INTERNATIONAL ( July 2016) Current Affairs MCQ : IBPS SBI Bank PO/Clerk Exams




  1. Which of the following country's voters rejected a proposal to introduce a guaranteed basic income for every citizen in June 2016?
    (a) Austria
    (b) Luxembourg
    (c) Singapore
    (d) Norway
    (e) Switzerland

    Show Answer

    Solution : E 
  2. Which of the following became Asia's first country to have eliminated mother-to-child transmission of the human immunodeficiency virus (HIV) and syphilis in June 2016?
    (a) Indonesia
    (b) Malaysia
    (c) The Philippines
    (d) Myanmar
    (e) Thailand

    Show Answer

    Solution : E
  3. Which of the following are the best and the worst ranked countries respectively in the Global Peace Index of 163 countries produced by the Sydney-based Institute for Economics and Peace (IEP) in June 2016?
    (a) New Zealand, Iraq
    (b) Iceland, Syria
    (c) Japan, Afghanistan
    (d) Austria, Sudan
    (e) Norway, Somalia

    Show Answer

    Solution : B
  4. The US has decided to support India's membership of MTCR. What is the objective of MTCR?
    (a) To promote peaceful solution to territorial disputes
    (b) To regulate the international transfer of nuclear technologies and materials
    (c) To block the proliferation of missiles that could deliver weapons of mass destruction
    (d) Toi ensure that exports do not lead to the development of chemical or biological weapons
    (e) To promote transparency in the trade in conventional arms and dual use goods and technologies

    Show Answer

    Solution : C
  5. What is the ten-day military exercise organised by NATO in Poland in June 2016 called?
    (a) Viper
    (b) Trident
    (c) Iguana
    (d) Octopus
    (e) Anaconda

    Show Answer

    Solution : E
  6. Prime Minister Narendra Modi inaugurated the Afghan-India Friendship Dam also known as `Salma Dam', built with Indian assistance, in June 2016. The dam is in which province of Afghanistan?
    (a) Panjshir
    (b) Ghazni
    (c) Bamiyan
    (d) Helmand
    (e) Herat

    Show Answer

    Solution : E
  7.  India has been ranked 70th in the `Good Country Index launched in June 2016. Which of the following is the top-ranked country?
    (a) Denmark
    (b) Sweden
    (c) Germany
    (d) Finland
    (e) Canada

    Show Answer

    Solution : B
  8. With 18.35 , million people enslaved, Indih'w. as at the top of the Global Slavery Index (GSI) 2016 launched in June 2016. GSI is an initiative of :
    (a) Red Cross
    (b) Human Rights Watch
    (c) Walk Free Foundation
    (d) Amnesty International
    (e) Transparency International

    Show Answer

    Solution : C
  9. Which of the following is the world's longest. tunnel of 57 km length that was inaugurated in Switzerland on June 1, 2016?
    (a) Mendrisio Base Tunnel
    (b) Erstfeld Base Tunnel
    (c) Gotthard Base Tunnel
    (d) Bellinzona Base Tunnel
    (e) Chiasso Base Tunnel

    Show Answer

    Solution : C
  10. What was the theme of the WHO-sponsored World No Tobacco Day observed in May 2016?
    (a) Tobacco: deadly in any form or disguise
    (b) Raise taxes on tobacco
    (c) Tobacco kills, don't be duped
    (d) Get ready for plain packaging
    (e) Ban tobacco advertising, promotion and sponsorship

    Show Answer

    Solution : D
  11. A "milestarte",pact on the'strategic Chabahar Port was signed during the Indian Prime Minister's visit to Iran in May 2016. The port will give India sea-land access route to Afghanistan bypassing Pakistan. It is located in which province of Iran?
    (a) Qom
    (b) Isfahan
    (c) Razavi Khorasan
    (d) Sistan Baluchestan
    (e) Chaharrnahal Bakhtiari

    Show Answer

    Solution : D
  12. Orlando was in news for USA's worst mass shooting case in which 50 people died in June 2016. It is in which state?
    (a) Connecticut
    (b) Colorado
    (c) California
    (d) Florida
    (e) Texas

    Show Answer

    Solution : D
  13. Which of the following was in news for launching a rniclear-powered icebreaker Arktika in June 2016? It is claimed to be the world's biggest and most powerful icebreaker.
    (a) USA
    (b) Russia
    (c) Denmark
    (d) Canada
    (e) Norway

    Show Answer

    Solution : B
  14. Which of the following became the world's first country to commit to zero deforestation in June 2016?
    (a) USA
    (b) Russia
    (d) Canada
    (c) Denmark
    (e) Norway

    Show Answer

    Solution : E
  15. President Pranab Mukherjee went on an official/ visit to Namibia in June 2016. Namibia gained independence from which country in 1990?
    (a) United Kingdom
    (b) Australia
    (c) South Africa
    (d) France
    (e) Italy

    Show Answer

    Solution : C


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Ask Doubt/Comment