e) B. N. Srikrishna

    Show Answer

    Solution : A
  17. A `Yog Geet' (yoga song) was released by the AYUSH Ministry on the occasion of International Yoga Day in June 2016. Who among the following has written this song?
    (a) Gulzar
    (b) Gatha Jadhav
    (c) Prasoonr Joshi
    (d) Javed Akhtar
    (e) Deeraj Saraswat

    Show Answer

    Solution : E
  18. `SAHYOG-HYEOBLYEOG-2016' was a joint exercise conducted by the of India and South Korea in India in June 2016.
    (a) Border security forces
    (b) Armies
    (c) Navies
    (d) Air Forces
    (e) Coast Guards

    Show Answer

    Solution : E
  19. Well-known Hindi novelist Mudrarakshas died at the age of 82 on June 13, 2016. What was his original name?
    (a) Amar Tripathi
    (b) Pradeep Vajpeyi
    (c) Subhash Chandra
    (d) Kamal Pandey
    (e) Jeevan Gupta

    Show Answer

    Solution : C
  20. Who among the following was appointed" as the new CMD of Nuclear Power Corporation of India Limited (NPCIL) in May 2016?
    (a) Sekhar Basu
    (b) Ratan Kumar Sinha
    (c) Srikumar Bannerjee
    (d) Shreyans Kumar Jain
    (e) Satish Kumar Sharma

    Show Answer

    Solution : E
  21. Former Indian cricketer Laxmi Ratan Skjukla has been appointed Minister' in which newly sworn in cabinet following assembly poll results in May 2016?
    (a) Assam
    (b) West Bengal
    (c) Tamil Nadu
    (d) Puducherry
    (e) Kerala

    Show Answer

    Solution : B
  22. Former IPS officer Kiran Bedi was appointed as Lt. Governor of whichof the following in May 2016?
    (a) Andaman and Nicobar
    (b) Delhi
    (c) Daman and Diu
    (d) Lakshadweep
    (e) Puducherry

    Show Answer

    Solution : E
  23. Who among the following announced closure of 500 government-owned liquor shops soon after taking oath as Chief Minister in May 2016?
    (a) J. Jayalalithaa
    (b) Mamata Bannettjee
    (c) Sarbananda Sonowal
    (d) Pinarpyi Vijayan
    (e) V. Narayanasamy

    Show Answer

    Solution : A
  24. Who among the following leaders of Tajikistan won a referendum allowing him to rule indefinitely in May 2016?
    (a) Gurbanguly Berdymuhamedov
    (b) Emomali Rahmon
    (c) Almazbek Atambayev
    (d) Islam Karimov
    (e) Nursultan Nazarbayev

    Show Answer

    Solution : B
  25. Which former President of Maldives was granted political refugee status by United Kingdom in May 2016?
    (a) Qasim Ibrahim
    (b) Maumoon Abdul Gayoom
    (c) Mohamed Nasheed
    (d) Ali Naseer Mohamed
    (e) Mohammed Waheed Hassan

    Show Answer

    Solution : C


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

Ask Doubt/Comment