International ( June 2016) Current Affairs MCQ : IBPS SBI Bank PO/Clerk Exams

0
  1. Which planet’s transit of the Sun Was observed on May 9, 2016? It is a rare astronomical phenomenon that occurs only 13 times in a century.
    (a) Mars
    (b) Mercury
    (c) Jupiter
    (d) Venus
    (e) Saturn

    Show Answer


    Solution : B
  2. The ‘Priority Watch List’ of the US government comprises countries that are seen as not taking sufficient action against:
    (a) Proliferation of nuclear weapon technologies and materials
    (b) Money laundering and tax evasion
    (c) Violation of intellectual property rights
    (d) Religious extremism and  human rights violations
    (e) Illegal immigration and poorly enforced labour laws

    Show Answer


    Solution : C
  3. What is the joint military exercise between India and Mongolia organised in April-May 2016 named?
    (a) Black Swan
    (b) Peninsular Drill
    (c) Austere BChallenge
    (d) Cormorant Strike
    (e) Nomadic Elephant

    Show Answer


    Solution : E
  4.  The Heart of Asia (HoA) Conference was held in New Delhi on April 26, 2016. Which of the following countries was its focus?
    (a) Sri Lanka
    (b) Myanmar
    (c)Afghanistan
    (d) North Korea
    (e) Bangladesh

    Show Answer


    Solution : C
  5. Which of the following South American nations was in news in April 2016 for announcement of a two-day work week for public sector workers as a temporary measure to help it overcome a serious energy crisis?
    (a) Venezuela
    (b) Peru
    (c) Bolivia
    (d) Cuba
    (e) Chile

    Show Answer


    Solution : A
  6. According to a World Health Organisation (WHO) report in May 2016, which city in Iran is the world’s , worst in terms of air pollution measured by particulate matter (in micrograms) in every cubic metre of air?
    (a) Zabol
    (b) Shiraz
    (c) Isfahan
    (d) Ramsar
    (e) Mashhad

    Show Answer


    Solution : A
  7. The Czech government has approved a plan to use “Czechia” as one-word verstan;of the country’s name alongside the official Czech Republic. Who,” among the following is the Yresident?
    (a)Stanislav Gross
    (b) Mirek TopOlanek
    (c) Bohuslav Sobotka
    (d) Milos Zeman
    (e) Jan Fischer

    Show Answer


    Solution : D
  8. Which African nation has decided to close down; world’s biggest refugee camp housing Somali migrants at Dadaab?
    (a) South Africa
    (b) Kenya
    (c) Nigeria
    (d) Rwanda
    (e) Mali

    Show Answer


    Solution : B
  9. President Pranab Mukherjee went on a two-day official visit to Papua New Guinea in April 201,6. What is the capital?
    (a) Port Louis
    (b) Port Moresby
    (c) Port Vila
    (d) Port-au-Prince
    (e) Porto-Novo

    Show Answer


    Solution : B
  10. United Nations lifted the sanction put on Indian flag tanker MT Distya Ameya owned by Mumbai’s Arya Shipping in May 2016. It was blacklisted for picking up consignment of crude oil from:
    (a) Iran
    (b) Syria
    A) Libya
    (d) Somalia
    (e) Sierra Leone

    Show Answer


    Solution : C

Leave A Reply

Your email address will not be published.